A Borrajongó

Piemonti páros - Elio Filippino Barbaresco és Barolo 2012

2022. december 31. 14:00 - furmintfan

Az év utolsó napjára jut még egy "tegnap ittam" poszt, és ez most ténylegesen tegnap este kóstolt palackokról szól. Egy kedves barátom hozott két palack 10 éves piemonti bort 2022 utolsó borozására, egy Barolo-t és Barbaresco-t.

eliofilippinobarbarescobarolo2012.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ünnepi egyveleg 2022 II.

2022. december 30. 06:00 - furmintfan

Itt a tegnap megkezdett egyveleg második része, mert a borrajongókkal és borbarátokkal folytatott évzáró iszogatások után még persze az ünnepek alatt is kinyílt további jó néhány palack családi, baráti társaságban. Ebben az esetben jóval önkényesebb a válogatás, általában megpróbálok biztosra menni, kedvelt termelők favorit borai kerülnek az asztalra, akár magukban, akár az ünnepi fogások mellé. Így kisebb a meglepődés lehetősége, de - ha dugók is rendben vannak - igen ritkán kell csalódnunk. Az idei merítés is jól sikerült, egy-két kivételtől eltekintve minden palack szépen teljesített, az idei legszebb év vörösbora is az alábbi listában szerepel.

unnepiegyveleg2022_2.jpg

Az alábbi válogatással zárom 2022-t és kívánok mindenkinek boldog új évet!

Tovább
Szólj hozzá!

Ünnepi egyveleg 2022 I.

2022. december 29. 06:00 - furmintfan

A 2022-es esztendő lezárásaként érkezik a szokásos ünnepi egyveleg, méghozzá idén két részletben. Az év vége mindig sűrű, sok a baráti és családi összejövetel,  különleges alkalmakra tartogatott palackok is kinyílnak, - jobb esetben - maradandó élményt okozva.

unnepiegyveleg2022_1.jpg
Az idei egyveleg első része is két egységre bontható. Először rszabi és ungert társaságában boroztunk egyet még december közepén (az este boraiból a sangiovese-trió és az Antinori Tignanello már külön posztban szerepelt), majd egy népes borbarát társasággal is összeültünk még karácsony előtt.

Tovább
Szólj hozzá!

Külföldi egyveleg 2022/5

2022. december 28. 06:00 - furmintfan

Az idei esztendő utolsó külföldi egyvelegében leginkább az olasz és spanyol borok dominálnak, de érdekességképpen Csehország, Szlovénia és Málta is feltűnik a listán.

egyvelegdugokk36.jpg

Tovább
2 komment

Magyar egyveleg 2022/5

2022. december 27. 06:00 - furmintfan

Itt az év utolsó magyar egyvelege. Buborékos ital és rosé csak mutatóban szerepel ebben a válogatásban, cserébe van sok fehérbor - elsősorban Tokajból és a Balaton környékéről - vörösbor - leginkább a Szekszárdi, illetve a Villányi borvidékről -, és akad néhány édes tokaji is.

egyvelegdugokm35.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

10 éves virágkor? - Homonna Rány Furmint 2012 és Ikon Tulipán 2012

2022. december 26. 06:00 - furmintfan

A tavalyi gigantikus 2011-es kóstolósorhoz képest idén csak mutatóban kerültek elő 10 éves borok az év vége felé, de azok mind élményszámba mentek. A magyar szekciót egy dél-balatoni vörös házasítás és egy tokaji furmint alkotta. Még éppen a karácsonyi ünnepek előtt nyílt ki a két palack, lássuk, mit mutattak a borok egy évtizeddel a szüret után.

homonnaranyikontulipan2012.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ünnepi köntösben - St. Andrea Hangács Egri Bikavér Grand Superior 2018

2022. december 24. 06:00 - furmintfan

Idén ünnepli fennállásának 20. évét az Egri borvidék egyik meghatározó pincészete, a St. Andrea. A birtokon számos különleges eseménnyel készültek az évfordulóra és ünnepi külsőt kapott a borászat szortimentjének egyik alapköve, a Hangács is. A St. Andrea dűlős bikavére a 2018-as évjáratból a megszokott ezüst színű címke helyett sötét arany színű címkével került forgalomba. A Hangács azonban nem csak külsőleg ünnepi, a karácsonyi asztalra is méltó bor, én pedig ezúton meg is ragadnám az alkalmat, hogy boldog karácsonyt és szép ünnepi borokat kívánjak a kedves olvasóknak.

standreahangacsegribikaver2018.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Úttörőből ikon - Antinori Tignanello 2012

2022. december 22. 06:00 - furmintfan

A Tignanello nem csupán az Antinori borbirodalom egyik fontos bora, hanem mára önálló márkanévvé nőtte ki magát. Ha szupertoszkán borokról esik szó, a Tignanello biztosan az elsők között merül fel. Neve szorosan összefonódott a toszkán vörösborokat elérő forradalommal, amelynek köszönhetően mára több birtok borát is a világ legkeresettebb és legnevesebb italai között tartjuk számon.
A szupertoszkán "mozgalom" elindítója a Tenuta San Guido tulajdonosa, Mario Incisa della Rochetta márki volt, aki bordeaux-i fajtákat telepített a sangiovese ültetvények mellé és a világfajtákból készített bort. Sassicaia-nak nevezte el a területre jellemző kavicsos talajról. Az eretnek tételt először csak a birtokon lehetett megvásárolni, majd kikerült a világpiacra és óriási sikert aratott. Az 1968-as Sassicaia robbantotta ki a szupertoszkán forradalmat, de hamarosan követőkre talált a gondolat. A márki unokatestvére, Piero Antinori márki szintén cabernet sauvignon-t és cabernet franc-t telepített, ő viszont összeházasította a francia fajtákat az őshonos sangiovese-vel, ezzel újabb iskolát teremtve.
A formabontó házasítások és a tűzvész sebességével terjedő új borstílusok természetesen nem egyezett az olasz eredetvédelmi szabályozással, így ezek a szupertoszkánok sokáig asztali borként kerültek forgalomba, természetesen asztali borhoz képest csillagászati áron. A faramuci helyzetet némiképpen az IGT eredetvédelmi kategória bevezetése oldotta meg, amely átmenetet képez az asztali és a DOC borok között, és a szupertoszkánok legnagyobb része is ide került (a Sassicaia egyedüli birtokként saját DOC kategóriával rendelkezik).

A Tignanello első évjárata az 1971-es volt, amelyet 1974-ben hoztak forgalomba. Az új bor a nevét a 320 hektáros Tenuta Tignanello birtoktest Tignanello nevű dűlőről kapta (amelynek neve pedig talán az etruszk istenség Tinia nevéből ered). A Greve és Pesa folyók völgyei között elterülő lankás domb márgás, mészkőben és palában gazdag talaja, meleg nappalai és hűvös éjszakái ideális könyezetet biztosítanak a szőlőnek. Az Antinori család két ikonbora, a Tignanello és a Solaia is erről a domboldalról készül, a megfelelő nevű dűlőkről, amelyeknek összesen 130 hektárján terem szőlő, ebből 47 hektár a Tignanello dűlőn.
Elődje az 1970-es Chianti Classico Riserva Vigneto Tignanello volt, amely forradalmi újításként a szokásosnál alacsonyabb százalékban tartalmazott fehér szőlőket. Piero Antinori a francia borász Émile Peynaud tanácsára a Tignanello esetében teljesen mellőzte a fehérszőlőket és a sangiovese mellé cabernet sauvignon-t és cabernet franc-t házasított. A Tignanello nagyobb része sangiovese, kisebb hányada bordeaux-i fajtákból áll, míg a Solaia ennek fordítottja. A Tignanello az utóbbi évjáratokban a 80% sangiovese mellett 15% cabernet sauvignon-t és 5% cabernet franc-t tartalmaz, és francia és magyar tölgyfahordókban érlelődik. A címkét Niccoló Antinori (Piero édesapja), a család címere és Silvio Coppola stilizált napkorongja díszíti.

antinoritignanello2012_1.jpg
Az évekkel azelőtt születésnapomra kapott 2011-es évjárat palackját tavaly bontottam ki egy masszív 10 éves borsor részeként, idén a 2012-es sorsát pecsételtük meg a három sangiovese megkóstolása után. Később esett le, hogy ezt a bort már kóstoltam jóval korábban, így idemásoltam a hét és fél évvel ezelőtti jegyzeteket is.

Tovább
Szólj hozzá!

Sangiovese trió 2017-ből, Toszkánából és a Szent György-hegyről

2022. december 20. 06:00 - furmintfan

Évek óta fix program, hogy összekóstoljuk a Szent György-hegyi 2HA Tabunello névre keresztelt nagy sikerű sangiovese-jét a fajta hazájából, Toszkánából származó borokkal. Tavaly a 2016-os évjáratot szondáztuk meg és két remek Rosso di Montalcino került a Tabunello mellé. Idén ungert és rszabi társaságában tartott évzáró borszeánszunkon - több random módon összeválogatott palack mellett - ismét Montalcino-ból és a Szent György-hegyről érkező, ezúttal 2017-es évjáratú sangiovese-ek adtak egymásnak randevút.

tabunellorosso2017_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rioja-i kitekintés - 2015-es vörösborok + ráadás

2022. december 17. 06:00 - furmintfan

Közeledik az esztendő vége, lassan nyakunkon az ünnepek és jönnek az évzáró borozgatások is. A szokásos különböző mindenki hoz 1(-2-3) bort jellegű borozgatások közé sikerült még beékelni egy tematikus sort is december közepére. Összegyűlt itthon néhány 2015-ös évjáratú bor Rioja-ból, arra gondoltam, ideje lenne ezeket sorba rendezni és együtt megkóstolni. A sor gerincét tehát ezek palackok adták, szám szerint 5 darab. A kóstolót egy szintén rioja-i fehér házasítással vezettük fel, zárásként pedig egy 10 éves nagyágyút is bontottunk a borvidékről.

rioja2015plusz_8.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Dűlőpárok XIII. - Kaiken Aventura Malbec Los Chacayes Norte és Los Chacayes Sur 2019

2022. december 14. 06:00 - furmintfan

Az idei év utolsó dűlőpárosa tulajdonképpen kakukktojás, mert nem két különböző dűlőről, hanem egy borvidék alrégiójának két, különböző mikroklímájú területéről származnak a borok. Argentína, Mendoza, Uco Valley a helyszín, itt található a Los Chacayes alrégió, amely egy 15 kilométeres sugarú körön belül változatos mikroterroir-okat vonultat fel. Két különböző adottságú részről készített két malbec-et az argentin boróriás Kaiken, az északi és a déli kettségű lejtőkről.

kaikenmalbec2019.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Montsant-i esték - Josep Grau Vespres 2020

2022. december 12. 06:00 - furmintfan

A Priorat-ot szinte teljesen körbeölelő Montsant jóval kevésbé ismert híres szomszédjánál, de érdemes rá odafigyelni és a nemzetközi borpiacon egyre inkább kezd kilépni Priorat árnyékából. Montsant 2001-ben kapott saját DOP státuszt, korábban Tarragona DO részét képezte. Az akkori 28 bejegyzett termelő száma mostanra nagyjából a duplájára emelkedett, közülük az egyik magasan jegyzett pince Josep Grau borászata.

josepgrauvespres2020.jpg
Josep Grau útja nem egyenes úton vezetett a borhoz, a barcelonai bankáréletet adta fel a borászkodásért. 2003-ban vásárolta meg az első ültetvényeit Montsant-ban, de sokáig csak saját magának készített bort. A közeli étteremnek mindig adott pár kartonnal, hogy amikor ott eszik a család, saját bort kortyolhassanak az ételekhez. Egy környéken járó svéd sommelier kapott egy pohárral az egyik borból, amikor arra járt és felfigyelt a termelőre, így robbant be Josep Grau új karrierje. Josep Grau az első helyi borászati vállalkozását eladta, majd 2013-ban vásárolt területeket Montsant-ban és 2016-ban Piriorat-ban. Elsősorban a helyi fajtákra koncentrál: garnacha, carignena, garnacha blanca, bár a két borvidéken jól működő jövevény, a syrah is helyet kap egyes házasításokban. A szőlők organikus művelés alatt állnak, a borok betonkádakban erjednek saját élesztővel, majd többnyire 2000-2500 literes Stockinger hordókban érlelődnek.
A Vespres (katalánul: esték) árban a szortiment közepén helyezkedik el, készül ezen a néven egy fehér és  egy vörös tétel, utóbbi itthon is elérhető egy ideje.

Tovább
Szólj hozzá!

Aszúnapra - Bardon Aszú 2013

2022. december 10. 06:00 - furmintfan

December 10. a Nemzetközi Tokaji Aszú Nap és erre az alkalomra évek óta egy vagy több tokaji aszúról szóló írással szoktunk jelentkezni. Idén a saját készletből próbáltam egy olyan pincészettől bort választani, akikről ritkábban esett szó. Így került a kezembe az erdőbényei Bardon Borászat 2013-as aszúja, tőlük ráadásul emlékeim szerint nem is kóstoltam eddig aszút.

bardonaszu2013.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

FineWines Új-Zéland portfólióbemutató V.

2022. december 08. 06:00 - furmintfan

A FineWines.hu kínálata 2018-ban bővült ki több új-zélandi borászat tételeivel és azóta is folyamatosan alakul a szigetországból elérhető választék. A nagyobb lélegzetű évenkénti beszerzéseket általában követte egy portfólióbemutató is a Carpe Diem-ben, ezekről minden alkalommal készült egy kis beszámoló is a blogon. Idén is érkezett egy nagyobb szállítmány, részben a már jól bejáratott pincészetek borainak aktuális évjáratával, részben új szereplőkkel. Az új tételek bemutatása sem maradt el, ezúttal azonban már az N28 adott otthont a kóstolónak.

finewinesujzeland2022_01.jpg

A sor nagyobb részét fehér tételek alkották, többségében sauvignon blanc-ok, egy pinot gris-vel és egy chardonnay-val kiegészülve. A vörösboros mezőny fele pinot noir-okból állt, majd két syrah és egy bordeaux-i házasítás zárta a kóstolót. Igazi nagyágyúk most nem szerepeltek az eseményen, de - többnyire - stabil színvonalat képviseltek a borok.

Tovább
Szólj hozzá!

Őszi borpár(baj)ok 2022

2022. december 06. 06:00 - furmintfan

Az őszi borpárbajos posztban könnyed magyar sauvignon blanc-ok, osztrák zöldveltelinik, érlelt új-zélandi riesling-ek, hordós villányi rosé-k, etyeki pinot noir-ok, dél-balatoni vörös házasítások és Chianti Classico-k kerültek egymás mellé.

parbajok_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

FineWines.hu 10. születésnap az N28-ban

2022. december 02. 06:00 - furmintfan

November elején lett 10 éves Tar Ferenc szerelemgyereke, a FineWines.hu. A sztori korábban Peter Klingler által működtetett rajnai rizling-specialista kereskedés, a Riesling.hu átvételével indult, majd egyre szélesedett a látókör, bővült a szortiment. A német és osztrák riesling-ek mellé érkeztek más osztrák borvidékek borai, sorban jöttek a pezsgők Champagne-ból, a rhone-i, burgundi, piemonti, szicíliai borok, az Újvilágot pedig Oregon és Új-Zéland képviseli. A borkereskedői tevékenység hol szélesebb, hol szűkebb közönségre fókuszált, egy időben pedig a Carpe Diem borbárban is lehetett szondázni a kínálatot. A kóstolók is folyamatosan üzemeltek, változó helyszíneken. A Carpe Diem bezárása után az N28 emeleti terme lett a törzshely. Itt került sor a szülinapi eseményre, sőt eseményekre is, hiszen a kerek évfordulóra két este során is lehetett koccintani. A szerteágazó portfólió legfontosabb borvidékeinek gyöngyszemeiből válogatott a házigazda, ám csütörtökön és pénteken más-más kínálat várta a résztvevőket. Mindkét napra izgalmas borsor állt össze, én végül a pénteki kóstolón vettem részt.

finewinesszulinap2022_01.jpg

Tovább
8 komment

Olaszrizling, másképp – Bökő Dávid "Parti Sétány" Olaszrizling 2021

2022. december 01. 06:00 - ungert

Megannyi kellemes személyes élményem indokolja, hogy a Balaton északi partját nem csak borszempontból, hanem általános kontextusban is kiemelten kedvelem. Habár az idei nyáron a többnapos, nyaralásnak nevezett elutazódás a tó partjára kimaradt, ősszel volt szerencsém két napot szakmailag a borvidéken, egészen pontosan Balatonfüreden tölteni. Ha jól emlékszem, Bökő Dávid Parti Sétány nevet viselő olaszrizlingjét is akkor járva-kelve szereztem be, különösebb előismeret és célzottság nélkül.

Úgy értem, Dávid és apja kezdetben kizárólag szőlőtermesztéssel foglalkoztak a környéken, a gyümölcsből bort először 2013-ban készítettek. A tőkéket organikusan művelik, a bor is azonos szellemben készül, majd szűrés és derítés nélkül kerül a palackba. Habár kezdetben csak a régi képeslapcímke fogott meg, hetekkel később, otthon kibontva a beltartalom is hamar meggyőzött arról, hogy érdemes figyelni rájuk.

1669737611536.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása