A Borrajongó

Dűlőpárok X. - Mosbacher Forster Musenhang és Wachenheimer Gerümpel Riesling 2019

2022. szeptember 30. 06:00 - furmintfan

A dűlőpárok sorozatot Németországban folytatjuk, természetesen rajnai rizlingekkel. A német termelők előszeretettel készítenek dűlőszelektált riesling-eket, a termőhelyek klasszifikációja is nagy presztízzsel bír. Szinte bármelyik német borvidéket választhattam volna, végül Pfalz és egyik legjobb termelője, Georg Mosbacher két 2019-es évjáratú bora került egymás mellé.

mosbacherriesling2019.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A szekszárdi malbec két arca - Bodri Malbec 2021 és Mészáros Grandiózus Malbec 2019

2022. szeptember 28. 06:00 - furmintfan

Tíz évvel ezelőtt még aligha gondoltuk volna, hogy szekszárdi malbec-ekről lehet majd értekezni, de úgy tűnik, hogy a szekszárdi borászok - amellett, hogy a fókusz a kadarka, kékfrankos, bikavér hármason van - szívesen és sikeresen kísérleteznek a klasszikus világfajtákhoz képest kevésbé elterjedt nemzetközi szőlőfajtákkal, így a malbec-kel is. Nem Szekszárd az egyetlen borvidék, ahol megpróbálkoztak a fajtával, találunk erre példát a Balaton déli partján (Konyári), Zalában (Cezar Pincészet), Villányban (Bock), vagy Sopronban (Pfneiszl, Steigler) is. Szekszárdon talán a Mészáros Borház kezdett vele elsőként foglalkozni, a honlap szerint ők 2007-ben telepítettek a fajtából és először 2011-ben szüreteltek. Úgy tűnik, a malbec jól érzi magát a borvidéken, azóta a Bodri Pincészet és a Vesztergombi Pincészet is ültetett malbec-et és ők is palackoznak önálló tételt a fajtából.

szekszardimalbec.jpg
A hétvégén Bodriék és Mészárosék malbec-jének aktuális évjáratát kóstoltam meg, és a maga kategóriájában szerintem mindkét bor jól teljesít.

Tovább
Szólj hozzá!

Syrah trió 2016-ból

2022. szeptember 26. 06:00 - furmintfan

A hőhullámokkal tarkított nyár után hirtelen beköszöntött az ősz, megérkeztek a hűvös, esős napok. Előkerültek "raktárból" a vörösborok. Három komolyabb syrah/shiraz sorakozott fel nemrég. Mindegyik bor a 2016-os évjáratból készült, hazánkat az Ikon Fekete Tulipán névre keresztelt tétele képviselte, "játszótársai" a Planeta Maroccoli-ja Szicília Menfi DOC körzetéből és a Casa Rojo Minami névre keresztelt, Jumilla-ból származó tétele.

syrah2016.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Morava, Mikulovská - Vino Marcincák

2022. szeptember 23. 06:00 - furmintfan

Csehországba általában sörözni járnak az emberek, nem borozni, de talán nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi időben a borkultúra is egyre inkább erőre kap. Nem vagyok szabályt erősítő kivétel: két kéz valószínűleg elég hozzá, hogy megszámoljam, hány cseh bort kóstoltam életemben, az elfogyasztott cseh sörök listázása összehasonlíthatatlanul nagyobb feladat lenne. Az is pusztán a véletlennek köszönhető, hogy ez a mai cikk elkészülhetett. Történt ugyanis, hogy július végén egy brno-i kirándulás során a hirtelen lezúduló zivatar elől az utca túloldalán található kávézóba menekültünk és kifogtuk azon kevés helyek egyikét, ahol nem tartottak sört. Bort viszont igen, és ha már így hozta a sors, egy fehér és egy vörös tételt megkóstoltunk, a páros pedig pont passzolt a sorozat témájához.

 vinomarcincak.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Gyümölcsnap - Kislaki Matacs Chardonnay 2021

2022. szeptember 21. 06:00 - furmintfan

A Kislaki (Bormanufaktúra) Matacs Chardonnay-jának aktuális, 2021-es évjáratáról már születtek a magyar online borsajtóban nagyon kedvező értékelések, és nincs mit tenni, most én is beállok a sorba. Bevallom, az utóbbi néhány évben több vörösbort kóstoltam Légli Gézától, mint fehéret, de lehet, hogy ezek után utóbbiakra is jobban odafigyelek, mert ez a bor bizony nagyon betalált, ráadásul az ára is igen kedvező. A bevezetőre nem is pazarolnám tovább a szavakat, nézzük meg közelebbről a bort.

kislakimatacschardonnay2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kikelet a kertben - 2021-es hárslevelűk és társaik

2022. szeptember 19. 06:00 - furmintfan

A már hagyománynak számító éves Kikelet-kóstolónkra idén a szokásosnál korábban kerítettünk sort, így idén dupláztunk. Rszabi nyár végén járt a pincénél, Berecz Stéphanie vele küldte el a szokásos csomagot. A jó időre tekintettel Szabiékhoz szerveztük meg a bulit, így most nem a nappali "fogságában", hanem a napsütéses teraszon borozgattunk. A 2021-es évjáratból két hárslevelűt kaptunk (a többi 2021-es száraz borra még várni kell), ehhez csatlakozott egy friss pezsgő, két édes bor és egy címke nélküli meglepetés palack.
kikelet202209.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar egyveleg 2022/3

2022. szeptember 17. 06:00 - furmintfan

Íme az aktuális magyar egyveleg, ami nagyrészt a nyár folyamán kóstolt/fogyasztott, külön posztban meg nem írt magyar borokat foglalja magába. Ennek megfelelően a fehérborok vannak túlsúlyban, az átlagnál több a rosé, kevesebb a vörös, és egy pár buborékos és édes bor teszi teljessé a képet.
egyvelegdugokm33.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Budavári Borfesztivál 2022 - USA, Ausztria, Dél-Franciaország és Somló

2022. szeptember 15. 06:00 - furmintfan

A Budai Várnegyed és Budavári Palota az elmúlt évek során számos változáson ment és megy keresztül, de a Budapest Borfesztivál szeptemberben ugyanúgy megtölti borkedvelőkkel a palota udvarait, mint korábban. 2020-ban kihagytam a járvány miatt kivételesen csökkentett üzemmódban megrendezett fesztivált, de tavaly ismét ott voltam. Régebben több napon keresztül is pohárral a kézben róttam a köröket és kóstolgattam a legnagyobb fővárosi boros eseményen, de ahogy teltek az évek, alábbhagyott a lendület és a kíváncsiság. Így az utóbbi években egy napot szánok a fesztiválra, lehetőleg a kevésbé népszerű csütörtököt vagy a vasárnapot, optimális esetben kora délutáni érkezéssel és kora esti távozással. Idén az időjárás és az egyéb programok eléggé leszűkítették a lehetőségeimet, így kivételesen a szombati napon látogattam ki az eseményre. Általában nem szoktam előre megtervezni a "programot", de ezúttal elég határozott elképzeléssel érkeztem, és ezt sikerült is tartani. Mint a címből is látszik, két külföldi ország - USA és Ausztria - és egy hazai borvidék boraira koncentráltam, hozzájuk csatlakozott bónuszként egy dél-francia borászat is.

borfesztival2022.jpg

Tovább
8 komment

Magyar sauvignon blanc-ok 2021-ből

2022. szeptember 12. 06:00 - furmintfan

Magyar sauvignon blanc sorokról többször is írtunk már a blog hasábjain, tavaly két részletben (1., 2.), előtte 2017-ben és 2016-ban, és olykor vegyes hazai-nemzetközi merítésre is sor került. Most itt egy újabb magyar válogatás. Ennek a kóstolónak is késő tavasszal vagy nyáron lett volna inkább az ideje, de talán így szeptember elején sem túl késő még friss sauvignon blanc-okat kortyolgatni. Hét borvidék nyolc bora került egymás mellé a sorba, Szekszárdtól Tokajig.

magyarsauvignonblanc2021_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Külföldi egyveleg 2022/3

2022. szeptember 10. 06:00 - furmintfan

Az idei harmadik külföldi boros egyveleget az osztrák borok uralják, ide kerültek ugyanis a nyári ausztriai kiruccanások során kóstolt, külön írásban nem szereplő borok. A nagy melegnek köszönhetően inkább a fehérborok fogytak, de néhány vörösbor is szerepel a válogatásban, főleg olasz és spanyol tételek.

egyvelegdugokk34.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Luxusrosé 2021 - Provence és társai

2022. szeptember 08. 06:00 - furmintfan

A provence-i rosé árával, presztízsével és stílusával külön kategória a rosé-k között. A rosé szerte a világon töretlen népszerűségnek örvend, és bár utánozni sokan próbálják a francia Riviéráról világhódító útra indult borokat, de az üldözőboly messze lemaradva követi az eredeti trendteremtőt. Az inspiráció hatása viszont kétségtelen, egyre többen próbálkoznak sápadtabb színű, elegáns, visszafogott rosé-k készítésével. Ez adta az ötletet a mai témához: provence-i rosé-k és kihívók a nagyvilágból. A fokozódó nemzetközi helyzet mellett biztosan nem lesz rendszer ebből a kóstolóból, de az idei nyár lezárására tökéletes volt.

rose2021_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsonyi nyárzáró - Skizo és Sike Balázs Pincéje

2022. szeptember 06. 06:00 - furmintfan

Amióta az egyik barátom a nyarak nagy részét családostul Badacsonytördemicen tölti, kézenfekvő és állandó program lett a Skizobor, illetve Sike Balázs Pincéjének meglátogatása (2019, 2020, 2021). Idén kicsit nehezen sikerült beilleszteni a badacsonyi kört a naptárba, de jobb későn, mint soha, augusztus végére összejött. Igaz, csak egy délutánt sikerült a tanúhegyek környékén tölteni, de egy kis borozgatás a Nefelejcsben azért belefért. A korábbi Nefelejcs kisvendéglőbe költöztette át ugyanis tavaly nyáron Sike Balázs és Velényi Réka a Skizo vendéglátó részét, ahogy a saját házuk leválasztott részében létrehozott borozót szép lassan kinőtték. A vendéglő korábbi nevét a hagyományőrzés jegyében megtartották, de az épületbe új életet leheltek, a tulajdonosok igyekeznek egy közösségi teret is létrehozni, így gyakran kiállításoknak vagy egyéb programoknak is otthont adnak. A Skizo és Sike Balázs borokat hideg és - hétvégén - meleg ételek kísérik, a fontosabb alapanyagokat igyekeznek a környékről beszerezni, az egyes fogásokhoz természetesen borajánlás is jár. A kovászos kenyér a Búzalelke pékségből, az olívabogyó pedig az igaziolivától érkezik, én most ezeket, és az aktuális pohárdesszertet teszteltem a nagy melegben hűs kis oázisként ható árnyékos kertben. Természetesen borok is kerültek a poharakba, elsősorban a Sike Balázs borcsaládból válogattam.
 skizosike1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Osztrák legendák VI. - Loimer, Weninger, Kracher

2022. szeptember 02. 06:00 - furmintfan

Hét hónap kihagyás után ismét jelentkezem három jelentős osztrák birtokkal, és 1-1 rájuk jellemző borral. A mai főszereplők: egy kísérletező kedvű kamptal-i veterán, aki más borvidéken is alkot, egy Magyarországon is ismert osztrák borász, aki sok szempontból úttörőnek számít, borai mégis megosztják a fogyasztókat, végül pedig Ausztria talán legismertebb és leghíresebb édes boros pincészete.
osztraklegendak2022_2.jpg
A fentieknek megfelelően egy friss, ropogós zöldveltelini, egy dűlőszelektált kékfrankos és egy késői szüretelésű édes bor került az asztalra.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása