A Borrajongó

Dűlőpárok X. - Mosbacher Forster Musenhang és Wachenheimer Gerümpel Riesling 2019

2022. szeptember 30. 06:00 - furmintfan

A dűlőpárok sorozatot Németországban folytatjuk, természetesen rajnai rizlingekkel. A német termelők előszeretettel készítenek dűlőszelektált riesling-eket, a termőhelyek klasszifikációja is nagy presztízzsel bír. Szinte bármelyik német borvidéket választhattam volna, végül Pfalz és egyik legjobb termelője, Georg Mosbacher két 2019-es évjáratú bora került egymás mellé.

mosbacherriesling2019.jpg

A Weingut Georg Mosbacher Pfalz egyik legnevesebb pincészete, a Mosbacher család tagjai több, mint 200 éve élnek és borászkodnak a Pfalz-i borvidéken, Forst városában. Idősebb Richard Mosbacher 1921-ben alapította meg nővéreivel a ma is működő borászatot, amelyet jelenleg Sabine Mosbacher-Düringer és férje, Jürgen Düringer vezetnek. A 20 hektáros birtok területei Wachenheim, Forst és Deidesheim települések határában találhatóak, számos Erste Lage és Grosse Lage besorolású dűlőben vannak ültetvényeik. A területek 3/4-én riesling terem, ezt pinot blanc, sauvignon blanc, pinot gris, chardonnay, cabernet blanc, pinot noir, merlot és dornfelder egészíti ki, a kékszőlők aránya mintegy 10%.
Két, egymáshoz nagyon közel eső Erste Lage dűlőből készített bort kóstoltam meg tőlük.

 926_forster-weinlagen.jpg

Szőlősorok Forst mellett. A képet a pincészet honlapjáról vettem kölcsön.

Musenhang
A lejtős Musenhang dűlő Forst település mellett található, 160-220 méter tengerszint feletti magasságban. Az alapkőzet mészkő, amelyet agyagos homok fed. A dűlőt egy erdő határolja, a terület vízellátottsága jó, ez segít a savak megőrzésében is. A szőlő tenyészidőszaka hosszú, általában meglehetősen későn szüretelnek erről a területről. Az innen származó borok extraktban gazdagok, mégis könnyedebb szerkezetűek.

Mosbacher Forster Musenhang Riesling 2019
Szép, kifejező illatát fehér húsú őszibarack, alma, édes citrusok uralják, a háttérben enyhe süteményes-édesfűszeres kíséret, másnap cseppnyi méz, harmadnap minimális gyógynövény. A karcsú, lendületes kortyot precíz, dinamikus savak vezetik, a maradékcukor inkább csak a korty vége felé véteti észre magát, az egyensúly példás, a szerkezet egységes. Először a különféle citrusok robbannak be, fehér húsú gyümölcsök következnek, majd egy kis vaníliás, édesfűszeres vonal is megjelenik, míg a hosszú lecsengés megint édesebb és fanyarabb citrusokról - lime, mandarin, pomelo, grapefruit - szól. Hűvös hangulatot árasztó, haromnikus, zamatos, lédús bor. 7p

Gerümpel
A Gerümpel egy viszonylag sík terület, amely Wachenheim-tól délre, Forst mellett terül el, 125-150 méter tengerszint feletti magasságban. A dűlő a mellette lévő erdő irányában emelkedik egy kissé. A talaj agyagos homok és meszes lösz. A meleg mikroklímának köszönhetően az itt termő szőlőből jellemzően illatos, gazdagon gyümölcsös, telt riesling-ek születnek.

Mosbacher Wachenheimer Gerümpel Riesling 2019
Visszafogottabb az illata, mint párjának, fehér húsú gyümölcsök elegyednek citrusokkal és kevés édesfűszerrel, majd szellőzve és kicsit felmelegedve narancsos, narancsvirágos, sárgabarackos, enyhe mézes jegyek csatlakoznak. Kóstolva feszesen kezd, majd szélesedik a korty, kicsivel teltebb, testesebb, mint a Musenhang, az alkohol magasabb (ahogy melegszik a bor, lehet is érezni), a cukortartalom mintha alacsonyabb lenne, de a savak végig konzekvensen kitartanak, bár néha kicsit külön életet élnek. Almafélék, narancs, mandarin sárga húsú őszibarack, méz viszik a prímet ízben, ebbe narancshéj és vibráló citrusok hoznak egy kis csavart, a finisben itt is van némi grapefruit-os kesernye. Valóban teltebb, szélesebb szerkezetű és érettebb gyümölcsöket idéz, mint a Musenhang, de a sav nem illeszkedik olyan szépen a borhoz, mint a másik tétel esetében. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7017936190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása