A Borrajongó

Luxusrosé 2021 - Provence és társai

2022. szeptember 08. 06:00 - furmintfan

A provence-i rosé árával, presztízsével és stílusával külön kategória a rosé-k között. A rosé szerte a világon töretlen népszerűségnek örvend, és bár utánozni sokan próbálják a francia Riviéráról világhódító útra indult borokat, de az üldözőboly messze lemaradva követi az eredeti trendteremtőt. Az inspiráció hatása viszont kétségtelen, egyre többen próbálkoznak sápadtabb színű, elegáns, visszafogott rosé-k készítésével. Ez adta az ötletet a mai témához: provence-i rosé-k és kihívók a nagyvilágból. A fokozódó nemzetközi helyzet mellett biztosan nem lesz rendszer ebből a kóstolóból, de az idei nyár lezárására tökéletes volt.

rose2021_1.jpg

Eleinte egy terjedelmesebb merítésben gondolkoztam, de még a szűkített sor is drága mulatságnak bizonyul. Cserébe tisztult a kép: ha ebből a körből kellene bort válogatni, - az utóbbi években szerzett tapasztalatokat hozzátéve - nagyjából tudom, mire számíthatok. A provence-i mezőny is bővebb lett volna, adta magát, hogy válasszak 1-1 bort a legendás Domaines Ott-tól és celeb-kedvenc Miraval-tól, de költségcsökkentés jegyében 4 palacknál megálltam. A kihívók között a Tormaresca Calafuria helye biztos volt, Új-Zélandról a Matua-t lecseréltem a Black Cottage Rosé-ra, amelynek korábbi évjáratairól kellemes emlékfoszlányokat őrzök. Az eredeti osztrák jelölt a Huber Moments Rosé volt, de - ha minden igaz - az lett volna az egyetlen bor a sorban, ami látott fát, így végül azt a palackot félretettem egy másik alkalomra, lesz még róla szó. Helyette az Umathum Rosa ugrott be az utolsó pillanatban, ami ugyan famentes, árban passzol is a sorba, stílusban viszont kakukktojás (bár az előző évjáratok alapján ez borítékolható volt). Így hét bor állt csatasorba, 4 provence-i és 3 kihívó (van némi átfedés a művalkeszen megírt kvartettel). Végeredményben kiegyensúlyozott és magas minőségű mezőny volt, nüansznyi különbségekkel, ahol inkább stílus-beli preferenciák tudnak dönteni egyik, vagy másik tétel javára.


rose2021_6.jpgMas de Cadenet Rosé 2021 Cotes de Provence
A sor leghalványabb színű bora intenzitásában is meglehetősen visszafogott. Az illat eleinte nagyon halovány, idővel (és melegedve) sós tengervíz, mandula, némi citrus és kevéske piros gyümölcs óvakodik elő. Kóstolva sem egy ízbomba, a visszafogott barackos, mandarinos, citrusos gyümölcsösséget finom sósság és némi barackmagos, mandulás fanyarság szövi át. A kompakt, letisztult kortyot üde savak vezetik, a lecsengés hosszú, finoman sós. Hidegen kissé zárkózott és puritán, melegedve szinte már megnyerő. 6p (6500 Ft - Bortársaság)

rose2021_8.jpgChateau La Coste Rosé 2021 Coteaux d'Aix-en-Provence
A provence-iak közül ennek van a legsötétebb színe. Az illat eleinte mértéktartó, virágos, citrusos, őszibarackos jegyeket mutat, majd egyre gazdagabbá válik, erőre kapnak a barackos, citrusos jegyek, pici mandula és déligyümölcs csatlakozik. A korty is dúsabb a provence-i átlagnál, a szép savak mellé finom krémesség és enyhe cseresség társul, a finom fanyarság szépen kiegészíti a gyümölcsöket. Őszibarack, sárgabarack, mandarin, egy kevés déligyümölcs és a korty végén érintésnyi vaníliakrém. 7p- (6250 Ft - Bortársaság)

rose2021_7.jpgChateau d'Esclans Whispering Angel Rosé 2021 Cotes de Provence
Az illat itt is bátortalan, majd enyhe seprős-krémes jegyek, némi virág, citrus és gyümölcs is érezhető. A korty elegáns, enyhén krémes érzetű, puha tapintású, kerek savakra támaszkodik, inkább a textúráról szól, mint az aromákról. Mértéktartó az intenzitás, és végig az is marad, a hőmérséklet emelkedésével együtt is talán ez a bor gyújtja be legkevésbé az aromákat. Egy kevés fehér őszibarack, citrus, grapefruit, nagyon enyhe sósság, melegedve minimális piros gyümölcs tűnik fel, fanyar zárással. Jó bor, de a nagy név - és a legdrágább bor - nálam a sor végén zárt. 6p- (8700 Ft - Bortársaság)

rose2021_5.jpgFiguiére Premiere Rosé 2021 Cotes de Provence
Szép illattal fogad, nyíltabb, mint a többi provence-i, de távolról sem harsány. Szamóca, mandarin, virágok, cseresznye, egy időre még némi kakukkfüves fűszeresség is bevillan, majd neutrálisabbá válik. Finom szövésű, elegáns bor, remek savakkal, nagyon diszkrét fanyarsággal, simára csiszolt textúrával. Mandarin, őszibarack, cseresznye, szamóca, némi pink grapefruit adják a díszítést. Kiegyensúlyozott, elegáns, minden a helyén, szerkezetben és aromatikában is, talán a legjobb bor a sorban. 7p- (7850 Ft - Bortársaság)

rose2021_2.jpgBlack Cottage Rosé 2021 Marlborough
A Black Cottage (és a Two Rivers) tulajdonos-borásza, David Clouston dél-franciaországi és korzikai munkáiból inspirálódva álmodta meg a saját rosé-it. 100% pinot noir, világos, provence-i rosé-kat idéző halvány színnel. Vonzó, nyílt illatában édes citrusok, szamóca, görögdinnye, őszibarack, egy kevés mangó, a háttérben fehér virágok és levendula. Kóstolva lendületes és gördülékeny, pörgős savak repítik. Ízben továbbviszi az illatban megismert gyümölcsös vonalat, amelyet a minimális cukor még jobban kidomborít. Elegáns, élénk bor, amelyben máshol vannak a hangsúlyok, mint a provence-i rosé-kban: élénkebb a sav, visszafogottabb a fanyarság. Jó anyag, és bár nem egy tipikus új-zélandi aromabomba, nem is jut el a provence-i visszafogottságig. 6p+ (6390 Ft - DropShop)

rose2021_3.jpgUmathum Rosa 2021 Burgenland
Blaufränkisch, St. Laurent és zweigelt nagyjából egyenlő arányú házasítása. Saignée technológiával készül, azaz a vörösborhoz szüretelt, héjon ázó szőlő mustjából választják le a rosé-nak szánt részt. Ennek megfelelően egy sötétebb színű, "vörösborosabb" rosé az eredmény. Meggyes túrókrémmel nyit az illat, majd meggyes, málnás jegyek veszik át az uralmat, egy kevés fűszerrel. Kóstolva elég tartalmas, erőteljes, jól strukturált bor benyomását kelti, lényegében egy siller. A savak mellett némi cseresség is hozzátesz a szerkezethez, míg az elején egy kis CO2 is frissíti. Meggy, málna, cseresznye és vérnarancs, enyhe fűszeresség díszíti a dinamikus, telt kortyot. Ebből a sorból kilógott, de csak stílusát tekintve, egyébként remek bor, a vörösborkedvelők egyik favorit rosé-ja lehet. 6p (5990-6290 Ft - KisBécs, DropShop)

rose2021_4.jpgTormaresca Calafuria Rosé 2021 Salento, Puglia
100% negroamaro. Kellemes, nyitott illat mandarinnal, gránátalmával, mangóval, egy pici cukorkával,  a háttérben virágokkal, levendulával. Zamatos, gyümölcsös, kerek bor, a sor többi tagjához képest lágyabbnak tűnik, puhább érzetű savakra támaszkodik, pici maradékcukor is van benne, a fanyarság is enyhébb. Szamóca, gránátalma, őszibarack, görögdinnye, édes citrusok, mandarin adják az aromákat. Bőkezűbb, behízelgőbb, kedvesebb, mint a provence-iak, populárisabb stílus, de én nagyon szerettem. 6p (5950 Ft - Bortársaság)


Pontban nem nagyon tudtam kifejezni a már említett nüansznyi különbségeket, de nálam kb. így alakult a szubjektív sorrend:
1.Figuiére
2.Chateau La Coste
3.Black Cottage
4.Tormaresca
5.Umathum
6.Mas de Cadenet
7.Chateau d'Esclans

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8017920079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása