A Borrajongó

Stíluskavalkád - 2016-os édes szamorodnik

2022. október 17. 06:00 - furmintfan

Megszámolni sem tudom, hány alkalommal próbáltuk meg ezt a kóstolót tető alá hozni az elmúlt egy évben, a múlt héten végre sikerült. Tokaji édes szamorodnikat állítottunk csatasorba a 2016-os évjáratból, szám szerint hatot. Maradékcukortartalom és ár szempontjából egyaránt meglehetősen változatos sor jött össze, végül a borok stílusa és minősége is meglehetősen nagy szórást mutatott. A mezőny két legjobb bora nem okozott meglepetést, de volt pár tétel, amitől biztosan többet vártunk.

szamorodni2016.jpg

Tokaj-Hegyalján 2016 nem volt egy könnyű évjárat, a szüretet komoly esőzés vágta ketté. Kevesebb édes bor készült a borvidéken, mint egy átlagos évben, de találni igazi gyöngyszemeket. Az aszúkban a magas maradékcukor gyakran párosul komoly savtartalommal, több hosszú életpálya előtt álló, vibráló aszút kóstoltam már az évjáratból. Kíváncsian vártam, hogy ilyen remek aszúkat adó évből mit tudnak a szamorodnik. Vakon kóstoltuk a borokat, a kóstolás sorrendjében következnek a palackok.

szepsyszamorodni2016.jpgSzepsy Szamorodni 2016
furmintfan: 60% furmint, 20-20% hárslevelű és sárgamuskotály, 177 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 11% alkohol. Tömény, gazdag illatában sárgabarack, trópusi gyümölcsök, vanília, édesfűszerek és kandírozott gyömbér, botrytis. Kóstolva komoly koncentrációt villant, a hordó is viszonylag határozott, ezzel együtt is nagyon vitális és elegáns bor. A cukor nagyon magas, a sav sem kevés, de az egyensúly mégis inkább előbbi felé hajlik el egy kicsit. Tulajdonképpen ez már egy aszú szintje, minden szempontból (a pincénél egyébként 2016-ban nem készült aszú, úgyhogy minden ebben a borban landolt). Sárgabarack, mangó, körte, vanília, kardamom, kandírozott citrusok és kandírozott gyömbér színezi a finom tapintású, krémes kortyot, a lecsengés közepesnél hosszabb. Fiatalos, még bőven fejlődő stádiumban van. Gyönyörű bor, igen magasan kezdünk. 8p
rszabi: 8p+

kikeletszamorodni2016.jpgKikelet Szamorodni 2016
furmintfan: Furmint és hárslevelű, 118 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, 11% alkohol. Az előző után sokkal visszafogottabb az illata, fehér virágok, jázmin, édes gyümölcsök, érintésnyi fehér csokoládé villan fel. Karcsú, elegáns, sokkal könnyedebb, filigránabb az előző bor után, de a beltartalomra itt sem lehet panasz. Élénk savai tartják a lépést a maradékcukorral, jó egyensúlyt mutat a bor. A lédús kortyot frissen főzött sárgabaracklekvár, narancs, finom fűszeresség színezi, a végén pici marcipánnal, fehércsokoládéval. A Szepsy után nem volt könnyű dolga, de szép bor. 7p
rszabi: 7p-

bartaoregkiralyduloszamorodni2016.jpgBarta Pince Öreg Király Dűlő Szamorodni 2016
furmintfan: 100% furmint a mádi Öreg Király-ról, 108 g/l maradékcukor, 7,7 g/l sav, 12% alkohol. Fejlettebb mint az előző bor, sárgabarack, méz, pici gomba érezhető elsősorban illatában. Eleinte mutat egy kis fedettséget, a levegővel hosszabb távon érintkezve pedig határozottan veszít a frissességéből. Karcsú, feszes bor, a test kicsit vékonyabb, a savérzet kicsit élesebb, mint a Kikelet esetében, a botrytises karakter kevésbé határozott. Sárgabarack, sárga húsú őszibarackos, barackos jeges tea, pici édesfűszer és sárga húsú gyümölcs adja a díszítést. 6p
rszabi: 6p-

grofdegenfeldszamorodni2016.jpgGróf Degenfeld Szamorodni 2016
furmintfan: 80% furmint, 10% kabar, 10% zéta a mádi Galambos-ról, 127 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 10% alkohol.A sárga húsú gyümölcsök és a citrusok mellett megjelenik a hordó lenyomata és némi technokol is. Ízében édes narancslekvár, sárga húsú gyümölcsök, vanília, édesfűszerek, sajnos itt is feltűnik az ecetes, technokolos vonal, a hordó sem szép. Nem túl testes vagy koncentrált, az egyensúly inkább az édesség felé billen, kortyközéptől még inkább elvékonyodik a bor. Ezzel együtt sem lenne rossz, de a technokolos aromák lerontják az összbenyomást. 5p
rszabi: 5p

vayiszamorodni2016.jpgVayi Szamorodni 2016
furmintfan: 84 g/l maradékcukor. Felezett őszibarackbefőtt, almakompót, pici édesfűszer jelentkezik illatban, inkább késői szüretelésű bor benyomását kelti. Kóstolva lapos, lágy, a kortynak nincs tartása, szétterül, hamar le is ereszt. Ízben almalé és baracklé, minimális édesfűszerrel, a korty végén egy kis kesernyével. 5p-
rszabi: 5p

demeterzoltanszamorodni2016.jpgDemeter Zoltán Eszter Szamorodni 2016
furmintfan: 100% furmint a mádi Veres dűlőből, 192 g/l maradékcukor, 10,9 g/l sav, 9,5% alkohol. Intenzív, botrytisben gazdag illat, sárgabarackkal, érett és aszalt sárga húsú gyümölcsökkel és egy kevés hordófűszerrel. A gazdag maradékcukor-tartalom magas savval párosul, először a savak robbannak be, utána az édesség válik meghatározóvá, majd visszajönnek a savak a korty végére. Sűrű, koncentrált anyag, lédús, gazdag, sárgabaracklekvár, sárga húsú gyümölcsök, citrusok adják az aromákat, a háttérben még ott a hordó is. Ez a bor is már egy aszú beltartalmi értékeivel és gazdagságával bír. Emlékszem, 2018-ban, a bor csikókorában mindent elmosott a sav, azóta sokat kerekedett a palackban, és szerintem lesz még kiegyensúlyozottabb. 7p+
rszabi: 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4417953150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása