A 2019-ben alapított Villa Gyetvai új szereplő a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, de az már most látszik, hogy a birtok mögött álló csapat és a tulajdonos nagy lelkesedéssel, komoly beruházással vágott bele mind a borászkodásba, mind egy helyi kulturális központ létrehozásába.
A tulajdonos, Gyetvai Zsolt Egerben született, Budapesten élt és dolgozott építészként, de mindig is vonzotta a Balaton, ezért húsz évvel ezelőtt szőlőterületet vett Paloznakon, valamint 2000-ben megvásárolta Balatonfüreden, az egykori Eszterházy birtokon álló villát. A villaépület helyreállítása 2005-re fejeződött be, és a felújítás során derült ki, hogy az épület alatt egykor borospince működött. Gyetvai Zsolt új szőlők telepítésébe és borászkodásba kezdett - maga is elvégzett egy borászati képzést -, de a bővüléssel járó feladatok ellátása több embert igényelt, így hivatalosan is megalakult a Villa Gyetvai Borbirtok és ma már egy kisebb csapat működteti a borpincét és a villában működő rendezvényteret.
A területek legnagyobb része - 5,5 ha - Paloznakon található, van még további 4 hektár Tihany mellett a Ráta dűlőben, valamint 2 hektár Aszófőn és 1 hektár Lovason. A fajtaválasztékot olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, furmint, tramini, kékfankos, syrah alkotja, de tervben vannak további telepítések és egyes ültetvények újratelepítése is. A borok mellett borpárlat és törkölypálinka is készül a birtok égisze alatt. Két éve csatlakozott a csapathoz szőlész-borászként Demjén Gábor, aki korábban a Tokaji és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken egyaránt szerzett már tapasztalatot ismert pincészeteknél. A borok stílusát a tulajdonos és a borász szoros együttműködésben, közösen alakítja ki, de jelenleg még sok a kísérletezés a pincében és a fajtákkal is.
A birtokközpontként működő füredi villa földszintje kulturális szalonként is működik, rendszeresen szerveznek időszaki kiállításokat, hétvégenként borkóstolókat, pincelátogatást. Az épületben megnyílt a vinotéka, valamint a Claro Borbár és Étterem, ahol az ételeket a birtok borai kísérik. A jövőbeli tervek között szerepel egy paloznaki feldolgozó felépítése is, de egyelőre a borok a villánál készülnek. A pincészet webshop-ján kívül Budapesten a Veritas-nál is elérhető a tételek nagy része.
Augusztus végi balatonfüredi látogatásom első állomásaként érkeztem a Villa Gyetvaihoz, hogy a helyszínen ismerkedjek meg a pincészettel és boraival. Nyolc bort kóstoltam meg az impozáns villaépület ebédlőjében, miközben a birtok eddigi történetét is megismertem.
Villa Gyetvai Olaszrizling 2020
Nagyrészt reduktív tétel egy kis hordós hányaddal. Tiszta, üde, fehér húsú gyümölcsös, citrusos, virágos illat, ízében is citrusok, almafélék dominálnak. Frissítő, kellemesen élénk savak vezetik a könnyed, gördülékeny kortyot. Kellemes belépő olaszrizling. 5p-
Villa Gyetvai Rajnai Rizling 2020
A tartályos részt egy 225 literes hordóban érlelt hányad egészíti ki. Virágos, fehér gyümölcsös illat, ízében szintén fehér húsú gyümölcsök, citrusok, lime, őszibarack. Az olaszrizling után egy fokkal komolyabb felépítésű, de így is legfeljebb közepes testű, lendületes bor, a hordós rész csak finoman hozzátesz a textúrához, a fa szinte nem is érezhető. 5p
Villa Gyetvai Sauvignon Blanc 2020
Az illat közepes intenzitású, fajtajelleges, de nem harsány vagy tolakodó. Egres, bodza, citrusok, zöldalma, egy kevés csalán és licsi az uralkodó aromák - nem túl zöld, nem nagyon trópusi gyümölcsös. A feszes savak hosszan szárnyra kapják a karcsú testet, az illatban megismert friss aromák szövik át a bort. 5p
Villa Gyetvai Új Olaszrizling 2020
Kicsit megtévesztő a név, ez nem egy újbor, hanem kvázi egy kísérlet. A paloznaki Hajnóczy dűlő termése egy 225 literes Seguin Moreau hordóba került. Az érett fehér húsú gyümölcsöket - alma, körte - szépen ölelik körbe a hordó diszkrét fűszeres-mogyorós aromái. Közepes testű , arányos bor enyhén olajos textúrával, jól kitöltött keretekkel. A hordó csak támogat, szépen fűszerez. Körte, alma, őszibarack, édes citrusok, leheletnyi vanília, mogyoró, mandula alakítja az ízvilágot. 6p-
Villa Gyetvai Cabernet Franc Rosé 2020
Halvány szín, visszafogott aromák jellemzik, ez is volt a cél, nem akartak egy harsogóan gyümölcsös, tutti-frutti aromájú rosét készíteni. Illatában és ízében moderált szamócás, őszibarackos, édes paradicsomos jegyek, pici zöldfűszer jelentkezik. A bor könnyed, de jó szerkezetű, finom tapintású, valóban nem közhelyes. 5p
Villa Gyetvai Két Bordói 2019
Cabernet franc és merlot házasítása. Érett piros gyümölcsök mellett halványan egy kis édes paradicsomszószt és leheletnyi fűszerpaprikát idéz az illata. Éppen csak közepes testű, arányos szerkezetű, sima tapintású bor, piros gyümölcsös, meggyes ízvilággal, egy kevés édesfűszerrel a háttérben. 5p+
Villa Gyetvai Zsendülő Kékfrankos 2019
Klasszikus piros bogyós gyümölcsös, meggyes jegyek uralkodnak illatában, finom édesfűszeres, rózsaborsos kísérettel. Könnyed kivitelezésű, elegáns kékfrankos, fürge savakkal, kevés, bársonyos tanninnal. A lédús, jó tartású kortyban meggy, cseresznye, pici édesfűszer és bors, enyhe meggymagos fanyarság. 6p-
Villa Gyetvai Príma Merlot 2017
Még a tulajdonos keze munkáját dicséri ez a tétel. Kifejlett illatában érett meggy, szilva és erdei gyümölcsök, egy kis édesfűszer. Az eddigieknél testesebb, vastagabb anyag, széles sav, érett tannin, integrált hordó keretezi a bort. A korty sima tapintású, telt, a bor szépen belakta a palackot. Érett szilva, meggy, málna, erdei gyümölcsök, finom édeskés fűszeresség jellemzi az ízvilágot is. 6p
Bari Boglárkának és Demjén Gábornak köszönöm szépen a vendéglátást és a kóstolót!