A Borrajongó

Dűlőpárok XIII. - Kaiken Aventura Malbec Los Chacayes Norte és Los Chacayes Sur 2019

2022. december 14. 06:00 - furmintfan

Az idei év utolsó dűlőpárosa tulajdonképpen kakukktojás, mert nem két különböző dűlőről, hanem egy borvidék alrégiójának két, különböző mikroklímájú területéről származnak a borok. Argentína, Mendoza, Uco Valley a helyszín, itt található a Los Chacayes alrégió, amely egy 15 kilométeres sugarú körön belül változatos mikroterroir-okat vonultat fel. Két különböző adottságú részről készített két malbec-et az argentin boróriás Kaiken, az északi és a déli kettségű lejtőkről.

kaikenmalbec2019.jpg

Los Chacayes
Argentína, Mendoza, Uco Valley. A völgyön belül Los Chacayes az egyik legkeresettebb külön földrajzi megjelölést hordozó alrégió (Indicación Geografica). Mendozától mintegy 110 kilométerre dél-nyugatra, átlagosan 1250 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el.
Innen készülnek a Kaiken Aventura névre keresztelt borai. A cég a nagyközönség által kedvelt "tömegborai" mellett kisebb tételeket is készít, amelyek az Aventura széria esetében a termőhelyet közvetítő, részletgazdag, friss, elegáns borokat jelentenek. A terroir lehető legtisztább bemutatása érdekében a szőlőt kézzel szüretelték, majd a borokat betontartályban erjesztették és érlelték 12 hónapig.
Az északi rész éghajlata kontinentális, hideg telekkel, meleg nyarakkal, egész évben hűvös éjszakákkal. A talaj tömör, homokos, agyagos, kavics- és mésztartalommal. A déli rész alapvetően hasonló klimatikus adottságokkal rendelkezik. A talaj hasonló elemekből áll, de kevésbé kötött, nagyobb kődarabokkal.

kaikenwines_121241356_380853109617695_442356995086368499_n.jpg

(A fotót a borászat instagram oldaláról kölcsönöztem)


Kaiken Aventura Los Chacayes Norte Malbec 2020 Mendoza
Enyhe csavarzáras fülledtséggel nyit, majd fekete ribizli, ibolya, kék virágok tűnnek ki elsőre illatából, ezután bors, kakukkfű és oregánó csatlakozik. Másnap sokkal nyíltabb, intenzívebb, sötét bogyós erdei gyümölcsök, kék és lila virágok illatát árasztja. Kóstolva első nap kissé nyers benyomást kelt, a két bor közül egyértelműen ez bír markánsabb szerkezettel, feszesebb a korty, harapósabb a tannin - kicsit szárít is - az alkohol melegítő hatása is jobban érvényesül, a sav nem túl magas, nem is lágy, jó tartást ad. Áfonya, szeder, erdei gyümölcsök, egy pici édesgyökér, étcsokoládé, bors és grafit adják az aromákat. Másnap simább, kedvesebb benyomást kelt szájban is, de ezzel együtt is szikárabb, tömörebb, rusztikusabb, mint délről jövő testvére. 6p

Kaiken Aventura Los Chacayes Sur Malbec 2020 Mendoza
Első nap intenzívebb és kedvesebb az illata, érett piros és sötét bogyós erdei gyümölcsöket idéz, a háttérben egy kevés gyógynövény, virág és étcsokoládé is megjelenik. Másnap szilva, füge, egy kevés bors és némi gázolaj társul az addig megismert jegyekhez. A korty húsos, szellősebb, selymesebb, finomabb tapintású, mint az északi párjánál. A lédús gyümölcsök és a kellemes fűszeresség ízben is visszatérnek, kerek savak, érett és sima tannin, enyhén melengető alkohol jellemzi a szerkezet. Az érett gyümölcsök és az alkohol által kölcsönzött diszkrét édességen minimális fanyarság enyhít. A két bor közül ez most jobban fogyasztható, kedvesebb, behízelgőbb, de az idő talán inkább a másik bornak dolgozik. 6p+

Gyümölcsös, jól strukturált borok születtek a Kaiken új borcsaládjában, miközben a két termőhely közötti kontraszt szerkezetben és aromatikában is tetten érhető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2317991796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása