A Borrajongó

Restancia - Huber Moments Rosé 2021

2022. október 21. 06:00 - furmintfan

Volt már szó idén provence-i rosé-król és kihívóikról, valamint előbbiek sikerét és a premium kategóriát megcélzó magyar rosé-król is. Természetesen nem csak kis hazánk borászai próbálkoznak a francia mintával, hanem például a sógorok is. Az első említett körből kimaradt egy osztrák tétel, mert a koncepcióm az volt, hogy a nemzetközi sorban legyen minden bor teljesen hordómentes, a Huber Moments Rosé pedig nem az. Kár volt aggódni, a Moments jobban passzolt volna a mezőnybe, mint végül a helyette bekerülő - a provence-i sortól és a kihívóktól stílusban nagyon elütő (egyébként szerintem szép) - Umathum Rosa.

hubermomentsrose2021.jpg

A Moments Rosé a pince korábbi zweigelt rosé-ját váltotta fel és bár az is nagyon szerethető bor volt, ez azért ambiciózusabb. 7 fajta házasítása: zweigelt, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, blauburger, portugieser, blaufränkisch, 1/5 része 500 literes burgundiai és 225 literes barrique hordókban érlelődött.

Huber Moments Rosé 2021 Niederösterreich
Az illat kellemes, elegáns, egy provence-i rosé-nál élénkebb, egy szokványos magyarnál mértéktartóbb. Második nap nyílik ki igazán és tárja ki szárnyait: szamóca, cseresznye, mandarin, virágok és kevés cukorka színezi. Élénk sav, picike maradékcukor, szép textúra, közepesnél hosszabb lecsengés jellemzi, a hordó jelenlétét gyakorlatilag nem is érezni, de tartalmasabb és elegánsabb anyag, mint egy átlag rosé, sehol nem esik túlzásokba. Szamóca, cseresznye, édes citrusok, narancs, mandarin alkotják az ízképet, a korty jól kitöltött, az intenzitás kiegyensúlyozott. Akinek Provence túl drága vagy egyszerűen nem jön be, de a hazai rosé-mediánnál azért többre vágyik, annak érdemes lehet tenni egy próbát (és esetleg nem első nap meginni az egész palackot). 6p (Itthon a finewines.hu forgalmazza a bort, emellett több osztrák webshopban és a pincénél is kapható, de még osztrák hiperek katalógusában is előfordul.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2917957354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása