A Borrajongó

Őszi borpár(baj)ok 2022

2022. december 06. 06:00 - furmintfan

Az őszi borpárbajos posztban könnyed magyar sauvignon blanc-ok, osztrák zöldveltelinik, érlelt új-zélandi riesling-ek, hordós villányi rosé-k, etyeki pinot noir-ok, dél-balatoni vörös házasítások és Chianti Classico-k kerültek egymás mellé.

parbajok_1.jpg

Még a kora őszi meleg napok jegyében két olcsó, reduktív eljárással készült sauvignon blanc érkezik a hiperek polcairól, egy a Balaton mellől, egy a Mátrából.

osziborparok2022_1.jpgFeind Sauvignon Blanc 2021
Leginkább trópusi gyümölcsöket érezni illatban, édes citrusok és virágok mellett. Lendületes savai mellett egy kevés maradékcukor is jelen van, a korty intenzív, kerek, inkább gyümölcsös, mint harsány, zöldes motívumokra épít. Trópusi és sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, ananász, mangó jellemzik az ízvilágot. 5p+

Nyilas Pincészet Sauvignon Blanc 2021
Friss illat, bodza, csalán, zöldalma, citrusok, egres, virágok és csemegeszőlő. Kifejezetten könnyed bor, alacsony alkohollal, pörgős savakkal. Citrusok, zöldalma, bodza, szőlő jellemzik az ízprofilt, az intenzív ízek és az élénk savak az általam várthoz képest meglepően hosszú lecsengést produkálnak. 5p


Weinviertel DAC Ausztria legnagyobb kiterjedésű, de a nemzetközi köztudatban kevésbé ünnepelt borvidéke. Innen választottam két bort, az osztrákok legfontosabb fehér szőlőfajtájából, zöldvelteliniből.

osziborparok2022_2.jpgLobner Grüner Veltliner 2020 Weinviertel
Eleinte nehezen boncolgatható az illata, leginkább fehér húsú gyümölcsöket idéz, enyhe tutti-frutti-s beütéssel. Idővel jobban szálazható, alma, körte, ananász tűnik fel, nyárias frissességgel. Könnyed testű, élénk, picikét szögletes savakra épül, a friss érzést egy kevés CO2 fokozza. Citrusok, üde fehér húsú gyümölcsök alakítják az ízképet, de a korty vége kissé kesernyésbe fordul. 5p

Zull Grüner Veltliner 2020 Weinviertel
Őszies hangulatot áraszt érett sárga húsú gyümölcsös illatával, benne sárga alma, sárga szilva, némi virág és fűszer. Kerekebb, teltebb, mint a másik veltelini, egyúttal zamatosabb és kiegyensúlyozottabb is. A savak itt is élénkek, minimális CO2 is jelentkezik eleinte a pohárban, a korty simább tapintású, barátságosabb. Érett citrusok, alma, sárga szilva, pici ananász és sárga húsú gyümölcs adják az aromákat. 6p-


Új-zélandi riesling-eket kóstolok hébe-hóba, de általában fiatalon kerülnek elém. Most két érlelt borral tettem próbát.

osziborparok2022_3.jpgAmisfield Dry Riesling 2016 Central Otago
9,5 g/l sav, 8,4 g/l maradékcukor, 12% alkohol. Illatában leheletnyi érettség, édes citrusok, egy kevés déligyümölcs és némi petrolosság. A savak egy szamurájkard precitizásával dolgoznak, hosszan kitartanak, de a maradékcukor kicsit tompítja az élüket. Édes citrusok, alma, nektarin, egy kevés mangó, enyhe sósság és kezdődő petrolosság jellemzi íz ízvilágot. A sav feszesebb, keményebb, a korty magja tömörebb mint a Spy Valley riesling-ben, a petrolos jegyekből többet kapunk, de rengeteg friss gyümölcsöt is találunk, sőt érdekes módon harmadik napra ezek még teret is nyernek a petrolos vonalhoz képest. 7p-

Spy Valley Single Vineyard Riesling 2016 Marlborough
7,1 g/l sav, 6,2 g/l maradékcukor, 13,5% alkohol. Citromtorta, édes citrusok, alma, csepp méz, virágok színezik az illatot, nagyon enyhe petrolos-kőporos motívummal a háttérben. A karcsú testhez feszes savak és egy kevés maradékcukor társulnak, a korty végén nagyon enyhén érezni az alkohol melegítő hatását. Almafélék, lime, citrusok, egy kevés őszibarack, citromhéj, leheletnyi édesfűszer alakítja az ízképet, finoman fanyar lecsengéssel. Karcsúbb, lazább, kerekebb, mint az Amisfield, kevesebb benne a petrolos jegy, mégsem feltétlenül van különbség a fejlettségben, mindkét bor fiatalos, ereje teljében van. 7p-


Rosé-k következnek, de a könnyed nyári italoknál feljebb pozicionált, részben hordós érlelésű tételek, olyan villányi termelőktől, akik nem először készítettek már ilyen tételt.

osziborparok2022_4.jpgRuppert Tűk és Tavirózsák Rosé 2021
Kékfrankos rosé, bogyózás után 24 órás áztatás, tartályos erjesztés után fél év érlelés következett használt hordókban. Vonzó illatában cukrozott eper, édes piros gyümölcsök, kevés virág és mandarin jelenik meg. Kóstolva arányos, jó egyensúlyt mutat, finom tapintású a korty, a savak csiszoltak, pont kellően dinamikusak, nagyon enyhe krémesség és egészen minimális cseresség érezhető. Kerek, zamatos rosé, ízében édes piros gyümölcsök - eper, cseresznye - viszik a főszólamot, kevés mandarinnal. A gyümölcsösségre talán késhegynyi maradékcukor is rásegít. 6p

Vylyan Rosé Variáció 2021
90% pinot noir, 10% kékfrankos, erjedést követően 4 hónapig 30%-ban használt magyar tölgyfahordóban, 70%-ban tartályban érlelés, seprőfelkeveréssel. A két bor közül ez a sötétebb színű, illatában először visszafogottan jönnek a piros gyümölcsös aromák, krémes-seprős , meggyes túrókrém jegyekkel kísérve. Idővel virágok, piros gyümölcsök veszik át az uralmat, de feltűnik egy zöldfűszeres, lestyános vonal és némi vérnarancs is. A két bor közül ez kicsit szikárabb, rusztikusabb, kifejezetten élénk savak vezetik. Ízében meggy uralkodik, mellette némi vérnarancs, grapefruit-os fanyarság és - leginkább első nap - minimális vaníliakrém jelenik meg, a korty végén pici kesernyével. 5p+


Az egyik hazai vörösbor duót ezúttal etyeki pinot noir-ok alkotják, a 2019-es évjáratból. Egy nagy, nemzetközi hátterű pincészet és egy kisebb családi méretű borászat borai találkoztak az asztalon.

osziborparok2022_5.jpgHaraszthy Pinot Noir 2019
A két bor közül ez a világosabb színű, "pinot-sabb" megjelenésű. Az illat eleinte kellemetlen, szúrós: káposzta, ázott rongy, kevés gyümölcs. Idővel változik, megjelennek avaros, zöldfűszeres jegyek, egyre több lesz a piros gyümölcs. Kóstolva meleg hangulatot áraszt, kerek, kissé lágy savakat, enyhén krémes textúrával. Az alkohol érezhetően több, mint a másik borban, de nem túlzó. A bor íze ugyanúgy alakul és változik, ahogy az illata, a kusza, vegetális, vadhúsos jegyektől egyre inkább a gyümölcsök - meggy, szilva - felé tolódik, bár az utóíze így sem tökéletesen tiszta. 4p+

Szijjártó Előd Pinot Noir 2019
Sötétebb színű, meleg érzetű illatában érett piros gyümölcsök, édesfűszerek, vaníliás cukor, érintésnyi vadhús. Éppen közepes testéhez mérten egészen markáns felépítésű, jó sav és picikét érdes tannin jellemzi, van egy kis húzása a textúrának. Ízét tekintve nem annyira hűvös klímás pinot noir-nak tűnik, érett piros gyümölcsök vezetik, pici édesfűszeres, süteményes kísérettel. Másnapra gyors formahanyatlást produkál, az oxidáció kezdeti jeleivel. 5p-


Külföldről két Chianti Classico-t hoztam, a 2019-es évjáratból. A legendás Antinori birtok bora egy kisebb és rövidebb múltra visszatekintő családi pince borával kelt versenyre.

osziborparok2022_6.jpgAntinori Péppoli Chianti Classico 2019 Toscana
Illata visszafogott, halványan bőr és kevés balzsamecet érezhető, majd megjelennek a gyümölcsök, leginkább szilva formájában, némi zöldfűszerrel. A test közepes, ehhez élénk sav és kissé érdes tapintású tannin társul, bár utóbbi másnap már rendezettebbnek tűnik. Ízét tekintve is inkább visszafogott, kevés érett cseresznye és szilva, enyhe bőrös, vasas aláfestés jellemzi. 5p+

Istine Chianti Classico 2019 Toscana
Az illat jól definiáltabb, élénkebb, mint az Antinori bor esetében, piros gyümölcsök - meggy, cseresznye - viszik a prímet, mellettük finom rózsás, virágos, gyógynövényes díszítések tűnnek fel, cseppnyi balzsamecet mellett. Elegánsabb jelenség, mint a Péppoli, lendületes savak és finomszemcsés tannin keretezik a karcsú, ruganyos testet, az alkohol enyhén melegít a végén. A szilárd struktúrához kellemes piros gyümölcsös, finoman fűszeres, balzsamos ízvilág társul. 6p+


Végül következzék két bordeaux-i házasítás a Balaton déli partjáról, a Konyári Pincészettől, illetve a szintén a Konyári családhoz köthető Ikon Borászattól.

osziborparok2022_7.jpgIkon Tulipán 2017
Merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Illatában sötét bogyós gyümölcsök és szilva jelentkeznek érett és lekváros formában, mellettük először inkább étcsoki, vanília és egy kevés keleti fűszer majd másnap pici gyógynövény, zsálya érezhető. Testes, vaskos bor, a korty lágyan ölelő, ugyanakkor jó szerkezetű, integrálja a széles savakat, a határozott, de omlós tannint és az emelkedett alkoholt egyaránt. Érett és szárított gyümölcsök - málna, meggy, sötét bogyósok -, étcsokoládé, fűszeres szilvaszósz díszíti a rághatóan tartalmas kortyot. 7p-

Konyári Loliense Vörös 2017
Merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Az illata eleinte kicsit zárkózott, majd érett fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, meggy tűnnek fel, a háttérben kis gyógynövény, negró, halvány földesség. A nagyjából közepes testhez élénk sav és kissé érdes, fogós tannin társul, az alkohol érzetre kissé emelkedett. Meggy, fekete ribizli, pici bors, szantál és étcsokoládé, másnap némi negró színezi a bort, enyhe meggylikőrös aláfestéssel. Könnyedebb, lendületesebb, ugyanakkor kevésbé gazdag és rendezett, mint az Ikon Tulipán. 6p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5417985684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása