A Borrajongó

Négy magyar borvidék, négy sauvignon blanc 2019-ből

2021. március 19. 06:00 - furmintfan

Folytatódik a február végén megkezdett sauvignon blanc-körképet, több részes külföldi kitekintés előtt ismét hazai borokkal, ismét 2019-es tételekkel. A múltkori etyeki kvartett után most négy különböző borvidékről válogattam négy különböző tételt.

msauvignonblanc2019_1.jpgAz igazsághoz hozzátartozik, hogy éppen mostanában zajlik az évjáratváltás, az egyes pincék kiemelt kereskedői már a 2020-as tételeket árulják. Ha a jelen poszt nem is a leginkább aktuálisnak tekinthető évjárat borairól szól, azért stílust tekintve talán iránytűként még szolgálhat.

msauvignonblanc2019_2.jpgBenedek Pince Epreskert Sauvignon Blanc 2019
Moderált intenzitású illatában nyoma sincs a fajtára gyakran jellemző harsány, "zöldes" jegyeknek. Alma, fehér húsú őszibarack, virágok, jázmin, idővel körte, érett egres tűnik érezhető. A korty kerek, finom tapintású, szélesebb szerkezetet mutat. A sorban ez a bor leglágyabb savú, legpuhább, leglazább szövésű tétel, mégsem nem lusta, inkább csak komótos, kényelmesen tölti be a szájüreget. A finom savak mellett egy kis krémesség is fokozza a selymes érzetet, nincsenek szögletes élek, egyedül az alkohol melegít kicsikét a finisben. Közepes intenzitású ízében is visszatérnek a fehér húsú gyümölcsök, az intenzitás közepes. A fajtát egyébként kerülő borkedvelőknek is bátran ajánlható. 5p+ (Kb. 2200 Ft - Ab Ovo, Radovin)

msauvignonblanc2019_4.jpgKristinus Sauvignon Blanc Selection 2019
Az illat aránylag visszafogott, főleg zöldalma, citrusok, lime, egres színezik. Kóstolva feszes, élénk savú, a tömör magra aránylag szélesebb test épül, itt is kerekít egy minimális krémes érzet a boron. Citrusok, lime, citrom, zöldalma, zöld mangó adják az aromáit, a penge savak hosszúra nyújtják a kortyérzetet - a sorban itt kapjuk a legélénkebb savérzetet -, kicsit talán savhangsúlyos is a bor. Hibája nincs, de ebben a sorban most sereghajtóként végzett. 5p (Kb. 2000 Ft - Pannon Borbolt)

msauvignonblanc2019_3.jpgPannonhalmi Főapátság Sauvignon Blanc 2019
Kicsikét fülledten nyit, majd citrusok, csalán, egres, bodza, szőlő, fehér és zöld gyümölcsök következnek illatban. Karcsú, nyurga test, élénk savak, épp csak egészen minimális krémes érzet, leheletnyi cseres érzet jellemzik a struktúrát, előbbi gondolom a finomseprő, utóbbi a részbeni héjon erjesztés következménye lehet. Fajtajelleges, zamatos citrusos, fehér húsú gyümölcsös, bodzás jegyeket hoz szájban, a háttérben füves jegyek, tv paprika, a lecsengésben egres. Jól áll neki a kevés maradékcukor, kedvesebbé teszi a bort. 5p+ (2950 Ft - Bortársaság)


msauvignonblanc2019_5.jpgSauska Tokaj Sauvignon Blanc 2019
Pici fülledtség itt is tetten érhető bontás után, de gyorsan is szépen kiszellőzik. Diszkrét illata lassan nyílik: citrusfélék, zöldalma, grapefruit, pici tv paprika jelenik meg benne, idővel egy kevés virág és zöldfűszerek - zsálya, kakukkfű - is. A korty jól kitöltött, a lendületes savak mellett egy idő után nagyon enyhe krémesség is érezhető, szép, egységes a szerkezet. Citrusok, zöldalma, fehér és zöld őszibarack, tv paprika, pici egres, halvány sósság adják az aromákat. Nem harsány, nem nagyon intenzív, inkább mértéktartó, mégis szépen hozza a fajta hűvösebb, óvilági termőhelyekkel azonosítható jegyeit. 6p (4250 - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716457588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása