A Borrajongó

Öregfiúk - Szepsy furmintok 2009-ből

2022. október 19. 06:00 - furmintfan

A hétfőn megírt 2016-os szamorodnik előtt nyílt egy másik nagyon érdekesnek ígérkező sor is: az egyik kóstolótársunk 2009-es Szepsy furmintokat hozott magával. Régóta nem kóstoltam már érett Szepsy száraz borokat, 10 évnél idősebbeket pláne nem, arra pedig különösen ritkán nyílik alkalom, hogy egy régi évjáratból több dűlős tételt is megvizsgálhassunk egymás mellett. Nem csoda, hogy mindannyian izgatottan vártuk, mit mutatnak ezek a borok 13 évvel a szüret után. Már a bontás utáni pillanatok is örömre adtak okot: a dugók gond nélkül, egy darabban hagyták el a palackok nyakát, a TCA sem rontotta el bulit, de az igazi próba még előttünk volt.

szepsy2009.jpg

Bár a száraz tokaji bor forradalma csak 20 évvel ezelőtt kezdődött, mégis sok változás és vargabetű volt a borok stílusának alakulásában. 2009 még a modern száraz tokajinak az a "korszaka", amikor leginkább a burgundi fehérborok szolgáltak követendő példaként több pincészet számára. A csúcsra pozicionált dűlős furmintok (és hárslevelűk) inkább az erő, mintsem az elegancia eszköztárával dolgoztak, ekkortájt a Szepsy borokra is markáns hordóhasználat, magas alkohol és komoly koncentráció volt jellemző. Ez a 13 éves borokon is átjött, bár könnyen lehet, hogy az extrém paraméterek az érlelhetőséghez is hozzájárultak.
Az ötösfogatban a birtokbor, valamint négy dűlős tétel, egy bodrogkeresztúri (Szepsy) és három mádi (Urbán, Úrágya, Szent Tamás) szerepelt. Vakon kóstoltunk, de a véletlen úgy hozta, hogy éppen a birtokbor került a sor elejére, a bodrogkeresztúri a második helyre és a három mádi dűlős furmint a sor végére.

Szepsy Furmint 2009
furmintfan: Fejlett illat, tercier aromákkal, méz, kenyérhéj, kevés aszalt gyümölcs. A nagy testet erőteljes savak tartják, az alkohol emelkedett, a textúra enyhén krémes, olajos, a hordó is határozott. Minden sok, de semmi nem túl sok, valahogy kiegyensúlyozzák egymást az extrém paraméterek. Nem egy ízbomba, leginkább tercier aromákat, kevés aszalt gyümölcsöt és hordós jegyeket tartogat, határozott sós aláfestés mellett. Öregnek azért távolról sem mondanám, jól tartja magát. 6p
rszabi: 6p-

Szepsy Szepsy Furmint 2009
furmintfan: Eleinte nagyon fülledt, utána határozott érettséget mutat az illata: méz, széna, kenyérhéj, mézes aszalt gyümölcsök. Eléggé telt, de meglehetősen lágy is, a savak a korty második felétől fokozatosan elhalkulnak, a magas alkohol pedig egyre jobban fűt, és leárnyékolja az ízeket. Ízben nem sok mindent tartogat, enyhe édesség és tercier jegyek fedezhetők fel, majd a korty második felétől egyre határozottabb kesernye érezhető. 5p
rszabi: 5p

Szepsy Úrágya Furmint 2009
furmintfan: Érett illatában gomba, aszalt gyümölcsök, határozott palackbuké, sherry-s jegyek, levegőn egyre inkább hatalmába keríti az oxidáció. Testes, vastag anyag, a savak eleinte jól megtartják, utána viszont hirtelen kifutnak a bor alól, a korty második fele leül és az emelkedett alkohol dominál. A sherry-s, sós, aszalt gyümölcsös jegyek ízben is megvannak, de ahogy elhalkulnak a savak, az ízintenzitás is fakul, rövid a lecsengés. 5p
rszabi: 5p

Szepsy Urbán Furmint 2009
furmintfan: Egyedi, izgalmas illat fogad: zöldfűszerek, kakukkfű, zsálya, leheletnyi füsttel és kevés aszalt gyümölccsel. Tömör, rághatóan vastag bor, a korty kerek, jól kitöltött, a szerkezet egységes, nem bontotta meg az idő, az alkohol itt is viszonylag magas, de nem tűnik túlzónak. Sós, zöldfűszeres, aszalt gyümölcsös ízprofiljába kandírozott citrusok és barackfélék vegyülnek, a vége felé még a hordó enyhén füstös, édesfűszeres, vaníliás karaktere is megvillan. Szépen érett bor, először többen ezt tippeltük a Szent Tamásnak, aztán jött az utolsó palack. 7p-
rszabi: 7p-

Szepsy Szent Tamás Furmint 2009
furmintfan: Az illat meglepően fiatalos - a bor korához képest -, összetett és szinte behízelgő. Édeskés fűszeresség - vanília és kardamom - keveredik édes sárga húsú gyümölcsökkel és sós mogyoróval. Kóstolva vastag és gömbölyű, széles savakra támaszkodik, talán kevésbé tömör és fókuszált, de testesebb, mint az Urbán. Érett sárga húsú gyümölcsök, édesfűszerek, kandírozott citrusok, pici calvados, sós mogyoró tölti ki a bársonyos kortyot. Az ikonikus termőhely bora most sem okozott csalódást, 13 évesen is remek. 7p
rszabi: 7p

 

A kóstoló idején még nem tudhattuk, hogy a Szepsy család hamarosan komoly nemzetközi elismerésben részesül. A múlt hét végén rendezték meg Firenzében a Golden Vines Awards díjátadó gáláját, ahol a Szepsy Pincészet megkapta a 2022 Golden Vines Best Fine Wine Producer in Europe díjat, idősebb Szepsy István pedig elnyerte a 2022 Golden Vines Hall of Fame Award-ot, azaz beválasztották a Hírességek Csarnokába. Gratulálunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6017953148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása