A 2022-es esztendő lezárásaként érkezik a szokásos ünnepi egyveleg, méghozzá idén két részletben. Az év vége mindig sűrű, sok a baráti és családi összejövetel, különleges alkalmakra tartogatott palackok is kinyílnak, - jobb esetben - maradandó élményt okozva.
Az idei egyveleg első része is két egységre bontható. Először rszabi és ungert társaságában boroztunk egyet még december közepén (az este boraiból a sangiovese-trió és az Antinori Tignanello már külön posztban szerepelt), majd egy népes borbarát társasággal is összeültünk még karácsony előtt.
I.
Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Extra Brut NV
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, alma, sárga szilva, enyhe trópusi érintés, pici dió színezi az illatot. Kóstolva intenzív és hosszú gyöngyözéssel, tartós buborékokkal, remek savval és selymes textúrával kényeztet. Ízében az almás motívumok vezetnek, édes citrusok, sárga szilva, pici briós és dió kísér a hosszú lecsengés végéig. 7p+
Sabar 2021 Rajnai Rizling 2020
Lassan tárul fel a hűvös illat, kinyílva citrusokat, zöldalmát és őszibarackot idéz. Karcsú, nyurga testét szépen vezetik a savak, pici maradékcukor is érezhető, az idő csiszolt már a textúrán, nagyon enyhe érdesség még érezhető. Édes citrusok, zöldalma, őszibarack színezi a lédús kortyot. 6p+
Orsolya Pince #2 Kadarka 2018
Élénk illatában érett piros gyümölcsök dominálnak, málna, szamóca, cseresznye, piros ribizli egy kis hibiszkusszal és csipkebogyóval, enyhe fűszerességgel. Ízben is ezt a vonalat viszi tovább, de határozottabb a zöldfűszeres vonal, pici kapor és kovászos uborka is bevillan, de a gyümölcsöké marad a főszerep. A test közepesnél karcsúbb, a korty rendezett, jól kitöltött és sima, kerek savakkal és kevés tanninnal. 6p
Ruppert Villányi Franc 2017
Kompakt illat, érett meggyel, diszkrét édeskés fűszerességgel, egészen minimális fűszerpaprikával. A közepesnél nagyobb test szépen integrálja a savat, a hordót és az alkoholt is, a szerkezet arányos, a tannin bársonyos. A délies karakterű aromatikát az érett gyümölcsök - meggy, málna, erdei gyümölcsök - uralják, finom fűszerességgel, pici dzsemességgel kísérve. 6p+
Costador Metamorphika Sumoll 2018 Conca de Barbera
Amfórákban erjesztett és francia tölgyfahordóban érlelt natúrbor, minimális kénnel. Bontáskor határozottan animális, istállós, de szellőzve egyre több érett gyümölcs bújik, idővel gyógynövényes és szúrós balzsamecetes jegyek is megjelennek. A test legfeljebb közepes, a tannin érett, a korty lágy, a széles savak középtájon kifutnak a korty alól, kiüresedik a bor. Enyhén édeskés ízében érett meggy és bogyós gyümölcsök dominálnak, egy kis animalitás és növényi aláfestés itt is érezhető. 5p
Tormaresca Torcicoda Primitivo 2019 Salento IGT
Nem túl intenzív, meleg érzetű, likőrös, kissé émelyítő illattal fogad, aszalt szilvával, édesgyökérrel. Átláthatatlanul sötét és hömpölygősen sűrű anyag, a nagy testhez széles sav, érett tannin, magas alkohol és bársonyos textúra társul. Édeskés, kissé likőrös ízvilágú bor, aszalt gyümölcsökkel, fekete cseresznyével, szilvával, édesfűszerekkel, konyakmeggyel, étcsokoládéval. Nem rossz bor, de nekem túl sok. 6p
II.
Mariasy Furmint Pezsgő Brut 2019
Bacsó András és két társa új borászata a Mariasy, a szortimentjük rém egyszerű: egy pezsgő, egy furmint, egy aszú, mi most a pezsgővel nyitottuk meg a kóstolót. Friss, citrusos, fehér húsú gyümölcsös aromatika jellemzi, zöldalmávaé, minimális élesztősséggel. Szerkezete is lendületes, a buborékok erős habzással nyitnak és elég sokáig kitartanak, a savak is szép élénkséget adnak a kortynak. 6p
Zsirai Brut Nature 2020
60% furmint, 40% hárslevelű házasításából áll az alapbor. Gyümölcsök uralják az illatot és az ízképet egyaránt: körte, alma, őszibarack, egy kevés birs, érintésnyi vanília. Elegáns, eleven pezsgő, élénk savakkal, kitartó gyöngyözéssel. Az intenzív gyümölcsösségnek köszönhetően nem is tűnik teljesen csontszáraznak. 6p
Királyudvar Tokaji Pezsgő Henye Brut 2009
Érett és kicsit már oxidált is, reszelt alma, napközis tea, kenyérhéj és dió jellemzi az aromatikát. Ízben kicsit jobb, sárga alma és enyhén kesernyés almahéj is hozzátesz az összképhez. A z aránylag kevés buborék már gyorsan elillan, a savak viszont most is masszívan kitartanak. 5p
Charles Heidsieck Brut 2005 Magnum
Érett illat, sárga húsú gyümölcsökkel, sárga almával, almahéjjal, dióval, diós süteményes jegyekkel. A buborékok itt sem tartanak túl sokáig, de feszes sav hosszúra nyújtja a kortyot és még csendes borként is nyújt élvezetet, bár ez a palack a csúcsán biztosan túljutott. 6p
Huber Kontrast 2021
13 fajta házasítása (grüner veltliner, riesling, muskateller, chardonnay, müller thurgau, sauvignon blanc, sylvaner, neuburger, welschriesling, weissburgunder, roter veltliner, muskat ottonell, frühroter veltliner), részben héjon erjedt, különböző hordókban, betontojásban és acéltartályban vegyesen érlelődött finomseprőn, csak palackozáskor kapott egy kevés ként, szűretlen, derítetlen. Az illat lassan nyílik, majd körte, őszibarack, citromvelő, némi rostos baracklé tűnik fel. Kerek savak támogatják a viszonylag könnyed kortyot, a citrusos, fehér húsú gyümölcsös jegyek mellett pici fanyarság érezhető. Semmi zavaró dolog nincs benne, ugyanakkor nem is különösebben izgalmas bor. 5p
Terre Nere Etna Bianco 2019 Sicilia
Carricante, catarratto, grecanico és minella házasítása. Pici fülledtség után neutrális fehér húsú gyümölcsök, némi citrus és mandula illata keveredik benne, visszakóstolásnál aztán megint termálvizes fülledtség telepszik rá. Szép az egyensúly és a textúrája, a hordó finoman kontúrozza a mértéktartó gyümölcsösséget (alma, őszibarack, citrom), finom sósság és mandulás jegyek mellett. Kár az illat fülledtségéért, anélkül magasabbra jutna. 6p
Greywacke Sauvignon Blanc 2020 Marlborough
Fajtajelleges, de egyáltalán nem közhelyes illat, se nem zöld, se nem trópusi karakterű, nem harsány, nem tolakodó. Zöldalma, fehér őszibarack, citrom, egy kevés egres, barackvirág adják az aromákat, ezt leheletnyi sósság és enyhe redukció egészíti ki. Ízlésesen elkészített, elegáns bor, remek savakkal, perfekt egyensúllyal, finom tapintású, jól kitöltött korttyal, hosszú lecsengéssel. 7p
Chateau Mate #1 Leslie 2018 Magnum
Közepes intenzitású, összetett illat fogad: virágok, fűszerek, alma, körte, őszibarack, narancshéj, sós mogyoró, pici füst. Széles, vastag bor, a test közepesnél teltebb, a hordó határozott, az alkohol kicsit melegít a korty végét, de a remek savaknak és a koncentrált alapanyagnak köszönhetően mindezt bőven elbírja. Ízvilága is összetett, a gyümölcsös, édesfűszeres, pörkölt magvas, sós jegyek komplex eleggyé állnak össze. 7p+
TR Művek Furmint 2013
Az illatot már kialakult palackbuké és kevés érett fehér húsú gyümölcs határozza meg. Az egykor nagyon kemény savak mára szépen lekerekedtek, jó egyensúlya lett a bornak és hosszan is tart. Ízében is a palackérési aromák uralkodnak, méz, méhviasz, mégis száraz érzetű a bor. A háttérben érett citrusok, barackfélék, kis fűszer, késhegynyi só. 6p
MicroBio Wines Isse Vinador Sonador 2017 Vino de Espana
Verdejo-ból készült natúrbor. Az illat először kifejezetten szúrós, reszelt tormát, idővel szelídül, akkor pedig inkább gyökérzöldségeket juttatott eszembe, leginkább sárga céklát. Ízben is hasonló utat jár be, enyhe sóssággal kísérve, gyümölcsöt nem találni sehol. A szerkezettel nincs baj, de nagyon nem is tudtam odafigyelni, a bizarr aromavilág elvonta a figyelmemet. Pontozni inkább nem fogok.
Ego Bodegas Talento Eco 2019 Jumilla
100% monastrell. Édesfűszerek, érett meggy, szilva, némi érett bogyós gyümölcs színezi illatát és ízét is. Közepesnél könnyedebb, jól iható, egyensúlyos szerkezetű bor, kellemes délies karakterrel, sok gyümölccsel és fűszerrel. Különösebb csavarokat nem tartogat, de belekötni nem lehet, bármikor eliszogatnám. 5p+
Dezzani Albarossa 2018 Piemont
Az albarossa a fajta neve, a barbera és a nebbiolo keresztezése. Koncentrált meggyes, sötét cseresznyés gyümölcsösség dominál illatában, mögötte egy kevés édesfűszer, virág és gyógynövény. Közepes testét élénk sav és kevés, de határozott tannin fogja közre. Érett meggy, cseresznye, szamóca, málna viszi a prímet ízében, halvány fűszeresség és finom fanyarság jelentkezik a háttérben. 6p+
Matosevic Grimalda Crno 2017 Istria
Merlot, teran és cabernet sauvignon házasítása. Meleg, délies karakterű bor. Érett és aszalt gyümölcsök, meggy, áfonya- és szederdzsem, erdei gyümölcsök uralják az aromatikát, ízben valamivel frissebb érzetet kelt, mint illatban. Közepesen koncentrált, savai kicsit lágyak, a tannin puha tapintású, érett. Szerethető mediterrán bor. 6p+
Anita & Hans Nittnaus Altenberg Blaufränkisch 2019 Burgenland
Eleinte picikét zárt az illata, de szépen nyílik. Érett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, málna, meggy, sok fűszer, leheletnyi földesség adják a díszítést. Jó koncentráció jellemzi, a struktúra elsősorban az élénk savakra épít, a tannin érett, finom tapintású. Ízében is a gazdag gyümölcsös jegyek - meggy, erdei gyümölcsök - vezetnek, vonzó fűszerességgel körítve. Tartalmas, komoly kékfrankos, amely most még nagyon fiatal. 7p+
Chateau Giscours La Siréne de Giscours 2010 Magnum Bordeaux
Érett fekete ribizli, erdei gyümölcsök, cédrus, grafit, hűvös mentás, zsályás zöldfűszeres jegyek színezik, a gyümölcsök édességét a többi díszítőjegy szépen kiegyensúlyozza. Illatban egy enyhe avaros-gombás vonal is felüti a fejét, ezt ízben már nem érezni. Az izmos testet remek sav és érett, hosszan felrakodó tannin keretezi, a lecsengés száraz és tisztán hagyja a szájat. 7p+
Vina Ventisquero Quelot Merlot Gran Reserva 2004 Maipo Valley
Az illat intenzív, de kissé disszonáns, egyszerre áradnak belőle a zöldpaprikás jegyek és a lekváros gyümölcsösség. Ízben szintén szörpösen édes erdei gyümölcsök, szilvalekvár adnak találkozót a zöldpaprikának és zöldborsnak. A korty sűrű, vastag, enyhén édeskés, korához képest jól tart a szerkezet, bár a korty közepe kicsit lyukas. 6p-
Árvay Családi Pincészet 6 Puttonyos Aszú 2012
Narancslekvár, méz, sárgabaracklekvár, vanília, akácméz, trópusi gyümölcsök és narancsvirág tűnik fel a szép, meleg hangulatot árasztó illatban. A korty selymes és sűrű, szélesen terül szét, a vége felé elvékonyodnak a savak, kicst ellaposodik a bor. Sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, méz, narancslekvár, édesfűszerek gazdagítják, de a lecsengés is kicsit rövidebb a vártnál, a meleg évjárat hozadéka lehet. 7p