A Borrajongó

4 Syrah Rosé 2021-ből

2022. július 04. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi években már megszokott nyári rosé-s posztok után idén már tényleg nem terveztem előre külön rosé-tesztet, de egy négyesfogat formájában most mégis itt van egyféle folytatás. A múlt héten beköszöntő hőségben nem volt kedvem a pohár után nyúlni, kivéve, ha víz volt benne, egyébként is kézenfekvő volt alkohol-stopot tartani. Aztán hétvégén csak előkerült a borospohár is, és nyáron a rosé(-fröccs) a sláger, úgyhogy adta magát a téma.

syrahrose2021_1.jpg

Arról már a két évvel ezelőtti dupla részes körkép apropóján elmélkedtem, hogy feljövőben van a hazai borászatoknál egy amolyan "premium rosé" trend, azaz igyekeznek az egyébként kelendő tucattermék (tisztelet a kivételnek) szintje fölé lőni és magasabb minőséget, és/vagy a megszokottól eltérő stílust megcélozni. Akkori tapasztalataim szerint az eredmény minimum vegyes képet mutatott. Azóta akár történhetett is előrelépés, nem szondáztam meg újra az aktuális évjáratokat. Az viszont feltűnt, hogy a "prémium rosé" mezőnyben mintha felülreprezentált lenne a syrah-ból készült fajtaborok száma, ez adta a hirtelen ötletet egy ad hoc sorhoz, amelyben végül 4 palack került egymás mellé. (A Vylyan Rozé Variáció lett volna az ötödik versenyző, de abban a syrah-t tavaly pinot noir-ra cserélték.) Az összkép (ismét) felemás, két borral ki voltam békülve, kettővel kevésbé.

syrahrose2021_5.jpgCsányi Pincészet Teleki Selection Syrah Rosé 2021
Elsőre az jutott eszembe, hogy ha nem tematikus kóstolóra vásároltam volna, a palack külleme biztosan elriasztott volna a vásárlástól. Az illat érdekes, nem közhelyes. Eleinte visszafogott a gyümölcsösség, leginkább szamóca villan fel, mellette fehérbors és virágok. Fokozatosan nyílik, és egyre élénkebbek benne a piros gyümölcsök, főleg málna és eper, de vérnarancs is előbukkan. Kóstolva először kicsit zilált, össze-vissza cikáznak a különböző ízek. Visszakóstolásnál szintén rendeződik valamelyest a helyzet, leginkább piros gyümölcsök tűnnek ki, a háttérben citrusok, vérnarancs, majd némi kesernye. A könnyed korty szikár savakra épül, ha picikét teltebb lenne a bor, jobb lenne az egyensúlya. 5p (1990 Ft - Pannon Borbolt)

syrahrose2021_3.jpgJuhász Testvérek Syrah Rosé 2021
A Juhász Testvérek alap Rosé-ja egy maximális fordulatszámon pörgő rosé-közhelybánya, legalábbis az volt, amikor utoljára kóstoltam, jó pár éve. Intenzív, édeskés, tutti-fruttis, természetesnek tűnő gyümölcsaromáktól mentes. A nagy testvére csak egy kicsivel kulturáltabb. Édes, mesterkéltnek tűnő aromatika, leginkább a málnás-szamócás-tutti-fruttis vonalon mozog, de nem természetazonos módon, és még valamiféle vaníliakrémes motívum is feltűnik. Szájban kerek, inkább az édességgel próbál hódítani, érzetre közel félszáraz (utólag megnéztem: 7 g/l a maradékcukor). A korty eleje szétterül, a savak a cukortartalom mellett viszonylag lágynak tűnnek, hiányzik a borból a lendület, csak a végére billen vissza a sav. Fröccsként élvezhetetlen, egy híg málnaszörpre emlékeztet, egyszerűen túl édes. 4p- (1990 Ft - Pannon Borbolt)

syrahrose2021_2.jpgLajvér Premium Syrah Rosé 2021
Halvány szín, visszafogott illat, leginkább citrusokat idéz, enyhe zöldfűszeres aláfestéssel. Második nap kicsivel több a gyümölcs, némi szamóca és sárgadinnye is felüti a fejét. A karcsú, szikár kortyot feszes és kissé nyers savak vezetik, érzetre száraz, a sav hangsúlyosabb az ideálisnál. Ízben sem a hagyományos vonalat követi, szinte fehérboros karakterű: citrusok, halványan mandarin, pink grapefruit, egy kevés éretlen őszibarack és némi zöldfűszer adják a díszítést, eleinte még szinte sauvignon blanc-os "zöldes" villanásokat is produkál. Stílusváltás a 2020-as után, de ha választani kellene, inkább az elődöt kérném. Számomra ez a bor kicsit aszketikus, hiányzik belőle a gyümölcs, és nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy éretlenebb volt a szőlő az ideálisnál. Drága. 4p (3490 Ft - Bortársaság)

syrahrose2021_4.jpgSchieber Syrah Rosé Válogatás 2021
Az illat tiszta és jól definiált, eper és málna, először egy kevés tejszínhabbal lefújva, majd idővel enyhe fűszerességgel kísérve. Kóstolva lendületes, de rendezett a korty, a feszes savak kicsit túlpörögnek, bár leheletnyi maradékcukorral igyekeztek lekerekíteni az élükön. Szamóca, cseresznye, őszibarack, diszkrét fűszeresség és némi citrus alakítja az ízvilágot. A savak lehetnének csiszoltabbak és simábbak, a textúra picivel finomabb, de összességében véve ez egy korrektül összerakott rosé. 5p (2490 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4617872165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása