A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Spanyol különkiadás IV.

2022. október 31. 06:00 - furmintfan

Újabb spanyol válogatást hoztam a dél-európai ország kevésbé ismert borvidékeiről, bár közülük egy-kettőről volt már szó terjedelmesebb írások keretében is.

spanyol202209.jpg
Két fehérbor került a válogatásba, az egyik Mallorcáról, a másik Katalóniából, mindkettő helyi és nemzetközi fajták házasítása. Érkezik még egy száraz vörösbor a sherry hazájából, egy könnyedre hangolt tétel Montsant-ból, és két érettebb vörös Manchuela, illetve Cariñena DO-kból.

cellertiannanegrerandemarblancdeblancs2021.jpgCeller Tianna Negre Randemar Blanc de Blancs 2021 Mallorca
A házasítás nagy része - ha minden igaz - premsal blanco (prensal blanc), egy kevés chardonnay-val és moscatel-lel. Az illatot leginkább friss citrusok uralják, egy kevés alma, ananász és virágok kíséretében. Könnyű, friss bor, üde savakkal, alacsony alkohollal. Citrusok, fehér őszibarack, alma és egy kevés ananász színezi. 5p
Mallorcán két DO körzetet találunk: Pla i Llevant a sziget délkeleti, míg Binissalem-Mallorca a középső részén helyezkedik el, de természetesen generális Vino de la Tierra de Mallorca, vagy helyi nyelvjárásban Vi de la Terra Mallorca megjelöléssel is készülnek borok. A helyi szőlőfajták közül fehérben a moll, vagy prensal blanc a legjelentősebb, de a moscatel, parellada, macabeo és a chardonnay is elterjedt. A helyi kékszőlők közül a manto negro a legnépszerűbb a szigeten, mellette még a callet és a fogoneu elterjedt, a nemzetközi fajták közül cabernet sauvignon, merlot, syrah, monastrell és tempranillo is terem a szigeten, általában házasításokba kerülnek.

sumarrocatuviornottobe2020.jpgSumarroca Tuví 2020 Penedés
Xarel-lo, viognier, riesling és gewürztraminer házasítása. Megjelenik már egy kis palackbuké az illatában, amely egyébként minden fajtából felvillant valamit. Érett őszibarack és sárgabarack, érett alma, kandírozott citrusok, egy kevés trópusi gyümölcs és egzotikus virág, méz és rózsavíz adják az aromákat. Kóstolva enyhén olajos textúrát, jó egyensúlyt mutat, a savakat érezhető maradékcukor-tartalom ellenpontozza. 6p-
Penedés méretre és mennyiségre Katalónia legjelentősebb borvidéke, száraz, édes és buborékos borok egyaránt készülnek fehér, rosé és vörös kategóriában. Három alrégiót különböztethetünk meg Penedés-en belül. Alt Penedés 500-800 méter magasságban helyezkedik el, a partvidéktől távolabbi dombos részen, itt hűvösebb a klíma, az izgalmasabb fehérborok innen érkeznek. Penedés Central vagy Medio Penedés az átmeneti zóna a part felé, innen származik a legtöbb bor. Baix Penedés a partmenti, alacsonyabb elterülő, melegebb vidék, itt készülnek a testesebb vörösborok. Az éghajlat alapvetően mediterrán, de a domborzati viszonyoktól függően számos mikroklíma alakult ki, és a geológiai adottságok is változatosak. Így aztán nem meglepő, hogy számos szőlőfajtával - őshonossal és nemzetközivel egyaránt - és borstílussal találkozunk.

huertadealbalabarbazul2019.jpgHuerta de Albalá Barbazul 2019 Vinos de la Tierra de Cádiz
Tintilla de rota, syrah, merlot és cabernet sauvignon, 6 hónapig francia hordókban érlelve. Istállós, animális jegyekkel nyit az illat, majd felzárkóznak az érett gyümölcsös, meggyes jegyek is. Másnapra az animális vonal eltűnik, édes piros gyümölcsök, gyógynövények, enyhén likőrös motívumok dominálnak. Meleg karakterű bor, nem túl sok, épp csak picikét érdes tannin, puha sav és kissé emelkedett alkohol jellemzi a szerkezetet. Ízében érett piros gyümölcsök, szilvalekvár, egy kevés vérnarancs, gyógynövények, enyhe édességérzet. 6p-
Spanyolország délnyugati csücskében a sherry a legfontosabb alkoholos ital, de nem csak erősített borok készülnek errefelé. Vino de la Tierra de Cádiz megjelöléssel 2005 óta palackozhatnak borokat a pincészetek, eredetmegjelölés szempontjából tehát viszonylag friss a történet. A mediterrán klíma forróságán az óceán közelében a parti szelek és áramlatok hatása enyhít valamennyit, a talaj általánosságban agyagos, homokos, mészköves. A szokásos spanyol (monastrell, garnacha, tempranillo, palomino, macabeo, pedro ximenez) és francia (bordeaux-i fajták, syrah, chardonnay, sauvignon blanc, moscatel) fajták mellett a tintilla de rota is említést érdemel, amelyet sherry és száraz asztali bor készítéséhez egyaránt használnak és a legtöbb kutatás szerint a fajta azonos a Rioja-ból ismert graciano-val.

sileovinssileo2018.jpgSileo Vins Sileo 2018 Montsant
80% garnacha és 20% carinena házasítása. Az illat kissé fedett, tompa, némi érettséget is sugall. A kevés piros gyümölcs mellett enyhe animális és szénás fuvallatok jelennek meg benne. Kóstolva sokkal vonzóbb, frissebb és élénkebb a bor. Határozottan gyümölcsös, érett málna, szamóca, enyhe fűszeresség színezi. Karcsú, könnyed szerkezetű, gömbölyded savai és sima tanninja jól integrált. 5p+
Montsant az azonos nevű hegyláncról kapta a nevét, Katalóniában található, Tarragoná-tól nyugatra és szinte kifliként öleli körül a híres Priorat-ot. A borvidék 2001-ben lett önálló, és egyre nagyobb elismertségnek örvend a nemzetközi piacon is. A domborzat változatos, a legjobb területek a lejtős teraszokon helyezkednek el, a régió délkeleti és északkeleti részén elhelyezkedő hegyláncok felé haladva növekszik a tengerszint feletti magasság. Háromféle talaj fordul elő: pala, gránitos homok és meszes agyag. A klíma mediterrán, kontinentális hatásokkal, nagy napi hőingással. Elsősorban vörösboros borvidékről van szó, a két legfontosabb fajta a garnacha és a carinena, de a tempranillo (ull de llebre) és a francia fajták - cabernet sauvignon, merlot, syrah - is jól érzik magukat. A fehér fajták közül a macabeo, garnacha blanca, xarel-lo és a chardonnay érdemel említést.

bodegasiniestaai82016.jpgBodegas Iniesta AI8 2016 Manchuela
Syrah és tempranillo házasítása. Az illat már fejlettséget mutat, elsőre gyógyvizes, medvecukros, gyógynövényes, ánizsos, majd egyre inkább az érett-főtt piros gyümölcsök - málna, eper -, némi erdei gyümölcs, savanyúcukor veszi át az uralmat. A test közepesnél valamivel könnyedebb, laza szövésű, inkább az élénk savak, mintsem a viszonylag a kevés, picit tapadós tannin a meghatározó a szerkezetet illetően. Ízében is érett piros gyümölcsök, savanyúcukor, gyógynövények vegyülnek, enyhe édesség mellett, a lecsengés viszont kissé poros érzetet kelt. 5p
Manchuela DO Kasztília-La Mancha autonóm közösség dél-keleti részében található, a nagyobb La Mancha DO-ból vált ki és lett független eredetvédelmi körzet 2000-ben. Az éghajlat száraz kontinentális, a Jucar és Cabriel folyók hatása, valamint a Földközi-tenger felől fújó nedves légáramlatok enyhítik a klímát. A szőlőültetvények nagyrészt 600-700 méter magasan helyezkednek el, a terület többnyire sík, csak a nyugati részen emelkednek hegyek, itt a szőlőtőkék is felhúzódnak akár 1000 méterig. Az alapkőzet mészkő, amelyet mészben gazdag agyagos talaj fed. A helyi bobal fajta remekül érzi magát itt, amelyből főleg friss rosé-k és vörösborok at zárnak palackba. A hordós érlelésű borok többnyire tempranillo-ból (helyi nevén cencibel) készülnek, de monastrell, garnacha, syrah és cabernet sauvignon is terem itt, utóbbiak főleg házasításokban kapnak helyet. A fehérbor kevésbé jelentős, főleg macabeo-ból készülnek a fehérek.

bodegaspanizaartigazo2016.jpgBodegas Paniza Artigazo 2016 Cariñena
Garnacha, syrah és cabernet sauvignon házasítása 40 évesnél idősebb tőkékről, 18 hónapig új francia hordókban érlelve. Az illat meleg érzetet kelt, kompakt, nehezen szálazható. Kevés érett és porrá aszalt fekete gyümölcs, pici fűszerpaprika, némi ánizs, étcsokoládé és cseppnyi balzsamecet aromái forrnak egybe. Masszív felépítésű, erőteljes bor, közepesnél teltebb és koncentráltabb, krémes konzisztencia, omlós tannin és picikét emelkedett alkohol mellett. Ízvilága hasonlít az illatra, de több a gyümölcs: konyakmeggy, szilva, érett-aszalt fekete bogyósok, étcsokoládé, hintésnyi fűszerpaprika és bors. 6p+
Cariñena Spanyolország északnyugati részén, a szárazföld belsejében fekszik, Zaragoza tartományban. A szőlőültetvények egy fennsíkon, illetve a környező hegyek oldalán találhatóak, nagyjából 400-900 méterrel a tengerszint felett. Az éghajlat kontinentális, bár a tengerszint feletti magasság és a domborzat változatos mikroklímákat alakíthat ki. Általánosságban a napsütéses órák száma igen magas, a csapadék kevés, a napi hőingadozás nagy. A talaj a tengerszint feletti magasságtól függően meglehetősen változatos képet mutat: az alacsonyabb területeken mészköves, homokköves, agyagos, a magasabban fekvő részeken palás, köves. A vezető szőlőfajta a garnacha, a tempranillo is jelentős, valamint a borvidékkel megegyező nevű cariñena fajta is elterjedt, de cabernet sauvignon-t is sokfelé ültettek. A vörösborok mellett palackos erjesztésű pezsgők, száraz és édes fehérborok és rosé-k is készülnek a legtöbb pincészetnél.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1017956008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása