2009 után 2012-ben is eljutottam a spanyolországi Jerez borvidékére, amely talán a világ legérdekesebb, legegyedibb és legszínesebb erősített borának, a sherry-nek az otthona. Ezen az oldalon egy nagy sherry-portré, valamint a pincelátogatásokon tanultak-tapasztaltak összegzése olvasható.
Technológia
I. rész
Bevezető elmélkedés, történelem, földrajz, a sherry piaci pozíciója. Elolvasom >>>
II. rész
Éghajlat. Borvidék alapok. Szőlőfajták és talajok, művelés. Elolvasom >>>
III. rész
Szüret. Alapborok készítése. Erjesztés. A flor természete. Erősítés. Elolvasom >>>
IV. rész
A borok osztályozása. Érlelés. Solera. Fejtés. Hordók. Az idő vasfoga. Elolvasom >>>
V. rész
Az érlelőbodegák. Piaci szereplők és kapcsolatuk. Elolvasom >>>
VI. rész
A sherry típusai. Fino, manzanilla. Amontillado. Oloroso. Palo Cortado. VOS/VORS sherry-k. Természetes és házasított édes borok. Egyéb termékek (jerezi ecet, brandy de jerez). Elolvasom >>>
Pincelátogatások
Bodegas Barbadillo
(Sanlúcar de Barrameda)
Bodegas Lustau
(Jerez de la Frontera)
Tio Pepe: avagy hogy szolgál Józsi bácsi?
(Jerez de la Frontera)