A Borrajongó

Hiteles másolat - Tabunello vs Rosso di Montalcino 2016

2021. december 22. 06:00 - furmintfan

Lassan visszatérő témának nevezhető a borrajongón, hogy összekóstoljuk a 2HA Tabunello-ját egy-két montalcino-i borral. Az eddigi alkalmak azt bizonyították, hogy Török Csaba Szent György-hegyi szerelemprojektje nem csupán magában muzsikál szépen, de kiállja a nemzetközi összehasonlítás próbáját is, a Tabunello-k nem vallottak szégyent a mintául szolgáló montalcino-i borok mellett.

sangiovese2016.jpg
A borász szerint a Tabunello-nak legalább 5 év kell, hogy kialakuljanak azok a jegyek, amelyek növelik komplexitását, bár a bor már fiatalon is jól fogyasztható. Ha a szürettől számolunk, akkor éppen megvártuk a szükséges 5 évet ezzel a kóstolóval, ugyanis ezúttal a 2016-os évjáratot vizsgáltuk meg két azonos korú, patinás pincéktől származó Rosso di Montalcino társaságában.

2hatabunello2016.jpg2HA Tabunello 2016
Kicsit hűvösebb karakterű az illata, mint az olaszoknak, de nagyon vonzó, a fajtajelleget szépen hozza: eleinte főleg meggyes, cseresznyés, de egyre több részlet tárul fel: vörös áfonya, virágok, diszkrét fűszeresség, cseppnyi balzsamecet. Könnyed, elegáns, szinte pinot noir-okat idéz a szerkezet. Savai lendületes, a tannin jól integrált, enyhén fogós, a korty finom szövésű, remek egyensúllyal. Az alkohol mindössze 12,5%, éretlenségnek, zöldességnek azonban nyoma sincs. Piros gyümölcsök, cseresznye, meggy, málna, vörös áfonya, pici balzsamecet, némi zöldfűszer. Kevesebb részletet rejt, mint az olaszok, cserébe gördülékeny, sima és veszettül csúszik, miközben a fajta is szépen megjelenik benne. A hármas legkedvesebb, magában legjobban fogyasztható és legkönnyebben megfejthető bora. 7p/7p+
rszabi: 7p+

collemattonirossodimontalcino2016.jpgCollemattoni Rosso di Montalcino 2016
Az illat kezdetben picit zárt, kevés piros gyümölcs, pörkölt kávé, enyhe vadhúsos animalitás érezhető, de megéri várni, mert a levegővel jön a pálfordulat is, a bor énekel és mindent megmutat, amit a műfajban kell: cseresznye, meggy, fenyőtű, balzsamecet, oregánó, meggymag. Közepes testű, teltebb és valamivel koncentráltabb a Tabunello-nál, az alkohol is érezhetően magasabb, bár a bor ezt könnyedén elbírja. Szikár gerincre támaszkodik, kiegyensúlyozottan dinamikus, az élénk savak szépen hosszan vezetik a bort. A tannin kicsit még harapós, de inkább karakteres, mintsem bántó és másnapra érezhetően szelídül. Összességében egyszerre erőteljes és finoman vad bor, mégis elegáns, pont csak annyi rusztikusság van benne, amennyi a műfajtól elvárható, túlzásoktól mentesen. Részletgazdag és eleven, meggy, cseresznye, zöldfűszerek, balzsamecet, pici keserűcsokoládé adják a díszítő jegyeket. Kiváló tankönyvi példa a termőhely és fajta együttállására, jelen formájában is remek bor, és van még benne tartalék. 7p+
rszabi: 7p+

mastrojannirossodimontalcino2016.jpgMastrojanni Rosso di Montalcino 2016
A színe meglepően világos, az illat azonban visszafogottabb és mélyebb, mint a másik két boré. Sötétebb gyümölcsök is felzárkóznak a meggy és cseresznye mellé, a háttérben pici naspolya, vér és enyhe földesség is felüti a fejét. A trió legtestesebb, legkoncentráltabb és egyben jelenleg még legzárkózottabb bora. A korty telt, gömbölyű, széles savak és sima tapintású, érett tannin keretezi. Az aromatika összetett, bár eleinte kicsit nehezebben szálazható és kevésbé intenzív, érett meggy, cseresznye, szamóca, egy kevés sötét bogyós gyümölcs, zöldfűszerek, némi balzsamecet, rozmaring, határozott sósság elegyedik benne. Ígéretes anyag, talán ez lehet majd a leghosszabb életű bor a három közül, de nagy valószínűséggel még nem ért el a csúcsára. 7p/7p+
rszabi: 7p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3316780890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása