A Borrajongó

Magyar egyveleg 2022/5

2022. december 27. 06:00 - furmintfan

Itt az év utolsó magyar egyvelege. Buborékos ital és rosé csak mutatóban szerepel ebben a válogatásban, cserébe van sok fehérbor - elsősorban Tokajból és a Balaton környékéről - vörösbor - leginkább a Szekszárdi, illetve a Villányi borvidékről -, és akad néhány édes tokaji is.

egyvelegdugokm35.jpg

Pezsgő
benczeblancdenoirsrbrutnature2014.jpgBencze R Blanc de Noirs Brut Nature 2014
100% pinot noir. Az illat leginkább érett almát, halványan birsalmát idéz, enyhe érési jegyekkel. A sav valaha éles lehetett, ma már csak inkább élénk, élei valamelyest lekerekedtek, a buborékok nem túl tartósak. Érett-érlelt fehér alma vezet ízében, érett citrusok mellett. 5p

 

Fehér
hilltopkisvirag2021.jpgHilltop Kisvirág 2021
Tartózkodó illatában fehér húsú gyümölcsök, citrusok, minimális virágosság érezhető. A vártnál kerekebb és lágyabb, van egy kis olajosság a kortynak, így viszont kicsit lomhának hat könnyed teste ellenére is. Alma, szőlő, citrusok felelnek a visszafogott ízvilágért. 4p

kislakibormanufakturamatacschardonnay2021.jpgKislaki Matacs Chardonnay 2021
Sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, érett alma, érintésnyi érett egres érkezik illatban. Finom szövésű, kerek, szépen kitölti kereteit és akadály nélkül csúszik, teljesen egységes a szerkezet, Lédús gyümölcsökkel kényeztet, barackfélék, alma, édes citrusok, trópusi gyümölcsök jelennek meg ízében. 6p

poczchardonnay2020.jpgPócz Chardonnay 2020
Kissé neutrális és tompa az illat, fehér húsú gyümölcsök, alma, szőlő óvakodnak elő a pohárból. Közepesnél könnyedebb testéhez kerekre csiszolt, kellő élénkséget biztosító savak társulnak. Citrusok, alma, érett egres, fehér húsú gyümölcsök alkotják az ízképet. 4p

figulasoskutolaszrizling2019.jpgFigula Sóskút Olaszrizling 2019
Érett fehér húsú gyümölcsök, almafélék és nagyon enyhe fűszeresség tűnik fel a kissé tompa illatban (valószínűleg a dugó nem volt 100%-os). A savak szépen dolgoznak az éppen közepes test alá, a hordó szépen meghúzódik a háttérben. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, alma a domináns ízjegyek, mellettük pici ananász, enyhe sósság, mandula és zöldfűszerek. 6p

gizellafurmintharslevelu2021.jpgGizella Pince Gizella Furmint-Hárslevelű 2021
69,5% furmint, 30% hárslevelű (egészem minimális sárgamuskotály és zéta) 8 dűlőből válogatva. Vonzó, összetett illata csupa friss gyümölcs: citrusok, mandarin, őszibarack, körte, alma, ezt egy kevés jázmin és kardamom támogatja. A korty filigrán és karcsú, ugyanakkor az illathoz hasonlóan csordultig van gyümölcsökkel. A sav és a cukor parádés egyensúlyban van, lendületet és játékosságot is kölcsönöz a bornak, miközben semmi zavaró él nem rontja el az élményt. 6p+

bojtegricsillagsuperior2021.jpgBöjt Egri Csillag Superior 2021
50% olaszrizling, 25% leányka, 20% sauvignon blanc, 5% ottonel muskotály. Az intenzív illatban először érett fehér húsú gyümölcsök dominálnak, majd fűszeres almakompót érkezik, pici birssel, végül szőlős, rózsás, muskotályos jegyek is felsejlenek. A test nagyjából közepes, a széles savak szépen megtartják, az alkohol kis melegséget hoz a korty végébe, ahol leheletnyi tapadás és fanyarság is érezhető. Kóstolva először citrusokat érezni, majd körte, alma, fűszeres almakompót, halvány muskotályos jegyek és zöldfűszerek tűnnek fel. Második nap érett fehér húsú gyümölcsök uralják, enyhe ananászos, barackos, trópusias érintéssel. 6p+

pannonhalmifoapatsagtricollisfeher2021.jpgPannonhalmi Főapátság Tricollis Fehér 2021
Olaszrizling, királyleányka, rajnai rizling, pinot blanc és tramini házasítása. Vidám, fiatalos illata friss gyümölcsöket idéz, az alma, körte, szőlő vonalon, pici őszibarackkal enyhe édesség érzetével. Kóstolva könnyű, feszes, savai nem élesek, de a minimális szén-dioxiddal együtt elevenséget hoznak az enyhén édeskés kortyba. Ízben is a friss fehér húsú gyümölcsök uralják, pici szőlővel, keleti fűszerrel. 5p

etyekikuriachardonnay2019.jpgEtyeki Kúria Chardonnay 2019
Fejlődő illat fehér húsú gyümölcsökkel, édeskés citrusokkal, kevés édesfűszerrel és vajas keksszel, halványan ananásszal. Kicsit karcsúbb és feszesebb a korábbi évjáratoknál, a hordó és a krémes érzet - ami eddig sem volt túltolva - még visszafogottabb. Citrusok, zöldalma, pici ananász és banán, halvány vajas kekszes, édes fűszeres, fehérborsos aromák alakítják az ízképet. 6p

balassakakasfurmint2019.jpgBalassa Kakas Furmint 2019
Érett körte, sárga húsú gyümölcsök, egy kevés birsalma, édesfűszerek, minimális trópusi gyümölcs érezhető illatában. A test nagyjából közepes, élénken kezdenek a savak, majd kiszélesedik a korty, van egy kis rusztikusság a borban. Körte, narancs, sárga húsú barackfélék, édesfűszerek, csepp méz és egy kevés fekete tea alakítja az ízvilágot, a lecsengést az édesfűszeres, süteményes jegyek uralják. 6p+

sabarkomagaskeknyelu2019.jpgSabar Kéknyelű 2019
Először a hordó fűszerei (pl. szerecsendió) jelentkeznek illatban, majd sárga húsú gyümölcsök következnek (alma, ananász) és enyhe virágosság is érezhető. Kóstolva lédús korty, szép textúra, remek sav fogad, lendületes és gördülékeny a bor, kiálló élek nélkül. Barackfélék, narancs, alma, édes citrusok, pici édesfűszer, kókusz adják a díszítést, a lecsengésben a hordó fűszereivel. 6p+

bartapinceoregkiralyduloharslevelu2021.jpgBarta Pince Öreg Király Dűlő Hárslevelű 2021
Az illat tiszta, kezdetben eléggé visszafogott, körte, őszibarack, leheletnyi menta színezi. Elképesztően selymes érzetű, a hordó finoman adagolt, a savak hosszúra nyújtják a kortyot, ugyanakkor észrevétlenül simulnak a borba. Ízében őszibarack, körte, egy kevés édes citrus és némi zselécukor. Nagyon elegáns, kifinomult bor. 7p

pellefurmintbirtokbor2019.jpgPelle Pince Birtokbor Furmint 2019
Körte dominál illatában, mellette alma, birsalma, pici édesfűszer, virág és a hordó fája  háttérben. Közepesnél karcsúbb testű bor, jó savval, leheletnyit érdes textúrával. Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, pici őszibarack és birsalma, kevés édesfűszer, a korty végén érintésnyi méz, dió és selyemcukor. A lecsengés meglepően hosszú. 5p+

petersbalatonolaszrizling2021.jpgPeter's Balaton Olaszrizling 2021
Friss, üde illat, fehér virágokkal, zöldalmával, fehér húsú gyümölcsökkel, szőlővel, ez ízben egy kis citrusossággal egészül ki. Egészen minimális maradékcukor talán maradt  a kortyban, de a bor a lendületes savakra és a friss aromatikára épít. 5p-

 

Rosé
tuzkokekfrankosrose2021.jpgTűzkő Kékfrankos Rosé 2021
Halvány színű rosé, visszafogott, picikét visszafogott aromatikával: őszibarack, virágok, egy kevés citrus. Üde, kellően élénk, de nem éles savú, aránylag laza szövésű, jól iható anyag. 4p

 

Vörös
Csányi Cabernet Sauvignon 2021
Érett sötét bogyós erdei gyümölcsök - fekete ribizli, áfonya, szeder - uralják az aromatikát. A korty könnyed, bársonyos érzetű, gyümölcshangsúlyos, jól illeszkedő tanninnal és élénk savakkal operál. 5p

bottfrigyeskekfrankos2019.jpgBott Frigyes Kékfrankos 2019
Az érett és dzsemesbe hajló erdei gyümölcsök és málna mellett megjelenik egy kis érettséget sugalló medvecukros-gyógynövényes-földes aláfestés is illatban. A szerkezet nagyon egyben van, a diszkréten masszírozó tannin, a finom savak besimulnak a bársonyos érzetű kortyba. Édesre érett piros gyümölcsök, málna, cseresznye, meggy, egy kevés erdei gyümölcs lekvár és gyógynövény jellemzi az ízvilágot. 6p

prantnerkadarka152021.jpgPrantner Kadarka 15 2021
Az illat nagyon érett piros gyümölcsöket hoz, leginkább málna képében, szamócával, cseresznyével és egy kevés szárított zöldfűszerrel kísérve, Mint utólag kiderült a "15" a 15% alkoholra utalhat, ami ugye nem csupán a kadarka esetében számít magasnak. A magas szesz  egyrészt tovább fokozza az érett, itt-ott dzsemesbe hajló piros gyümölcsök édességét, másrészt eleinte inkább csíp, majd fűti a korty végét. A szuperérett piros gyümölcsök ízben is visszatérnek, pici fanyarság és szegfűborsos fűszeresség is megjelenik a finisben. 6p-

jammertalborbirtokimperialcuvee2017.jpgJammertal Borbirtok Imperial Cuvée 2017
Érett szilva, erdei gyümölcsök, kezdődő érési jegyek, pici dohány és balzsamecet, enyhe földesség érkezik illatban. A közepes testhez élénk sav és picikét húzós tannin társul, a korty aránylag laza szövésű, a szerkezeti alkotóelemek arányosak és többnyire jól beépültek. Érett szilva, fekete cseresznye, porrá aszalt erdei gyümölcsök, egy kevés szójaszósz, fahéj és szegfűbors adják az aromákat. 5p

sikebalazspincejebadacsonypinotnoir2019.jpgSike Balázs Pincéje Pinot Noir 2019
Első nap kicsit bátortalan, második nap élénkebb az illata, erőre kapnak a piros bogyós gyümölcsök - málna, szamóca, csipkebogyó -, első nap inkább zöldfűszerek, másnap inkább pici édesfűszer szolgáltatják a kíséretet. Kóstolva könnyű, tanninja kevés, picikáét fogós, de a szerkezetet inkább az élénk savak határozzák meg. Piros ribizli, vörös áfonya, piros bogyós gyümölcsök jellemzik az ízvilágot. 5p+

meszarosclassiccollectionmerlot2019.jpgMészáros Merlot Classic Collection 2019
Meggy, savanykás gyümölcsök, egy kevés zöldfűszer és zöldpaprika keveredik az enyhén poros érzetet keltő illatban. Másnap, harmadnap édesfűszerek is felbukkannak. Közepesnél vékonyabb a test, amelyet élénk sav, nem túl sok, kissé szemcsés tannin fog közre, az alkohol emelkedett. Meggy, meggymag, egy kevés zöldpaprika és zöldfűszer adják az aromákat, a korty vége kesernyésbe hajlik. 4p

villatolnaynevtelencuvee2017.jpgVilla Tolnay Névtelen Cuvée 2017
Merlot és cabernet sauvignon. Érett erdei gyümölcsök, málna, meggy, pici bors, érintésnyi virágosság színezi az illatot. Aránylag könnyed, dzsúzos, lendületes bor, élénk savakkal, jól integrált tanninnal. Gyümölcshangsúlyos, lédús, a hordó meghúzódik a háttérben, ribizlifélék, meggy, erdei gyümölcsök, egy kevés bors adja az ízképet. 6p

bodrifaluhelydulokekfrankosvalogatas2019.jpgBodri Faluhely Dűlő Kékfrankos Válogatás 2019
Édesfűszerek, meggy, erdei gyümölcsök, fahéj, szegfűszeg, szilva elegyedik illatában. A közepesnél karcsúbb test feszes savakra és közepes mennyiségű, enyhén szárító érzetű tanninra építkezik. Ízvilága az illatra rímel: meggy, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, az érett gyümölcsöket határozott hordó kíséri, a korty végére némi szenes kesernye vet árnyékot. 5p+

juhasztestverekpaptagcuvee2019.jpgJuhász Testvérek Paptag Cuvée 2019
Édesfűszerek, kézkrém, erdei gyümölcsök, ribizlifélék és savanyúcukorra emlékeztető jegyek keverednek illatában, amely picikét fedett is. Élénk sav és kissé fogós, érdes tannin jellemzi a szerkezetet, a test közepes, az alkohol picikét melegít. Erdei gyümölcsök, ribizlifélék, szeder, áfonya, egy kevés édesfűszer adják az aromákat, leheletnyi édességérzet mellett, viszont a finis már kissé kesernyés. 5p

ruppertszivkiralyno2018.jpgRuppert Szív Királynő 2018
Kékfrankos és syrah házasítása. Az illat nem különösebben intenzív és nehezen is szálazható, másnap jobban definiált, valamivel élénkebb. Édesfűszerek, érett gyümölcsök - leginkább szilva és meggy - színezik, egy kevés málnával és gyógynövénnyel a háttérben. A korty meleg és puha érzetű, bársonyos tanninnal, enyhén emelkedett alkohollal. Ízben is érett gyümölcsök, moderált édesfűszeres, gyógynövényes aromákkal jelentkezik, de nem különösebben zamatos. 6p-

szentgaalbodorka2020.jpgSzent Gaál Bodorka 2020
Kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt, kadarka és pinot noir házasítása. Bontás után kicsit alulérettnek tűnik, vegetális, zöldfűszeres jegyek uralják, kevés gyümölccsel, paradicsommal. Másnapra jobban összeáll, piros gyümölcsök, meggy, némi édesfűszer kerülnek a zöldfűszeres, növényi jegyek elé. Könnyed és kissé híg a korty, a tannin nem sok, de kissé érdes, a sav pont elég. Ízvilágára ugyanaz mondható el, mint illatára, második nap kellemesebb, több gyümölcsöt mutat. 4p

 

Édes
oremus3puttonyosaszu2014.jpgOremus 3 Puttonyos Aszú 2014
127 g/l maradékcukor, 8,1 g/l sav, 11% alkohol. Narancslekvár, narancshéj, sárgabaracklekvár, süteményes jegyek, édesfűszerek elegyednek illatában, a háttérben bevillan pici illó is. Közepes testű, közepes a koncentráció is, a sav és a cukor jó egyensúlyt alakít ki, de a korty picit talán rövidebb a vártnál. Narancs és sárgabarack lekvárja, édesfűszerek, citrusok és pici zöldfűszer színezi a bort. 7p-

grandtokajedeskesoiszuret2017.jpgGrand Tokaj Késői Szüret Cuvée 2017
Töppedt szőlő, alma, körte, őszibarack, enyhe muskotályos jegyek, pici ananász díszíti az illatot. Könnyű, kissé édesség-hangsúlyos késői szüretelésű bor, nem túl édes, nem túl sűrű, alacsony az alkohol, jól iható, de nem túl komplex az összbenyomás. Az illat édes gyümölcseit egy kevés méz és koriander egészíti ki, halvány fenolos fanyarság is ellenpontozza a cukortartalmat. 6p-

tokajicumkedvescuvee2021.jpgTokajicum Kedves Cuvée 2021
Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasítása 73 g/l maradékcukorral. Fűszeres almakompótot idéz az illat, mellette még körte, töppedt szőlő, birsalma. Könnyű, egyszerű szerkezetű bor, a cukor nem túl sok, a savval jó egyensúlyt képez. Ízében almakompót,  birsalma, körte, édes őszibarack, szőlő, szegfűszeg. 5p

beresedessargamuskotaly2021.jpgBéres Késői Szüretelésű Sárgamuskotály 2021
Jól definiált, fajtajelleges illat, semmi tolakodó vagy pacsuli jelleg nincs benne, de szépen hozza a muskotályos karaktert. Szőlő, szőlővirág, barackbefőtt, ananász, körte és rózsa. Könnyedsége mellett szépen kitölti a kereteit, a cukor nem túl sok és jól ellensúlyozza a sav. Szőlő, barackbefőtt, trópusi gyümölcsök, körte, egy kevés keleti fűszer, koriander adják a korty díszítését. Zamatos, finom bor, kifejezetten jó inni és remek vétel is. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6818001124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása