A Borrajongó

Piemonti páros - Elio Filippino Barbaresco és Barolo 2012

2022. december 31. 14:00 - furmintfan

Az év utolsó napjára jut még egy "tegnap ittam" poszt, és ez most ténylegesen tegnap este kóstolt palackokról szól. Egy kedves barátom hozott két palack 10 éves piemonti bort 2022 utolsó borozására, egy Barolo-t és Barbaresco-t.

eliofilippinobarbarescobarolo2012.jpg

A pincészetet korábban nem ismertem, a honlap szerint a borászatot jelenleg vezető Elio Filippino harmadik generációs borász, 1997 óta áll a birtok élén. A pincészet jelenlegi formájában 1968 óta működik, a birtokközpont Neive településen található, Alba-hoz közel. A hagyományos piemont fajtákkal foglalkoznak: cortese, barbera, dolcetto, nebbiolo, a szortiment csúcsán természetesen a Barolo-k és Barbaresco-k állnak.

Elio Filippino San Cristoforo Barbaresco 2012
Illatban kevesebb gyümölcsöt mutat, nehezen szálazható, leginkább fűszeres jegyeket hordoz. Kóstolva tartalmas, koncentrált, de a két bor közül ez a karcsúbb. Savai feszesek és a tannin sok, de többnyire integrált, szárító hatás azért természetesen így is van, de egységesebb a szerkezet, mint a Barolo-nál, könnyebben is fogyasztható a bor. Fűszerek, porrá aszalt gyümölcsök, meggy, narancshéj, étcsoki, finom érési aromák jellemzik az ízvilágot. A két bor közül ez kiegyensúlyozottabbnak, elegánsabbnak tűnt. 7p-

Elio Filippino Castiglione Falletto Barolo 2012
Fejlett illat pici füsttel, egy kevés balzsamecettel, érett-aszalt meggyel és fűszerekkel. Testes, nagyon masszív felépítésű bor, feszes savak, emelkedett alkohol és markáns, hosszan felrakódó és szárító tannin keretezi. Konyakmeggy, porrá aszalt gyümölcsök, fűszerek, étcsoki, egy kevés narancshéj elegyednek ízben, a lecsengésben szarvasgomba. 10 évesen is olyan, mint egy úthenger, a kemény tannin és a komoly sav miatt inkább étel mellett érvényesülne jobban. 6p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1218015140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása