A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek - Tenerifei kitekintés

2025. február 10. 06:00 - furmintfan

Tenerife szerepelt már a "Rejtőzködő borvidékek" sorozatban, akkor a sziget egyik borvidéke és két bor került a reflektorfénybe. Most egy picivel tágabb tenerifei kitekintés következik, öt borral. Részben meg fogom ismételni a korábban leírtakat, némi kiegészítéssel, de ezúttal nagyon röviden a többi borvidékre is kitérek.

tenerife.jpg

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek az anyaországtól mintegy 1150 km-re, Marokkó partjainál találhatóak. A vulkanikus szigetcsoport egyedülálló szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, amelyeket a szigetlakók ma is ápolnak és amelyhez a helyi önkormányzatok is támogatást nyújtanak. Mintegy 40 fajtát, köztük teljesen őshonos és egyedi fajtákat is termesztenek a Kanári-szigeteken. A szigetcsoport több tagja saját eredetvédelmi körzettel rendelkezik, közülük Tenerife önmagában öttel, a többi bortermeléssel is foglalkozó sziget eggyel-eggyel és van egy általános Islas Canarias PDO is.
Az első európai kolonizációs hullámmal kezdődött el a szervezett szőlőművelés a szigeteken (bár vadon valószínűleg korábban is termett itt szőlő), és hamarosan vezető exporttermékké nőtte ki magát. A16. században a Kanári-szigetekről származó bor - leginkább malvasia-ból készült édes bor - mind Északnyugat-Európa országaiban, mind az amerikai kontinensen népszerű volt és sokáig ez volt a szigetcsoport fő exportterméke. A 17. században azonban Madeira és Porto borai háttérbe szorították a szigetcsoport borait, miközben a szőlőültetvények túlburjánzása a minőségre sem volt kedvező hatással. A 18. században egy vulkánkitörés is súlyosbította a helyzetet. Bár a filoxéravész elkerülte a szigeteket, és így a helyi fajták nem pusztultak ki, a 19. században a gombás betegségek alaposan megtépázták az ültetvényeket. A 20. században a termelők száma lecsökkent, a borokat gyakorlatilag csak az anyaországban fogyasztották el. A század utolsó évtizedében létrehozták a szigetek eredetvédelmi körzeteit és a helyi borászati szcéna új lendületet kapott.

A szigetcsoport, legnagyobb szigetén, Tenerifén több sajátos helyi mezo-/mikroklíma alakult ki, ennek is köszönhető a több eredetvédelmi körzet kialakítása. A 3718 méter magas Teide vulkán, Spanyolország legmagasabb pontja felelős a klimatikus eltérésekért. Alapvetően a sziget északi része csapadékosabb, míg a déli féltekén száraz, szinte sivatagos az éghajlat.
A talajviszonyokat alapvetően a vulkanikus alapkőzetek határozzák meg, de azért vannak különbségek, a déli területeken homokos talajok jellemzőek, a Teide lejtőinek magasabb részein szerves anyagokban is gazdag, vöröses talajt találunk.
Tenerife az egyetlen sziget a szigetcsoporton belül, ahol több különböző DO körzetet is lehatároltak, a többi sziget a saját nevükkel megegyező DO körzetet kapott.
Tacoronte-Acentejo DO Tenerife északi részén található, ezt szokás a sziget legtöbbre hivatott borvidékeként emlegetni. A talaj agyagtartalma ezen a részen viszonylag magasabb. Inkább a vörös fajták dominálnak, és általában koncentráltabb borokat készítenek itt, mint a sziget többi részén.
Valle de Orotava DO a sziget középső harmadában húzódik az óceántól a sziget belseje felé. Az alapkőzet természetesen vulkanikus, a klíma forró és száraz, bár a sziget többi részéhez képest csapadékosabb. Nyugatról kelet felé haladva egyre magasabb a kékszőlő aránya a fehér fajtákhoz képest.
A parányi Valle de Güimar DO Tacoronte-Acentejo DO-tól délre található, a sziget keleti partvidékén. Kövekben gazdag, részben üledékes talajokat találunk itt.
Ycoden-Dauta-Isora DO Tenerife nyugati sarkában található. A talaj palában, agyagban, kövekben gazdag, leginkább a kék szőlőfajták termesztésének kedvez.
Abona DO A sziget déli-délkeleti részét fedi le, ez inkább fehérboros rész. A magasabban fekvő területeken magasabb az agyagtartalom is, lefelé haladva egyre inkább vulkáni hamu fedi a lejtőket.

A három legfontosabb helyi szőlőfajta a listán blanco, a malvasia aromatica és a listán negro. A listán blanco voltaképpen az anyaországban leginkább sherry-készítésre használt palomino helyi elnevezése, savban szegényebb, kerek, telt, alkoholban gazdag és neutrális borokat ad.
A malvasia aromatica vagy malvasia dubrovacka inkább Tenerife déli részén elterjedt, a középkorban édes bor készítésére használták, ma száraz, félszáraz és édes borokat egyaránt palackoznak belőle.
A listán negro a sziget legelterjedtebb szőlőfajtája, könnyed, intenzív piros és fekete gyümölcsös, borsos, édesgyökeres aromájú borokat produkál. Általában nem érlelik hosszú ideig és a feldolgozás során gyakran szénsavas macerációt is alkalmaznak a friss gyümölcsös aromák megőrzése érdekében.
Sok egyéb szőlőfajtával is találkozhatunk, ezek egy része kifejezetten a szigetekhez vagy akár csak egyetlen szigethez kötődik. Más részük a kontinensen is megtalálható, de más néven ismert, sőt, ugyanazon fajta elnevezései még a Kanári-szigeteken belül is eltérőek lehetnek.

Öt bort kóstoltam, két fehéret, három vöröset és úgy jött ki a lépés, hogy három bor is ugyanattól a borászattól származik. Két borukat 0,187 ml-es palackból kóstoltam, ezek nem igazán jöttek be (talán a kis palackméret sem vált javukra), a többi kóstolt tétel viszont tetszett. Általánosságban jellemző, hogy a borokat nem érlelik - jó eséllyel nem is igazán alkalmasak tá a helyi fajták -, a fehéreket és a vöröseket is gyorsan megisszák.

bodegasinsularesvinanorteblancosecolistanblanco2023.jpgBodegas Insulares Viña Norte Blanco Seco 2023 Tacoronte-Acentejo
100% listán blanco. A vártnál kicsivel fejlettebb az illata, érett almát, diót idéz. Kóstolva aránylag lágy sav és kerekség fogad, de van a bornak egy kis fenolos húzása is. Érett alma, dió és pici kesernye alkotja az ízképet. Elég egyszerű és felejthető. 4p-

bodegasinsularestagarablancoseco2024.jpgBodegas Insulares Tágara 2023 Islas Canarias
Ez most általános Islas Canarias DO megjelölést kapott, a korábbi évjáratok még Ycoden-Daute-Isora DO megjelölés alatt kerültek forgalomba. Az illat tiszta és vonzó, trópusi gyümölcsök, őszibarack vezeti. Karcsú, jó egyensúlyú bor, finom savakkal, közepes lecsengéssel. Kifejezetten kellemes, zamatos, őszibarack, némi citrus, mangó és trópusi gyümölcsök színezik. Nagyon itatja magát. 5p+

bodegasinsularesvinanortetintojovenlistannegro2023.jpgBodegas Insulares Viña Norte Tinto Joven Listán Negro 2022 Tacoronte-Acentejo
95% listán negro és 5% negramoll házasítása. Az illat fülledt és animális, istálló, hervadó virágok, némi bogyós gyümölcs jelenik meg benne. Közepesnél vékonyabb a test, kerek sav és kevés tannin keretezi. Nem egy ízbomba, kevés bogyós gyümölcs, enyhe fűszeresség adják az aromákat. 4p-

presasocampotintojoven2023.jpgPresas Ocampo Viñedos Propios Tinto Joven 2023 Tacoronte-Acentejo
Listán negro, egy kevés merlot-val és syrah-val. Karakteres illat fogad, benne vad erdei bogyós gyümölcsök, kíséretképpen fűszerek és kék virágok. A test legfeljebb közepes, a korty gördülékeny, az alkohol picikét tüzessé. Ízben is hozza a vad sötét bogyós gyümölcsöket, pici borsos fűszeresség hoz bele egy kis csavart. 6p

bodegasarautavaparajesanantonio2023.jpgBodegas Arautava Paraje San Antonio 2023 Valle de la Orotava
100% listán negro. Friss piros bogyós gyümölcsök, diszkrét fűszeresség, árnyalatnyi animalitás és egy véres-vasas fuvallat fedezhető fel illatában. A közepesnél éppen könnyedebb testet kellően lendületes sav és kevés, bársonyos tannin keretezi. Édesre érett erdei gyümölcsök, málna, áfonya- és ribizlifélék, finom fűszeresség díszítik. 5p+

 

Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

https://www.canarywine.com/en/

http://fringewine.blogspot.com/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818780370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2025.02.12. 17:09:01

Szervusz! Te mintha megéreznéd, hogy merre járok:) Múltkor Santorini, most Tenerife:) Bár most konkrét borászatba nem sikerült eljutni, de azért kóstoltunk néhány jópofa dolgot, melyek jóval biztatóbbak voltak, mint amiket most te kóstoltál :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2025.02.14. 09:08:09

@drbarta: :D Egészségetekre! :)
Nem igazán kerestem extra borokat, kb. azt ittam, ami éppen az étteremben/szálláshelyen poharazva volt.
Van valami jó lelőhely, amit tudsz ajánlani, ha esetleg újra arra járnék? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2025.02.14. 18:38:13

@furmintfan: Mi is így voltunk plusz Puerto de la Cruz-ban a Vinoteca Con Pasion-ban beültünk borozni. Értőnek tűnő tulaj mutogatott érdekességeket. Itt ittuk a Suertes del Marquis-t is. Kár hogy nem fotóztam be a címkéket, sajnos nem emlékszem a többi névre...
süti beállítások módosítása