A Borrajongó

Montsant-i esték - Josep Grau Vespres 2020

2022. december 12. 06:00 - furmintfan

A Priorat-ot szinte teljesen körbeölelő Montsant jóval kevésbé ismert híres szomszédjánál, de érdemes rá odafigyelni és a nemzetközi borpiacon egyre inkább kezd kilépni Priorat árnyékából. Montsant 2001-ben kapott saját DOP státuszt, korábban Tarragona DO részét képezte. Az akkori 28 bejegyzett termelő száma mostanra nagyjából a duplájára emelkedett, közülük az egyik magasan jegyzett pince Josep Grau borászata.

josepgrauvespres2020.jpg
Josep Grau útja nem egyenes úton vezetett a borhoz, a barcelonai bankáréletet adta fel a borászkodásért. 2003-ban vásárolta meg az első ültetvényeit Montsant-ban, de sokáig csak saját magának készített bort. A közeli étteremnek mindig adott pár kartonnal, hogy amikor ott eszik a család, saját bort kortyolhassanak az ételekhez. Egy környéken járó svéd sommelier kapott egy pohárral az egyik borból, amikor arra járt és felfigyelt a termelőre, így robbant be Josep Grau új karrierje. Josep Grau az első helyi borászati vállalkozását eladta, majd 2013-ban vásárolt területeket Montsant-ban és 2016-ban Piriorat-ban. Elsősorban a helyi fajtákra koncentrál: garnacha, carignena, garnacha blanca, bár a két borvidéken jól működő jövevény, a syrah is helyet kap egyes házasításokban. A szőlők organikus művelés alatt állnak, a borok betonkádakban erjednek saját élesztővel, majd többnyire 2000-2500 literes Stockinger hordókban érlelődnek.
A Vespres (katalánul: esték) árban a szortiment közepén helyezkedik el, készül ezen a néven egy fehér és  egy vörös tétel, utóbbi itthon is elérhető egy ideje.

Josep Grau Vespres Negre 2020
A Vespres Negre 60% garnacha, 30% carignena és 10% syrah házasítása. 30-70 éves tőkékről szüretelték a szőlőt, az erjedés spontán, betonkádakban történt, 2 hónapot itt töltött a bor, majd 2000-2500 literes Stockinger hordókban érlelődött tovább.
Érett piros gyümölcsök - meggy, málna - uralják az illatot, a háttérben némi gyógynövény, szárított zöldfűszer és enyhe balzsamosság fokozza a komplexitást. Kóstolva közepesnél karcsúbb test és finom textúra párosul délies melegséggel és a gyümölcsök érettségével. A tannin mennyiségre nem túl sok, selymes tapintású, a savakkal együtt ugyanakkor szilárd vázat adnak a bornak, míg az alkohol csak nagyon enyhén melegít. Az illatra rímelő érett piros gyümölcsös, zöldfűszeres, gyógynövényes ízképbe cseppnyi balzsamecet, leheletnyi sósság és nagyon enyhe vadhúsos jegy (jó eséllyel a carignena sajátja) hoz további csavart. A bársonyos, melegen ölelő korty, a tökéletesen érett gyümölcsös aromák, az ehhez társuló pikánsabb jegyek, valamint a kifinomult szerkezet egyszerré teszi karakteressé és elegánssá. Dél-Rhone és Burgundia találkozása a palackban. Szép és izgalmas bor. 7p- (6350 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2217997184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása