A Borrajongó

Osztrák legendák VI. - Loimer, Weninger, Kracher

2022. szeptember 02. 06:00 - furmintfan

Hét hónap kihagyás után ismét jelentkezem három jelentős osztrák birtokkal, és 1-1 rájuk jellemző borral. A mai főszereplők: egy kísérletező kedvű kamptal-i veterán, aki más borvidéken is alkot, egy Magyarországon is ismert osztrák borász, aki sok szempontból úttörőnek számít, borai mégis megosztják a fogyasztókat, végül pedig Ausztria talán legismertebb és leghíresebb édes boros pincészete.
osztraklegendak2022_2.jpg
A fentieknek megfelelően egy friss, ropogós zöldveltelini, egy dűlőszelektált kékfrankos és egy késői szüretelésű édes bor került az asztalra.

loimerkamptalgrunerveltliner2021.jpgLoimer Grüner Veltliner 2021 Kamptal
Fred Loimer borászata Kamptal egyik legelismertebb borműhelye. A tulajdonos-borász 1988-ban kezdett el édesapja mellett dolgozni és 1998-ban vette át a család birtok irányítását. Ebben az évben vették meg Langenlois mellett a Haindorf kastély pincéjét is, ahova 2000-ben egy hipermodern feldolgozó építettek. A pincészet 2006 óta biodinamikus módszerekkel működik, jelenleg 65 hektáron gazdálkodnak. A területek nagy része Kamptal-ban található, itt természetesen grüner veltliner és riesling a főszereplő, egy kis sárgamuskotállyal kiegészítve, de 2004 óta Thermenregion borvidékén, Gumpoldskirchen mellett is vannak ültetvények, ahol chardonnay, rotgipfler, zierfandler, pinot blanc, pinot gris, gewürztraminer, pinot noir, St. Laurent és zweigelt terem. A száraz borok mellett palackban erjesztett pezsgőt, pét-nat-ot, narancsbort és édes borokat is találunk a szortimentben, a natúrboros irányultságú tételek figyelmeztetésképpen "mit Achtung" jelzéssel lettek ellátva.
Jól definiált, friss, finom illat, körtével, őszibarackkal, almával, citrusokkal, amelyek mellé idővel sárga húsú és trópusi gyümölcsök is csatlakoznak. Karcsú, ruganyos felépítésű, elegáns bor, a kortyot élénk savak vezetik, az alkohol alacsony. A sav a kevéske maradékcukor jelenléte mellett is elég hangsúlyosnak tűnt olykor, számomra még tűréshatáron belül maradva. Élvezetes, lédús bor, tele gyümölccsel: édes citrusok, alma, őszibarack, körte, narancs, sárgabarack, leheletnyi trópusi gyümölcs. 6p+

weningerhochackerblaufrankisch2018.jpgWeninger Hochäcker Blaufränkisch 2018 Burgenland
A Weninger név minden bizonnyal azoknak is ismerősen cseng, akik életükben nem ittak még osztrák bort. Nem csoda, hiszen, idősebb Franz Weninger és felesége, Martina még az 1990-es években kezdtek el szőlőterületeket vásárolni Magyarországon. A mai Ausztriában, Horitschon-ban azonban sokkal régebbre tekint vissza a család múltja, a Weninger nevet először egy 1828-as dokumentumban említik. Weningerék Villányban Gere Attilával közösen vágtak bele a borászkodásba 1992-ben, majd 1997-ben Sopron környékén is területeket vettek. Ma Sopron-Balf környékén és Ausztriában Horitschon környékén egyaránt 25-25 hektár áll a család tulajdonában. Ifjabb Franz Weninger 2000-től vezeti a magyarországi birtoktest szőlészeti és borászati munkálatait, majd 2011-ben átvette édesapjától az osztrák rész irányítását is. Franz Weninger az évek során számos változtatást eszközölt a szőlőben és a pincében egyaránt. Spontán erjesztett, a borokat szűrés és derítés nélkül kezdte palackozni, visszaszorította a hordók használatát, biodinamikus művelésmódra váltott, kevesebb ként használt. Természetesen a borok stílusa is változott, amely akkor is, most is megosztja a fogyasztókat. Én most az agyagos, vasban gazdag talajú Hochäcker dűlő kékfrankosát kóstoltam az osztrák oldalról.
A bor illata folyamatosan változik a pohárban. először meggy, erdei gyümölcsök, fűszerek és fenyőtű tűnik ki, majd bőrös, istállós jegyek érkeznek, másnap édeskés meggyes, fűszeres, virágos buké fogad, közben pici illó is érezhető. A korty könnyű, élénk, fedetlen savak és kevés, de kissé darabos tannin fogja közre, az alkohol meglepően alacsony, összességében véve kicsit rusztikus érzetű a bor. Ízében az illathoz hasonló változások itt is követhetőek, de meggy, savanykás erdei gyümölcsök, enyhe meggymagos fanyarság és némi fűszer az ízprofil legfőbb elemei. Végeredményben úgy vagyok ezzel a tétellel is, mint a legtöbb Weninger borral: volt,  ami tetszett benne, volt, ami nem. Egyeseknél biztosan feljebb jutna, mások talán még kevésbé szeretnék. 5p+

kracherauslesecuvee2019.jpgKracher Auslese Cuvée 2019 Burgenland
A Kracher név Ausztriában elválaszthatatlanul összefonódott az édes borokkal. A pincészetet 1959-ben megalapító idősebb Alois Kracher kortársainál hamarabb felfedezte a területek adta lehetőségeket és már akkor kiváló botrytises édes borokat készített, amikor ez még kuriózumnak számított a környéken. Fia, ifjabb Alois Kracher tovább csiszolta a borok stílusát, a pincészet 1990-es években elért nemzetközi sikerei nagyrészt már neki köszönhetőek. Tragikusan korai halálával 2007-ben fia, Gerhard vette át a birtok irányítását. A 35 hektáros birtok központját a Fertő-tó keleti partja mellett, Illmitz-ben találjuk, a mintegy 80 kisebb-nagyobb tavat felölelő Seewinkel-ben, amely egyben egy nemzeti park területén is található. A tavak környékén kialakult párás és meleg klímának köszönhetően a botrytis szinte állandó vendég itt, nem csoda, hogy Kracher-ék szortimentjében a különféle édes borokon - Spätlese, Auslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein - van a hangsúly, de kisebb mennyiségben palackoznak száraz borokat és pezsgőt is. Én most egy Auslese Cuvée-t választottam kóstolásra, de érdemes a komolyabb tételekkel is megismerkedni.
60% chardonnay és 40% olaszrizling házasítása tartályban erjesztve és érlelve, 100 g/l maradékcukor, 5,9 g/l sav, 9% alkohol. Illatát aszalt gyümölcsös, mazsolás jegyek utalják, idővel barackos, mézes-citromos teára emlékeztető motívumok is feltűnnek. Kóstolva puha tapintású és kerek, enyhén krémes érzetű, az alkohol alacsony, savai nem dübörögnek, így a magas cukortartalommal kicsit lágy a bor, az egyensúly az utóbbi felé billen. Aszalt gyümölcsök, barackfélék, mazsola,  füge, fahéjas sült alma, méz és leheletnyi édesfűszer adják az aromákat, a lecsengés is édeskés. 6p


A borászatok honlapjai:

https://www.loimer.at/

https://www.weninger.com/en

https://kracher.at/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5217916201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása