A Borrajongó

Helyi hősök Olaszországból IV.

2022. október 14. 06:00 - furmintfan

A mai olasz különkiadásban csak fehér borok kaptak helyet, főleg az ország északi és középső részéről válogatva. A borok fele fajtabor, a régióra jellemző szőlőfajtából, míg a másik fele szintén tipikus fajtákból álló házasítás.

olaszfeher202209.jpg

Nagyjából északról dél felé haladva következnek a borok.
stpaulscuveepaul2020.jpgCantina San Paolo/Kellerei St. Paul Cuvée Paul White 2021 Vigneti delle Dolomiti IGT
Vigne delle Dolomiti IGT egy észak-olasz eredetvédelmi körzet, nagy része Trentino-Alto Adige régióban található, de egy kis része átnyúlik Veneto-ba. A szőlőültetvények elszórva találhatóak a hegycsúcsokkal és völgyekkel szabdalt vidéken, olyan tengerszint feletti magasságokban, ahol a napi hőingadozás megfelelő körülményeket teremt a szőlő éréséhez. Meglehetősen sokféle szőlőfajtával foglalkoznak errefelé, de a fókusz ugyanazokon van, amelyek Trentino-Alto Adige-ben is: pinot grigio (pinot gris), pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc, kékszőlőben teroldego, merlot, cabernet sauvignon.
Pinot blanc, chardonnay és sauvignon blanc házasítása. Fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusok, virágok, egy kevés gyógynövény és minimális tv paprika keveredik illatában és ízében. Első nap kicsit kusza, több benne a vegetális aroma, másnap rendezettebb, gyümölcsösebb képet mutat. A sauvignon blanc frissessége hoz a házasításba, de nem uralja el, savai is közepes erősségűek, a test közepesnél kisebb. 5p+

pieropansoaveclassico2020.jpgPieropan Soave Classico 2020 Soave, Veneto
Soave az egyik legfontosabb és legismertebb fehérboros eredetvédelmi körzet Olaszországban, közelebbről Veneto régióban, Verona városa környékén. A Soave borok legalább 70%-ban a viszonylag későn érő, vastag héjú, betegségeknek ellenálló garganega fajtából állnak (Szicíliában grecanico néven ismert). A kisebb hányadot több szőlőfajta alkothatja, többek között a trebbiano di Soave, ami egy magasabb minőségű bort ad, mint a trabbiano di Toscana.
85% garganega, 15% trebbiano di Soave, betontartályban erjesztve és finomseprőn érlelve. Az illat visszafogott, egy kevés vadvirág, fehér húsú gyümölcs, érett citrus és mandula érezhető benne. Savai feszesek - főleg a korty elején -, de van szélessége is a bornak, enyhén olajos textúrával, a test nagyjából közepes. Íze közepesen intenzív, zöldalma, érett citrusok, leheletnyi virágpor, méz, érintésnyi mandula színezik, másnap narancsos, mézdinnyés, grapefruit-os jegyek is feltűnnek. A kortyot finom krétás érzet a kíséri, a lecsengés hosszú. 6p

borgolacaccialugana2021.jpgBorgo La Caccia Lugana 2021 Lugana, Lombardia
Lugana a Garda-tó déli partján elhelyezkedő eredetvédelmi körzet, ahol agyagos, szilikátos és meszes talajon terem a turbiana szőlőfajta. A tó hőkiegyenlítő hatásának és a lágy szeleknek köszönhetően a klíma enyhe, viszonylag alacsony napi hőingadozással. A pezsgőtől a késői szüretelésű édes borig számos alkategória létezik a Lugana alatt, de a hangsúly a száraz borokon van.
100% turbiana. Fiatalos illatában a friss gyümölcsök - citrusok, zöldalma, körte és őszibarack - uralkodnak, de halványan felsejlik enyhe virágosság és egy vegetális vonal is, majd melegedve a citrusokról egyre inkább a fehér húsú gyümölcsökre helyeződik a hangsúly. Könnyed, lendületes bor, élénk, de nem éles savakkal, finom textúrával, az illat gyümölcsös jegyei mellett enyhe fehérborsos fűszerességgel. 6p-

badiadimorronafelciaovermentino2021.jpgBadia di Morrona Felciaio Vermentino 2021 Toscana IGT
Toscana IGT a legátfogóbb toszkánai eredetvédelmi kategória, területileg az egész régiót lefedi. A fehérborok a termelés kb. 1/5-ét adják, a legjellemzőbb helyi fajták a trebbiano,  a malvasia, a vermentino és a vernaccia. A vermentino-t az országon belül Szardíniában és Liguriában és termesztik, de találkozunk vele más olasz régiókban és Dél-Franciaországban is. Bogyója vékony héjú, általában üde, jó savú, citrusos, frissítően fanyar bort ad.
Friss illat őszibarackkal, citrusokkal, körtével, virágokkal, érintésnyi ananásszal. Aránylag könnyed, élénk bor, lendületes savak teszik vibrálóvá, a friss gyümölcsök üdévé. Citrom, lime, őszibarack, zöldalma, némi ananász, sárga húsú gyümölcs és fehérbors alakítja az ízképet, a lecsengés frissítően fanyar. 5p+

castellodellasalasangiovannidellasala2019.jpgCastello della Sala San Giovanni della Sala Orvieto Classico 2019 Orvieto, Umbria
Orvieto DOC, Olaszország egyik legfontosabb fehérboros régiója, a vulkanikus alapkőzet és a folyóvölgyek kedvező mikroklímája ideális környezetet teremt. Az egyik legfontosabb fajta a vastag héjú bogyókat termő, aránylag aromásabb, gazdagabb bort adó grechetto. A széles körben elterjedt, élénk savú, neutrálisabb bort adó trebbiano helyi klónja itt procanico néven ismert.
Grechetto, procanico, pinot bianco és viognier külön-külön tartályban erjesztve, finomseprőn érlelve. Gazdag illatában érett alma, körte, ananász, sárgadinnye elegyedik, enyhe cukorkás villanásokkal. A test legfeljebb közepes, ugyanakkor tartalmas, jól kitöltött a korty, enyhe krémes érzettel, picike maradékcukorral. A gdazg gyümölcsösség ízben is megvan: érett  alma vezet, mellett körte, őszibarack, ananász, a korty vége felé kevés vajas keksz és mandula is bevillan. 6p

ippolitopecorello2020.jpgIppolito Pecorello Bianco 2020 Calabria IGT
A pecorello egy ősi calabria-i szőlőfajta, amelyet közelmúltban fedeztek fel újra a termelők. Viszonylag ellenálló fajta, virágos, gyümölcsös aromákban gazdag bort ad.
100% pecorello, tartályos erjesztéssel és érleléssel. Az illat mértéktartó, nehezen szálazható, fehér húsú gyümölcsök, enyhe trópusi gyümölcsös és virágos fuvallatok színezik. A korty kerek, finom textúrával rendelkezik, savai lekerekedettek, de kellő tartást biztosítanak. Érett  alma, körte, egy kevés mandarin és csepp méz színezi, finom fanyarság mellett. 6p-
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8517950498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása