A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Spanyol különkiadás IV.

2022. október 31. 06:00 - furmintfan

Újabb spanyol válogatást hoztam a dél-európai ország kevésbé ismert borvidékeiről, bár közülük egy-kettőről volt már szó terjedelmesebb írások keretében is.

spanyol202209.jpg
Két fehérbor került a válogatásba, az egyik Mallorcáról, a másik Katalóniából, mindkettő helyi és nemzetközi fajták házasítása. Érkezik még egy száraz vörösbor a sherry hazájából, egy könnyedre hangolt tétel Montsant-ból, és két érettebb vörös Manchuela, illetve Cariñena DO-kból.

Tovább
Szólj hozzá!

Dűlőpárok XI. - Huber Alte Setzen és Zwirch Grüner Veltliner 2018

2022. október 28. 06:00 - furmintfan

Ausztriában folytatjuk a dűlőpárok sorozatot, a szomszédos ország legfontosabb fehér szőlő fajtájával, a zöldveltelinivel, egy korábban csodagyereknek titulált borásszal, Markus Huber-rel és természetesen a borvidékkel, ahol tevékenykedik: Traisental-lal. Két, egymással szomszédos falvakban található Erste Lage dűlős zöldveltelini mérkőzik meg egymással, a 2018-as évjáratból.

hubergrunerveltliner2018.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Generációváltás - Oremus a házban II.

2022. október 26. 06:00 - furmintfan

Amikor legutóbb a Bortársaság Borsuli "Borász a házban" eseménysorozatának keretében kóstoltam Oremus borokat, még 2016-ot írtunk és Bacsó András, valamint Ujfalussy Szabolcs képviselte a legendás tokaji pincészetet. Azóta eltelt hat és fél év, Bacsó András időközben nyugdíjba vonult, Ujfalussy Szabolcs jelenleg a Disznókő csapatát erősíti, az Oremus birtokot pedig új vezetőség irányítja. Bacsó András annak idején egy személyben volt birtokigazgató és főborász, távozásával a két pozíciót elválasztották egymástól. Ügyvezető igazgatóvá Kindl Róbertet nevezték ki, a borász pedig ifj. Bacsó András lett, aki már évek óta a pincénél dolgozott édesapja mellett. Az októberi Oremus boresten ő képviselte az Oremus-t, és mesélt generációváltásról, borstílusokról, portfólióról, szőlészeti kísérletekről.

tokajoremus1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Túlcsiszolt gyémánt – Sauska Cuvée 7 "Siklós" 2018

2022. október 25. 06:00 - ungert

Az őszi napok folyásának lassulásával nem túlzottan költséghatékony nosztalgiázásra adtam a fejemet: tekintettel arra, hogy a villányi Sauskákat egy bő évtizeddel korábban kifejezetten érdekesnek és kedvemre valónak tartottam, beszereztem néhány palackot a pincekínálat magasabb részére sorolt házasításaikból, hogy az időutazáson túl utánajárhassak annak is, merre tart a borvidék egyik legmodernebb pincéje.

A hetes sorszámmal rendelkező, siklósi területekről származó alapanyagból készülő bordeaux-i házasítás az emlékeimben a műfaj professzionális megtestesülésének mintapéldájaként élt, és a tizennyolcas évjárat megkóstolása sok-sok év kihagyás után is ezt a képet erősítette meg bennem. Azzal a különbséggel, hogy a hozzá társuló lelkesedésfaktorom jelentősen elhalványulni látszik.

1666253336519.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Stílusgyakorlatok - Chateau Mate "Nature" borok

2022. október 24. 06:00 - furmintfan

Tavaly októberben, közel napra pontosan egy éve írtam először Szokolai Máté kis tállyai birtokáról, a Chateau Mate-ról. Az egyébként borkereskedelemmel is foglalkozó Szokolai Máté magasan árazott palackjai alaposan meghökkentették a hazai boros életet közelebbről figyelemmel követő közönséget, ahogy Magyarországon az sem mindennapos, hogy egy ilyen kicsi induló pincészet Jancis Robinson-hoz kötött pontszámokkal és értékelésekkel reklámozza magát.
Idén ősszel is meghívást kaptam egy Chateau Mate kóstolóra, amelynek ismét a Solid Borbár adott otthont. Ezúttal a borászat "Nature" fantázianévre keresztelt boraival ismerkedtünk meg, amelyek egészen más stílusban készülnek, mint a fő csapásirányt jelentő, hashtag-gel és számokkal jelzett tételek.

chateaumate20221013.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Külföldi egyveleg 2022/4

2022. október 22. 06:00 - furmintfan

Itt az idei negyedik külföldi egyveleg is. Meglehetősen sok új-zélandi sauvignon blanc szerepel az aktuális válogatásban, a vörösborok közül pedig Burgenland vezet most, de akad itt angol pezsgő, portugál rosé, montenegrói vörös és sok minden más is.

egyvelegdugokk35.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Restancia - Huber Moments Rosé 2021

2022. október 21. 06:00 - furmintfan

Volt már szó idén provence-i rosé-król és kihívóikról, valamint előbbiek sikerét és a premium kategóriát megcélzó magyar rosé-król is. Természetesen nem csak kis hazánk borászai próbálkoznak a francia mintával, hanem például a sógorok is. Az első említett körből kimaradt egy osztrák tétel, mert a koncepcióm az volt, hogy a nemzetközi sorban legyen minden bor teljesen hordómentes, a Huber Moments Rosé pedig nem az. Kár volt aggódni, a Moments jobban passzolt volna a mezőnybe, mint végül a helyette bekerülő - a provence-i sortól és a kihívóktól stílusban nagyon elütő (egyébként szerintem szép) - Umathum Rosa.

hubermomentsrose2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Öregfiúk - Szepsy furmintok 2009-ből

2022. október 19. 06:00 - furmintfan

A hétfőn megírt 2016-os szamorodnik előtt nyílt egy másik nagyon érdekesnek ígérkező sor is: az egyik kóstolótársunk 2009-es Szepsy furmintokat hozott magával. Régóta nem kóstoltam már érett Szepsy száraz borokat, 10 évnél idősebbeket pláne nem, arra pedig különösen ritkán nyílik alkalom, hogy egy régi évjáratból több dűlős tételt is megvizsgálhassunk egymás mellett. Nem csoda, hogy mindannyian izgatottan vártuk, mit mutatnak ezek a borok 13 évvel a szüret után. Már a bontás utáni pillanatok is örömre adtak okot: a dugók gond nélkül, egy darabban hagyták el a palackok nyakát, a TCA sem rontotta el bulit, de az igazi próba még előttünk volt.

szepsy2009.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Stíluskavalkád - 2016-os édes szamorodnik

2022. október 17. 06:00 - furmintfan

Megszámolni sem tudom, hány alkalommal próbáltuk meg ezt a kóstolót tető alá hozni az elmúlt egy évben, a múlt héten végre sikerült. Tokaji édes szamorodnikat állítottunk csatasorba a 2016-os évjáratból, szám szerint hatot. Maradékcukortartalom és ár szempontjából egyaránt meglehetősen változatos sor jött össze, végül a borok stílusa és minősége is meglehetősen nagy szórást mutatott. A mezőny két legjobb bora nem okozott meglepetést, de volt pár tétel, amitől biztosan többet vártunk.

szamorodni2016.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar egyveleg 2022/4

2022. október 15. 06:00 - furmintfan

A megszokottnál kicsit korábban és kicsit kevesebb borral jönnek az egyveleg posztok, így minden bizonnyal lesz még egy-egy magyar és külföldi megamix is az év végéig. A fehér válogatásban badacsonyi és tokaji borok lesznek túlsúlyban.
egyvelegdugokm34.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Helyi hősök Olaszországból IV.

2022. október 14. 06:00 - furmintfan

A mai olasz különkiadásban csak fehér borok kaptak helyet, főleg az ország északi és középső részéről válogatva. A borok fele fajtabor, a régióra jellemző szőlőfajtából, míg a másik fele szintén tipikus fajtákból álló házasítás.

olaszfeher202209.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Villa Gyetvai portfólió bemutató Budapesten

2022. október 12. 06:00 - furmintfan

A balatonfüredi Villa Gyetvai Borbirtok születéséről és első borairól tavaly ősszel írtam, amikor a füredi villában ismerkedtem a borászat történetével és aktuális boraival. Idén ősszel a Villa Gyetvai borai szinte házhoz jöttek, az újságíróknak és sommelier-knek szervezett portfólió kóstoló keretében a jelenlegi kínálatot és néhány 2022-es mitát is meg lehetett kóstolni a belvárosi Zeya Étteremben. A bemutatón ott volt a tulajdonos Gyetvai Zsolt, és a pincészet munkáját tanácsokkal segítő Evans Victoria sommelier is. 2021-es fehérek, rosé és siller és 2020-as vörösborok alkották a sort, néhány 2022-es fehérbor-mintával kiegészülve. A rendelkezésemre álló kevés idő leginkább arra volt elég, hogy egy pillanatképet rögzítsek a borokról, ezt most rövid jegyzetek formájában meg is teszem.

villagyetvai20221011.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kísérleti terep - Vylyan Vörös Variáció 2021

2022. október 10. 06:00 - furmintfan

A Vylyan Pincészet a közelmúltban új borcsaládot indított útnak "Variációk" gyűjtőnévvel, amelyet különféle kísérleti tételek, stílusgyakorlatok alkotnak. A 2020-as rosé-ról korábban itt írtam, ennek azóta már forgalomba került a 2021-es utódja is. A rosé-n kívül egy syrah és egy cabernet franc duó is helyet kapott ebben az új sorozatban, valamint a szimplán Vörös Variáció névre hallgató házasítás, amely a mai poszt főszereplője lesz. A bor alapanyagát amfórákban, és lélegző edényekben érlelt kékfrankos, csókaszőlő, syrah, valamint a Dobogó dűlőről szüretelt cabernet franc-t adja, majd a kész bort még acéltartályban érlelték. A cél a hordó mellőzésével a fajták egyedi aromatikájának, karakterének megőrzése volt.

vylyanvorosvariacio2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

FineWines.hu: Heymann-Löwenstein 2020 évjáratkóstoló extrákkal

2022. október 07. 06:00 - furmintfan

A Carpe Diem borbár bezárásával nem szűntek meg a FineWines.hu kóstolói, csak a helyszín változott. Az őszi-téli szezonban az N28 ad otthont az eseményeknek, a múlt héten egy izgalmas rajnai rizlinges téma volt soron, Mosel egyik legjobb pincészetének boraival.
A Weingut Heymann-Löwenstein 1980-ban került megalapításra, de a Löwenstein család már 500 éve borászkodik Winningen településen. Reinhard Löwenstein és Cornelia Heymann-Löwenstein épp mostanában adták át a stafétabotot lányuknak, Sarah-nak, aki a borászfamília 14. generációját képviseli. A borászat 15 hektárnyi ültetvénnyel rendelkezik (98% riesling, 2% pinot noir), a szőlősorok a Winningen és Hatzenport települések feletti meredek hegyoldalakon kialakított teraszokon teremnek. A dűlőkön 7 különböző palavariáció található, a borok stílusát, minőségét döntően meghatározza a dűlők fekvése és a talaj. A száraz riesling-ek mellett palackos erjesztésű pezsgő, édesborok és a pinot noir-ból készült vörösbor alkotják a portfóliót. A borok saját élesztővel erjednek, a szőlőt ökológiai módon művelik.
A 2020-as évjárat az utolsó, amit még teljes egészében Reinhard Löwenstein készített. Egyben ez az első évjárat, amely teljes szélességében megjelent egy FineWines-os kóstolón, sőt, néhány régebbi tétellel ki is egészült a sor.

 finewinesheymannlowenstein.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kiválóság - Bott Pince Exczellencziás 2019

2022. október 05. 06:00 - furmintfan

A Bott Pince Exczellencziás névre hallgató birtokcsúcsborának megjelenése mindig nagy esemény a Bodó házaspár életében, hiszen csak a legjobb évjáratokban készül el, és mindössze pár száz palackot töltenek le belőle, ez a mennyiség pedig gyakorlatilag azonnal gazdára is lel. Bodóék elképzelése szerint a pince birtokborának kell a legkiválóbbnak lennie, ha ezen keresztül akarják megfogalmazni, hogy is képzelik ők el a száraz tokaji bort. Az is meglepő lehet, hogy az Exczellencziás fajta- és dűlőösszetétele közel sem állandó. Kezdetben mindig a Csontos furmintja adta az alapanyagot, de azóta nagyobb a változatosság. A 2019-es bor történetesen a Határi dűlő furmintjából készült.
A frissen forgalomba hozott 2019-es Excellencziást egy amolyan pop-up jellegű eseményen lehetett megkóstolni és megvásárolni, a Szűcs Ferenc (Szűcs Pincészet) és Czinege Tamás neve által fémjelzett Figi és Lipikében, ahol természetesen Bodó Judit és Bodó József személyesen is megjelent.

bottpinceexczellenczias2019.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Sangiovese "szelídítés" - Toszkán cuvée-k 2019-ből

2022. október 03. 06:00 - furmintfan

Toszkána legfontosabb szőlőfajtáját, a sangiovese-t az 1970-es évek óta házasítják francia szőlőfajtákkal, Antinori-ék Tignanello-ja volt az úttörő. A trend gyorsan elterjedt, ma már a legtöbb borászat készít sangiovese-ből és francia fajtákból álló házasításokat. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy a módszer szelidíti, befogadhatóbbá teszi, vagy kiheréli a sangiovese-t. Mindenesetre a szupertoszkán műfaj számos ikonbort kitermelt magából, a sangiovese és a francia fajták vegyítése pedig nem csupán a csúcsborok, hanem a szortiment minden szintjén bevált receptté vált. Innentől kezdve túlzás is minden ilyen jellegű házasítást szupertoszkánnak nevezni, hiszen már a belépő borok között is találunk bőven ilyen összetételű borokat.

toscanaigt2019.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása