A Borrajongó

Dűlőpárok XI. - Huber Alte Setzen és Zwirch Grüner Veltliner 2018

2022. október 28. 06:00 - furmintfan

Ausztriában folytatjuk a dűlőpárok sorozatot, a szomszédos ország legfontosabb fehér szőlő fajtájával, a zöldveltelinivel, egy korábban csodagyereknek titulált borásszal, Markus Huber-rel és természetesen a borvidékkel, ahol tevékenykedik: Traisental-lal. Két, egymással szomszédos falvakban található Erste Lage dűlős zöldveltelini mérkőzik meg egymással, a 2018-as évjáratból.

hubergrunerveltliner2018.jpg

Ausztriában jóformán az összes borvidéken nagy jelentősége van az egyes termőhelyek közötti különbségek bemutatásának, és a dűlős boroknak. Burgenland környékén elsősorban a kékfrankos (vagy akár a chardonnay, pinot noir), Stájerországban főleg a sauvignon blanc, a chardonnay és a sárgamuskotály, Bécs borvidékén a Gemischter Satz, a Bécstől nyugatra elterülő Duna-menti borvidékek - Wachau, Kremstal, Kamptal,  Traisental és Wagram - esetében a riesling és a grüner veltliner kerül leggyakrabban dűlőszelektált tételként a palackba. Traisental-ban az ültetvények mintegy 60%-án zöldveltelini terem, kézenfekvő volt innen választani egy zöldveltelini-párost. Markus Huber borászata a borvidék egyik legjobbja, nálunk is gyakran szerepelnek a borai, zöldvelteliniből és riesling-ből is több dűlős tételt készít.
A 2018-as évjárat rendkívül meleg és száraz volt, korán beérett a szőlő, mindez az átlagosnál valamivel magasabb alkohol- és alacsonyabb savtartalmat eredményezett. Mindkét dűlős zöldveltelini acéltartályban erjedt, majd finomseprőn, részben akácfa hordókban, részben tartályban érlelődött.

 huber_alte_setzen.jpgAlte Setzen
A pincészethez közel, Reichersdorf falucska mellett található dűlő tengerszint feletti magassága 245-270 méter. Ez a környék egyik legrégebb óta művelt területe, innen a neve is. Mészköves, dolomitos alapkőzetét 2 méteres lösztakaró fedi, jó tápanyag- és víztároló képesség jellemzi, ez az itt termő zöldvelteliniknek különleges fűszerességet és testet kölcsönöz.

Huber Alte Setzen Grüner Veltliner Erste Lage 2018
A két bor közül ennek az illata tűnik hűvösebbnek, inkább fehér húsú gyümölcsöket idéz. Édes citrusok, őszibarack, alma, fehér virágok és egy kevés ananász mellett a zöldveltelini tipikus fehérborsos karaktere helyett inkább egy egészen minimális érett tv paprika fedezhető fel ízben és illatban is, de csak a háttérben megbújva. A két bor közül ez testesebb, vaskosabb, széles savakra épül az telt, enyhén krémes korty. Az illatból ismert érett fehér húsú gyümölcsök dominálnak ízben, finom fűszerességgel, a korty vége felé tartva némi barackmagos kesernyével. Az emelkedett alkohol kissé megbontja az egyensúlyt, ahogy befűti a korty végét, de a fűszeresség valamelyest eltereli erről a figyelmet. 6p+

huber_zwirch.jpgZwirch
A Zwirch dűlő Inzersdorf falu mellett helyezkedik el, egy széltől védett medencében, 255-350 méteres tengerszint feletti magasságban. Az alapkőzetet vastag, meszes konglomerátum alkotja, amelyet nagyrészt szintén meszes, finomszemcsés, iszapos és agyagos lösz borít.

Huber Zwirch Grüner Veltliner Erste Lage 2018
Az illat melegebb érzetű, egy fokkal kedvesebb, főleg a sárga húsú gyümölcsökről szól: sárga húsú őszibarack, ananász, sárga szilva, citrusok, diszkrét zöldfűszeres, borsos villanásokkal. Karcsúbb, filigránabb, elegánsabb, mint az Alte Setzen, a test éppen közepes, finom savak, moderált alkohol jellemzik a szerkezetet, jó egyensúlya van a bornak, a textúra selymes. Édes citrusok, mandarin, ananász, sárga húsú gyümölcsök viszik a prímet, enyhe mézes, fűszeres kíséret mellett. 7p-

Mindkét bor jó, a Zwirch kedvesebb, elegánsabb, az Alte Setzen testesebb, masszívabb. Utóbbiban talán több a potenciál, de a magas alkohol kicsit levon az élvezeti értékéből és kibillenti az egyensúlyból, így nekem most a Zwirch jobban tetszett.

A dűlők fotóit a borászat honlapjáról vettem kölcsön.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6717957428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása