A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Tenerife, Valle de Orotava - Bodegas Suertes del Marques

2021. február 12. 06:00 - furmintfan

Újabb rejtőzködő borvidékkel jelentkezem, ezúttal ismét Spanyolországból, az európai kontinenstől mégis eltávolodva. A rovat története során valószínűleg most járunk a legközelebb az Egyenlítőhöz, egészen pontosan a Kanári-szigetek egyik tagján, Tenerifén, amely nem csupán népszerű nyaralóhely, de borok terén is tud érdekességgel szolgálni.

suertesdelmarques.jpg

Valle de Orotava
A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek az anyaországtól mintegy 1150 km-re, Marokkó partjainál találhatóak. A vulkanikus szigetcsoport egyedülálló szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, amelyeket a szigetlakók ma is ápolnak és amelyhez a helyi önkormányzatok is támogatást nyújtanak. Mintegy 40 fajtát, köztük teljesen őshonos és egyedi fajtákat is termesztenek a Kanári-szigeteken. A szigetcsoport több tagja saját eredetvédelmi körzettel rendelkezik, közülük Tenerife önmagában öttel, a többi bortermeléssel is foglalkozó sziget eggyel-eggyel. A különlegesen édes fehérborok készítésének is régi hagyománya van, valamikor a Kanári-szigeteken készültek a leghíresebb spanyol édes borok.
A szigetcsoport, legnagyobb szigetén, Tenerifén több sajátos helyi mikroklíma alakult ki, ennek is köszönhető a több eredetvédelmi körzet kialakítása. A mai posztban szereplő borok termőhelyéül szolgáló Valle de Orotova 1995-ben kapott D.O. státuszt és ez nagy lökést adott a helyi borászatok fejlődésének is. Valle de Orotava Tenerife északi részén található, és ez volt az egyik első hely a szigeteken, ahol elkezdtek szőlőt termeszteni a 15. századi spanyol hódítást követően. A mai eredetvédelmi körzet nem is annyira magát az Orotava-völgyet, mint inkább a Teide vulkán alacsonyabban elterülő lankáit foglalja magában, közel 700 hektárnyi területen. Az alapkőzet természetesen vulkanikus, agyaggal és elapródozott vulkanikus kőzetekkel, a fedőtalaj könnyű, ásványokban gazdag, jó vízáteresztő képességű. A klíma forró és száraz, bár ez a terület - az Atlanti-óceán közvetlen közelsége és a száljárás együttes hatása miatt - a sziget többi részéhez képest csapadékosabb, a levegő párás, egész évben szél járja át a szőlősorokat, gyakran komolyabb viharok is kialakulnak.
A két leginkább elterjedt helyi szőlőfajta a listán blanco és a listán negro. A listán blanco voltaképpen az anyaországban leginkább sherry-készítésre használt palomino helyi elnevezése, savban szegényebb, kerek, telt, alkoholban gazdag és neutrális borokat ad. A listán negro intenzív piros és fekete gyümölcsös, borsos, édesgyökeres aromájú borokat produkál. A feldolgozás során gyakran szénsavas macerációt is alkalmaznak a frissesség megőrzése érdekében. A filoxéra a listán negro-t az európai kontinensről szinte eltörölte, de a Kanári-szigeteket elkerülte a veszedelem, így itt fennmaradt ez az egyedi szőlőfajta, ráadásul a szőlőtőkék a saját gyökerüket is megőrizték. A tőkéket gyakran kis mélyedésekbe ültetik, amely elősegíti a nedvesség összegyűjtését és a szél ellen is védelmet nyújt. Szintén a szigeteken elterjedt, az egész világon egyedi művelésmód a "fonott kordon" (el cordon trenzado) módszer. A metódust a hely szűke "ihlette", azokban az időkben amikor még kétféle növényt, leginkább szőlőt és burgonyát termesztettek a lehető legnagyobb helykihasználás mellett. A vesszőket 60-80 cm magasságban összefonva kordonra vezetik, a vesszőfonatok hossza így több métert is elér, a rügyek pedig "mozgathatóak" a vesszők hossza mentén.

suertesdelmarques_53219268_2350160751884223_5304282586228219892_n.jpg

(A fotót a pince instagram-járól kölcsönöztem)


Bodegas Suertes del Marqués
A Suertes del Marqués (spanyolul a márki sorsa/szerencséje) családi tulajdonban álló és működő vállalkozás, amely 2006 óta palackoz borokat a fenti név alatt. A család az 1980-as évektől termeszt szőlőt, de a saját borászat életre hívásáig a termést más helyi pincészeteknek értékesítették. Ma 11 hektár saját ültetvénnyel rendelkeznek és további 15 hektárról vásárolnak fel szőlőt helyi termelőktől. Tradicionális fajtákkal dolgoznak, a két legjellemzőbb fajta a listán blanco és a listán negro, amelyek akár közel 100 éves tőkéken is teremnek, és esetükben is alkalmazzák a hagyományos "fonott kordon" művelésmódot. További jellemző fajták: vijariego negro, baboso negro, castellana negra, malvasia rosada.
A hagyománytisztelet jegyében a pincénél minden munkafolyamatot kézzel végeznek a szürettől a palackozásig. A szőlőben csak természetes növényvédő szereket alkalmaznak, pincében a lehető legkevesebb beavatkozással, dolgoznak. A borok betontartályokban erjednek, majd 500, 2000 vagy 4500 literes használt francia hordókban érlelődnek. Csak minimális ként kapnak a borok, azt is csak a palackozás során.
Három kategóriába sorolják a szortiment tételeit: “Vinos de Villa”, azaz faluborok, vegyesen saját és felvásárolt szőlőből, “Vinos de Parcela”, azaz parcellaborok a saját területekről, a termőhelyről elnevezve, végezetül különleges édes borok fehér- vagy kékszőlőből.

Két bort kóstoltam a pincétől, amelyek túlnyomórészt a szigetre jellemző két fő fajtából készültek. A borokat a decantalo.com-ról rendeltem.

Suertes del Marqués Trenzado 2017
Kb. 90% listán blanco (palomino) 100 éves tőkékről, továbbá 6% vidueno, a többi marmajuelo, gual, vijariego blanco, verdello, torrontés, baboso blanco. Egész fürtös préselést követően, kb. 40%-a betontartályban héjon, 60%-a 500 literes francia hordókban erjedt és 9 hónapig seprőn érlelődött. A bor nevét a speciális "fonott kordon" művelésmódról kapta.
Az illat kicsit neutrális és eleinte zárkózott is, először enyhén füstös, nedves köves, jön egy kis húsleves is, majd pörkölt magvak, dió- és mogyorófélék, gyümölcsöket nem nagyon találni. A korty közepesen telt, enyhén krémes, széles savak és leheletnyi cseresség támogatja, a végére kicsit lelágyul. Kevés fehér húsú gyümölcs - alma, körte - és citrus képviseli a gyümölcsösséget, mellettük finoman érvényesülnek a hordó fűszerei, pici vanília, kesudió, mogyoró, a finisben enyhe mandulás kesernye. A lecsengés kicsit szárít, itt picit kilóg a fa. Mindenesetre amit ebből a nem különösebben izgalmas fajtából ki lehetett hozni, azt kihozták. 5p+

Suertes del Marqués 7 Fuentes 2016
90% listán negro és 10% castellana negra házasítása különböző elhelyezkedésű és különböző korú tőkéket (8-100 év) tartalmazó parcellákról. Az egyes parcellák termése külön-külön erjedt acéltartályban, majd a bor 8 hónapig érlelődött betontartályban (60%) és francia hordókban (40%).
Viszonylag világos, rubin színű bor fogad a pohárban, korosodásnak nyoma sem látszik. Az illat intenzíven és egyedi módon virágos-fűszeres, kék szőlővel, egy csipet fekete- és rózsaborssal, pici füsttel és eleinte minimális bőrrel. Ha magyar párhuzamot kellene felidéznem, talán egy Szentesi-féle tihanyi kék állna hozzá a legközelebb. Az alacsony kénszint lenyomata csak halványan érezhető, de a bor jól tartja a nyitást követő formáját, harmadik nap lép be egy enyhe mézes vonal. A karcsú testhez jól illeszkednek a savak és a kevés, de perzisztens tannin, a korty puha tapintású, arányos, könnyed. Ízben is buja, virágos-fűszeres-gyümölcsös aromák körtánca, utóbbiakat erdei szamóca, kék szőlő és kék áfonya képviseli, leheletnyi édességgel, valamint egy kevés bors itt is feltűnik. Harmadik nap lehet ízben is érezni, hogy az oxidáció már kopogtat a kapun. Kifejezetten izgalmas, egyedi karakterű bor. 6p+


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

http://fringewine.blogspot.com/

http://www.suertesdelmarques.com/en/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1616411072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása