A Borrajongó

Generációváltás - Oremus a házban II.

2022. október 26. 06:00 - furmintfan

Amikor legutóbb a Bortársaság Borsuli "Borász a házban" eseménysorozatának keretében kóstoltam Oremus borokat, még 2016-ot írtunk és Bacsó András, valamint Ujfalussy Szabolcs képviselte a legendás tokaji pincészetet. Azóta eltelt hat és fél év, Bacsó András időközben nyugdíjba vonult, Ujfalussy Szabolcs jelenleg a Disznókő csapatát erősíti, az Oremus birtokot pedig új vezetőség irányítja. Bacsó András annak idején egy személyben volt birtokigazgató és főborász, távozásával a két pozíciót elválasztották egymástól. Ügyvezető igazgatóvá Kindl Róbertet nevezték ki, a borász pedig ifj. Bacsó András lett, aki már évek óta a pincénél dolgozott édesapja mellett. Az októberi Oremus boresten ő képviselte az Oremus-t, és mesélt generációváltásról, borstílusokról, portfólióról, szőlészeti kísérletekről.

tokajoremus1.jpg

Ifj. Bacsó András elmondása szerint nem a szőlőben nőtt fel, és nem volt egyértelmű, hogy követi édesapját a borász pályán, ahogy sok más borászcsemete esetében, de a birtokközponton mér gyerekként sok időt töltött édesapjával. Eredeti végzettsége vegyészmérnök, de amikor úgy döntött, hogy a szőlész-borász szakot is elvégzi, ehhez minden családi támogatást megkapott. A Vega Sicilia-csoport - amelynek többek között az Oremus is tulajdonában áll -, szintén támogatta a fiatal borász tanulmányait - a spanyoloknál egyébként is nagyon fontosak a családi hagyományok -, 2016-ban szakmai gyakorlat keretében dolgozott is a spanyol borászatnál. 2017 januárjában állt munkába borászként az Oremus-nál, ahol egyre nagyobb szerepet vállalt a szakmai döntéshozatalban is. 2017-ben még Burgundiában töltötte a szüreti időszakot, de 2018-tól kezdve többek között a Mandolás készítéséből is kivette a részét is édesapja mellett. Idősebb Bacsó András 2021. elején vonult nyugdíjba, azóta ifj. Bacsó András vezeti a birtokon a borászati munkálatokat.

Az Oremus jelenleg 100 hektárnyi területtel rendelkezik, ebből jelenleg 85 hektárról szüretelnek. Az ültetvények kb. felén furmint terem, ifj. Bacsó András elmondása szerint a hárslevelű náluk száraz borként nem vált be, így abból kevés ültetvény maradt, ahogy kövérszőlő sincs sok. A sárgamuskotály és a zéta az édes borok készítésénél játszik fontos szerepet. A területek kb. 40%-a "szárazboros", az összpalackszámnak általában a fele száraz bor, a Mandolás mennyiségét az új telepítéseknek köszönhetően folyamatosan növelik.

Ifj. Bacsó András elmondása szerint a Mandolás történetének első nagyjából 15 éve a kísérletezés jegyében telt, 2015-re tökéletesítették a receptet, ekkora alakult ki a Mandolás jelenlegi stílusa, amelyet a címke megújításával is jeleztek. A Mandolás 100%-ban furmintból készül, négy dűlő - Budaházi, Kútpatka, Mandulás és Gyopáros (korábban a Petrács termése is ide került, a jövőben pedig a nemrég betelepített Ciróka dűlő termése is a Mandolás része lesz) - termésének házasítása, az egyes dűlőkből egyes időpontokban szüretelt tételeket külön-külön kezelik. Egész fürtös préselést követően egy éjszakán át ülepítik a mustot. Az erjedés 70%-ban acéltartályban, 30%-ban hordóban történik szelektált élesztővel. Az almasavat részlegesen - évjárattól függően 30-50%-ban lebontják - , az érlelés pedig 30%-ban tartályban, 70%-ban hordóban történik, kb. 6 hónapig, amelynek első felében a seprőt hetente-kéthetente felkeverik. A kész Mandolás a szüreti után év augusztusában kerül letöltésre és forgalomba hozatalig palackban is érlelik. A 0,75 literes palackok mellett minden évben letöltenek egy kisebb mennyiséget mangum palackokba, és néhány dupla magnum is készül minden évben.

A Mandolás alapanyagát adó dűlős tételek közül a Petrács bora mindig kiemelkedett, adta magát, hogy ha a pincének egyszer lesz dűlőszelektált száraz bora, akkor az innen készül. A meredek dűlő több szempontból is egyedülálló az Oremus szőlőültetvényei közül. A többi dűlővel ellentétben itt nem riolit, hanem andezit az alapkőzet, az ültetvény pedig kb. 60 éves gyalogtőkékből áll. Ezek még a Tarcali Kutatóintézet 1970-es években folytatott aszúkészítésre koncentráló szelekciós munkái előtt telepített területek, így itt száraz bor készítésére alkalmasabb klónok teremnek. 2006-ban indult el a pincészet klónkísérlete a komoly érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatok után szelektált tőkékről. Az innen nyert szaporítóanyagból készült oltványokkal folyamatosan újítják az ültetvényeket, 2020-ban a Mandolás mintegy 30-40%-a már ezekről a megújult tőkékről származik. A Petrács a pincészet első dűlős bora, a 2017-es volt az első hivatalos évjárat (a 2015-ös az Anyukám mondtá-ba került a ház fehérboraként), azóta minden évben elkészült, évente 3000-5000 palackot töltenek le. A teljes tétel hordóban erjed és érlelődik nagyjából 9 hónapig, majd palackban is tovább érlelik forgalomba hozatal előtt.

Idősebb Bacsó András nagy burgundi pinot noir-rajongó, így részben ennek köszönhetően, részben a klímaváltozás vizsgálata érdekében telepítettek egy kevés pinot noir-t a Budaházi felső részébe. Hamar kiderült, hogy a pinot noir stabilan beérik a borvidéken, így az eredeti vizsgálati célokra kevésbé alkalmas. Egy francia céggel folytatott közös kutatást követően syrah-t is telepítettek. A két kékszőlőfajtából évente kb. 1000-1000 palack kerül letöltésre, de nem részei a hivatalos termékportfóliónak. A pinot noir-ral lehetett már korábban is találkozni akár az encsi Anyukám mondta étteremben a ház boraként, vagy kivételesen a 2016-os évjárattal a Bortársaság polcain, a syrah-ból pedig 2018 az első évjárat.

Az aszúk előtt röviden a szamorodniról és a késői szüretről is szó volt. A fókusz inkább a Late Harvest-en van, a nemzetközi piacon ez a bor sokkal fontosabb  szerepet játszik, míg a Szamorodni inkább csak hazai piacon és néhány európai országban - Lengyelország, Ausztria, Németország - van jelen. Lényegében mindkét bor szamorodni technológiával készül, de a házasítás és az érlelés szempontjából van különbség.  A Late Harvest esetében a zéta és a sárgamuskotály adja a házasítás kb. 60%-át, a maradék 40% furmint, míg az Oremus Szamorodni kb. 80%-a furmint és hárslevelű, a maradék 20% sárgamuskotály és zéta. A Szamorodni 6-8-10 hónapot érlelődik hordóban, a Late Harvest mindössze 6-8 hetet tölt a hordóban, a friss gyümölcsös aromák megőrzése érdekében.

Sokak számára meglepő lehet, hogy az Oremus továbbra is készít 3 puttonyos aszút. Ifj. Bacsó András szerint a pincénél minden aszúkategóriának megvan a saját stílusa és célközönsége. A 3 puttonyos aszúnál a frissességet, gyümölcsösséget igyekeznek kihangsúlyozni, a korábbi nagyjából 110 g/l helyett a jelenlegi szabályozás szerinti minimum 120 g/l maradékcukor-tartalom mellett. Az 5 puttonyos aszúk esetében a tökéletes sav-cukor egyensúlyra töreketdtek, azt a módszert alapul véve, hogy egy 130 literes gönci hordóhoz kb. 5 darab 25 kg-os ládányi aszúszemet tesznek. A pincészet 5 puttonyos aszúi általában 140-160 g/l maradékcukrot tartalmaznak. A 6 puttonyos aszú az "édesség luxusát" hirdeti, magas (180-200 g/l) cukorral, de jó egyensúlyt biztosító savszerkezettel, komplexitással.
Az aszúszemeket 5-7% alkoholtartalmú erjedő mustban áztatják, ennyi alkohol elősegíti az aszúszemek megfelelő feltárását, de ennél magasabb alkoholtartalmú áztatóbor esetében már fennállna a veszélye, hogy kesernyés ízek is kioldódnak. A 3 puttonyos aszúk jellemzően 350 literes használt hordókban érlelődnek, az 5 és 6 puttonyos aszúk kisebb méretű, részben új hordókba kerülnek.

A hosszú bevezető után következnek a kóstolójegyzetek. Nyolc bor szerepelt a sorban: három száraz furmint után a syrah és a szamorodni következett, majd három aszúval zártunk, köztük két legendás, régi évjáratú tétellel.

tokajoremus2.jpg

Oremus Mandolás 2020
Az aktuális Mandolás éppen idén októberben került forgalomba. Az illata meglehetősen visszafogott, egy kevés virág, citrusok, citromhéj és leheletnyi fűszer óvakodik elő. Karcsú test, csiszolt, lendületes savak és moderált hordójelenlét jellemzi a szerkezetet, a lecsengés talán kicsit lehetne hosszabb. Íze sem nagyon intenzív, de tiszta és jól definiált: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, pici édesfűszer, vanília. Egyelőre nagyon fiatal, meglátjuk hogyan fejlődik majd a palackban. 6p

Oremus Mandolás 2017
Itt már egy kialakult, fejlett illattal van dolgunk, az érett fehér húsú gyümölcsök - őszibarack, körte, alma - mellett még vannak citrusos, virágos motívumok is. A 2020-asnál teltebb, tartalmasabb, széles savai mellett enyhén krémes, az alkohol is picivel magasabbnak tűnik. Az öblös kortyban érett fehér húsú gyümölcsök, érett citrusok, pici édesfűszer. Szépen egyben van. 7p-

Oremus Petrács 2019
A Mandolások után határozottabb a hordójelenlét a bor illatában - a 2017-eshez képest azért mintha moderáltabb lenne -, majd fehér húsú gyümölcsök, citrusok, virágok tűnnek fel a hordófűszerek mellett. Erőteljes, masszív felépítésű bor, kristályosan tömör maggal, jó fókusszal, hosszú lecsengéssel. Citrusok, körte, őszibarack, só, pici édesfűszer, mandula és mogyoró elegyedik ízében. Nagyon fiatal még, de csak jövőre fog forgalomba kerülni. 7p

Oremus Syrah 2018
Kék és lila virágok, érett és dzsemesbe hajló erdei gyümölcsök uralják illatát, a háttérben felvillanó keleti fűszerekkel. A közepesnél valamivel karcsúbb testet enyhén fogós, bársonyos tannin és kerek sav fogja közre. Kóstolva intenzívebb, mint illatban volt, a korty húsos, jól kitöltött, érett erdei gyümölcsök, áfonya, szeder, pici bors és keleti fűszer adják az aromákat. 6p

Oremus Édes Szamorodni 2017
Az édes fehér húsú gyümölcsök mellett a hordó édesfűszeres, fás jegyei is felsejlenek illatban és talán pici illó is. Viszonylag könnyedre hangolt, közepesen koncentrált szamorodni, a cukortartalom nem túl magas (kb. 90 g/l), a lecsengés közepes hosszúságú. Édes barackfélék, körte, narancshéj, édesfűszerek jellemzik az ízvilágot, a fa a kortyban sem integrálódott még teljesen. 6p

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2013
Fiatalos, még bőven fejlődő aszú illata fogad a pohárban: őszibarack, édes és kandírozott citrusok, körte, virágok, édesfűszerek és egy kevés méz. Remek savak ellensúlyozzák a maradékcukrot, a korty koncentrált, eleven, erőteljes. Ananász, édes és kandírozott citrusok, őszibarack, vanília, keleti fűszerek és egy kevés méz alakítják az ízvilágot. Szép aszú, pályája elején. 8p-

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2000
Szépen kialakult aszús karakter mutatkozik illatban sárgabaracklekvár, csipkebogyólekvár, méz, aszalt füge és datolya formájában, a háttérben vaníliakrémmel, gombával és egy kevés kenyérhéjjal. Több mint 20 évesen is nagyon erőteljes bor, elképesztően dinamikus savak tartják lendületben és fókuszban és kölcsönöznek neki vibráló citrusosságot. Emellett a baracklekváros, narancslekváros, aszalt gyümölcsös aromák is érkeznek több hullámban, narancshéjas, enyhén dohányos kísérettel. 8p

Oremus 6 Puttonyos Aszú 1999 "Birtok Válogatás"
Sárgabarack- és szilvalekvár, hecsedli, fekete tea, aszalt füge és datolya színezi az illatot, jelezve, hogy egy szépen fejlett, komoly aszúval van dolgunk. Van egyfajta nemes, antik bútoros, enyhén poros vonal is benne. A teste a vártnál karcsúbb, ebben a bornak is hihetetlen módon dübörögnek még a savak a magas cukor mellett. A sárgabarack-, narancs- és szilvalekváros, mézes, aszalt gyümölcsök mellett a sav citrusossága még friss villanásokat is hoz. Ezzel együtt a 2000-es 5 puttonyos most egy hangyányival harmonikusabb bornak tűnt nekem. 8p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1317958234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása