A Borrajongó

Sangiovese trió 2017-ből, Toszkánából és a Szent György-hegyről

2022. december 20. 06:00 - furmintfan

Évek óta fix program, hogy összekóstoljuk a Szent György-hegyi 2HA Tabunello névre keresztelt nagy sikerű sangiovese-jét a fajta hazájából, Toszkánából származó borokkal. Tavaly a 2016-os évjáratot szondáztuk meg és két remek Rosso di Montalcino került a Tabunello mellé. Idén ungert és rszabi társaságában tartott évzáró borszeánszunkon - több random módon összeválogatott palack mellett - ismét Montalcino-ból és a Szent György-hegyről érkező, ezúttal 2017-es évjáratú sangiovese-ek adtak egymásnak randevút.

tabunellorosso2017_1.jpg

A tavalyi sangiovese-trió egyik tagja a Collemattoni pincészet bora volt, idén ennek a 2017-es évjárata lett most a Tabunello egyik játszótársa. A másik olasz versenyző egy Montalcino mellett működő szövetkezeti pincészet sangiovese-je volt.

tabunellorosso2017_2.jpg2HA Tabunello 2017
Édeskés és egzotikus fűszeresség, kókusz, pici virág és friss piros gyümölcsök tűnnek fel a még fejlődő illatban, majd idővel a hordófűszerek visszább húzódnak és a gyümölcsök mellett leheletnyi balzsamecet is megjelenik. A kisportolt, közepes testhez lendületes sav, érett tannin és moderált alkohol párosul, jól strukturált, ugyanakkor könnyen fogyasztható a bor. A hordó lenyomata ugyan határozottabb, mint a 2016-os előd esetében volt, de túlzónak nem mondanám. Érett piros gyümölcsök, cseresznye, szamóca, csepp balzsamecet, finom édesfűszerek színezik a kiegyensúlyozott, zamatos kortyot. 7p

tabunellorosso2017_3.jpgAzienda Agraria Bartoli Giusti Rosso di Montalcino 2017
Eleinte kissé fedett az illata, majd idővel zöldfűszerek, egy kevés piros gyümölcs és paradicsom mutatkozik. Másnap több gyümölcsöt kínál, leginkább meggy formájában, de vasas, véres jegyek is előbújnak a háttérből. Közepes testű bor, élénk savval és érdes, szárító tanninnal, kicsit kiüresedő kortyközéppel. Ízében savanykás piros gyümölcsök, meggy, zöldfűszerek és paradicsom érezhető, bár másnapra szintén több a gyümölcs. A másik két bor mellett nyersnek és rusztikusnak tűnt, első nap olyan érzésem volt, mintha nem lett volna tökéletesen érett az alapanyag, másnap rendezettebb, kellemesebb benyomást nyújtott. 5p+

tabunellorosso2017_4.jpgCollemattoni Rosso di Montalcino 2017
Fejlett illat, érett és lekvárosba hajló erdei gyümölcsök, meggy, pici medvecukor, balzsamecet és likőrösség jellemzi, idővel az érési aromák kerülnek túlsúlyba. Testes, sűrű bor, masszív szerkezettel, széles savak, határozott, kissé rágós és érdes tannin és magas alkohol jellemzi, bár elég komoly az alapanyag is. Érett és aszalt piros gyümölcsök, meggy, cseresznye, erdei gyümölcsök mellett gyógynövények, édesgyökér, kávé, étcsoki, halványan vasas-véres aromák jelentkeznek ízében. Az alkohol édeskés, likőrös érzetet kölcsönöz neki és kicsit fűt is, a gyümölcsök is lekváros, aszaltas állagba hajlanak. A tavaly kóstolt 2016-os évjárat kecsesebb, arányosabb, elegánsabb volt, ez a bor valamilyen komoly húsételért kiált. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018001870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása