A Borrajongó

A szekszárdi malbec két arca - Bodri Malbec 2021 és Mészáros Grandiózus Malbec 2019

2022. szeptember 28. 06:00 - furmintfan

Tíz évvel ezelőtt még aligha gondoltuk volna, hogy szekszárdi malbec-ekről lehet majd értekezni, de úgy tűnik, hogy a szekszárdi borászok - amellett, hogy a fókusz a kadarka, kékfrankos, bikavér hármason van - szívesen és sikeresen kísérleteznek a klasszikus világfajtákhoz képest kevésbé elterjedt nemzetközi szőlőfajtákkal, így a malbec-kel is. Nem Szekszárd az egyetlen borvidék, ahol megpróbálkoztak a fajtával, találunk erre példát a Balaton déli partján (Konyári), Zalában (Cezar Pincészet), Villányban (Bock), vagy Sopronban (Pfneiszl, Steigler) is. Szekszárdon talán a Mészáros Borház kezdett vele elsőként foglalkozni, a honlap szerint ők 2007-ben telepítettek a fajtából és először 2011-ben szüreteltek. Úgy tűnik, a malbec jól érzi magát a borvidéken, azóta a Bodri Pincészet és a Vesztergombi Pincészet is ültetett malbec-et és ők is palackoznak önálló tételt a fajtából.

szekszardimalbec.jpg
A hétvégén Bodriék és Mészárosék malbec-jének aktuális évjáratát kóstoltam meg, és a maga kategóriájában szerintem mindkét bor jól teljesít.


bodrimalbec2021.jpgBodri Mal Malbec 2021
A friss, fejlődő illat eleinte fahéjas szilvát idéz, majd erdei gyümölcsök, vanília, málna, leheletnyi füst és kék virágok tűnnek fel. Közepesnél könnyedebb, aránylag laza szövésű anyag, lendületes savakra támaszkodik, a tannin közepesnél kevesebb, finomszemcsés érzetű. Ízvilágát a gyümölcsök határozzák meg - sötét bogyós erdei gyümölcsök, málna és szilva formájában -, a szegfűborsos, vaníliás fűszeres vonal édességét némi fanyarság és étcsokoládé ellensúlyozza. A fajta fiatalos, jól iható, könnyedre hangolt interpretációja. 5p (1800-1900 Ft idrinks.hu, Veritas)

meszarosgrandiozusmalbec2019.jpgMészáros Borház Grandiózus Malbec 2019
Az illat itt már kifejlett, kompakt, nehezen szálazható, érett gyümölcsök forrnak egybe némi édesfűszerrel. Első nap pici szójaszósz, második nap egy késhegynyi fűszerpaprika és minimális gázolaj hoz érdekes csavart a képbe. A test nagyjából közepes, a puha tapintású korty szépen elnyeli az alkoholt, a sav és a tannin egyaránt szépen illeszkedik, besimult, de tartást is ad. Érett piros és sötét bogyós erdei gyümölcsök uralják az ízképet, diszkrét fűszeresség és enyhe szójaszószos, pikáns aláfestés mellett. Ha nem is grandiózus, de nagyon rendben van. 6p (3500-4500 Ft - hiperek, borkereskedések)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6817939354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása