A Borrajongó

Három balatoni syrah 2019-ből - 2HA, Feind, Homola

2024. szeptember 16. 06:00 - furmintfan

A hirtelen beköszöntő ősszel együtt itthon előkerültek a vörösborok is a hétvégén. Három syrah-t válogattam a Balaton környékéről, a 2019-es évjáratból. Két borvidék - Balatonfüred-Csopak és Badacsony - képviseltette magát a mini sorban, de nem feltétlenül csak emiatt vártam a szőlőfajta háromféle interpretációját, különböző stílusokat, hanem az egyes borászatok miatt is. A sejtés lényegében beigazolódott, a borok is hozták az elvárt színvonalat, úgyhogy jó kezdésnek bizonyult a balatoni syrah trió az őszi-téli vörösboros szezonhoz.

homolasyrah2hashorazfeindsyrah2019.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Fehérbor duó Rueda-ból - Telmo Rodríguez Basa 2022 és Uvas Felices-Angel Lorenzo Cachazo Fenomenal 2022

2024. szeptember 14. 06:00 - furmintfan

A spanyolországi Rueda DO legfontosabb szőlőfajtája a verdejo, amelyet néha a hasonló karakterű sauvignon blanc-nal, illetve egy másik spanyol szőlőfajtával, a viurával, vagy macabeoval is házasítanak. Így történik ez az Uves Felices projekt keretében Angel Lorenzo Cachazo borásszal közösen elkészített Fenomenal nevű bora esetében is, ahogy Telmo Rodríguez is évek óta házasít egy kevés viurát a verdejo mellé a Basa nevű tételhez. Ennek a két bornak a 2022-es évjáratát néztem meg egymás mellett.

telmorodriguezbasauvasfelicesfenomenal2022.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Őszkezdés - Lázár Pince Vörösmál Cabernet Franc 2020

2024. szeptember 10. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Etyek és Villány, 2x2 chardonnay - Etyeki Kúria, Szijjártó Előd, Heumann, Ruppert

2024. szeptember 07. 06:00 - furmintfan

Dupla párbaj a mai posztban: két etyeki és két villányi chardonnay sorakozott fel egymás mellett a 2021-es évjáratból. Etyeken a chardonnay a pinot noir és a sauvignon blanc mellett a borvidék egyik legfontosabb fajtája, a már klasszikussá érett Etyeki Kúria mellett az infú titán Szijjártó Előd bora került a sorba. Villány ugyan elsősorban vörösboros vidék, de ma már egyre több pince foglalkozik fehérborokkal, és sokuknál a chardonnay is megtalálható. A Ruppert Borház és a Heumann Pincészet esetében a chardonnay évek óta a választék stabil tagja.

etyekvillanychardonnay1.jpg
A 2021-es évjárat jellemzően savban gazdag fehérborokat adott, reméltem, hogy az elmúlt évek nyomán a savak lekerekedtek, a hordó beépült és csúcsformában kapom el ezt a négy bort.

Tovább
Szólj hozzá!

Még két rajnai rizling 2022-ből - Feind Berekszél és Kősziklás Rajnai Rizling 2022

2024. szeptember 03. 06:00 - furmintfan

Ismét hazai pályáról származó 2022-es rajnai rizlingeket kóstoltam egymás mellett (1., 2., 3., 4.), ezúttal csak úgy ad hoc jelleggel párban. Utólag úgy tűnik, hogy egy egész terjedelmes sor is összejöhetett volna ezekből a borokból, de végül részletekben fogytak el. Ezúttal egy neszmélyi és egy észak-balatoni bor került egymás mellé, a két borvidék 1-1 nagy termelőjétől.

feindberekszelkosziklasrajnairizling2022.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása