A Borrajongó

Dűlőpárok VII. és VIII. - Szent Donát Nagykút, Slikker és Szent Donát Olaszrizling 2019, Aranyház és Ráta Kékfrankos 2018

2022. július 30. 06:00 - furmintfan

A dűlőpáros sorozat aktuális részében duplázunk, olaszrizlingek és kékfrankosok is szerepelnek a mai írásban. Több borvidékünkre jellemző a szőlőfajták valóságos kavalkádja, a Balaton északi partján azonban egyértelműen az olaszrizling az első számú fehér szőlőfajta. A dűlős olaszrizling pedig sehol sem bír akkora jelentőséggel, mint a Balatonfüredi-csopaki borvidéken, ahol számtalan különböző kitettségű, klimatikus és geológiai adottságú termőhely áll rendelkezésre. 

szentdonatborok.jpg
A Szent Donát az egyik legfontosabb helyi termelő és a Csopaki Kódex közösségének egyik oszlopa. Rendszeresen palackoznak dűlőszelektált tételeket és megtalálták az olaszrizling ideális kékszőlő-párját is, a kékfrankos képében. Három dűlős olaszrizlinget és két dűlős kékfrankost kóstoltam meg a pincészettől.

Tovább
1 komment

Evolúció - Balassa Furmint 2018 és 2021

2022. július 25. 06:00 - furmintfan

Balassa István "Marty McFly" becenévre hallgató "kacsás" furmintja, az újrahangolt, birtokbor a 2019-es évjárattal debütált. A fogyasztói trendekhez alkalmazkodva ez a tokaji furmint egy könnyedebb megfogalmazása, több dűlő terméséből készül, nagyjából a negyede-harmada tartályban erjed és érlelődik, a palackra csavarzár kerül. Az előd, a 2018-as Furmint is egy kvázi birtokbor volt, de a tartalmasabb, izmosabb fajtából, ráadásul egy meleg évjáratból. A 2021-es Balassa Furmint most jelent meg, a 2018-asból pedig az utolsó palackom felbontását terveztem már egy ideje, így most egymás mellett néztem meg a két bort megvizsgálva egyúttal a Balassa Furmint evolúcióját.

balassafurmint20182021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Elterelő hadművelet - Fento Albariño 2021

2022. július 21. 06:00 - furmintfan

Tavaly tartottunk baráti körben egy albariño kóstolót, ami a várakozásokhoz képest mérsékeltebb sikert aratott. Gondolkoztam rajta, hogy idén köszörülök a csorbán és összehozok egy erősebb sort, de egyelőre több okból is inkább csak az óvatos tapogatózás maradt, ezúttal egy bor erejéig. A Zarate az egyik meghatározó helyi borász, Eulogio Pomares családi birtoka, ők is szerepeltek egy borral a tavalyi sorban. A nyáron itthon elérhetővé vált egy másik borászatuk, a Fento aktuális albariño-ja is, ami tökéletes szezonális választásnak tűnt júliusban, tettem is vele egy próbát.

fentoalbarino2021.jpg

A 2012-ben életre hívott Fento Wines esetében saját területek helyett környékbeli termelőktől válogatják a szőlőt, és nem csak spanyol (Rias Baixas és Ribeira Sacra), hanem - legalábbis a rosé esetében - portugál területekről is vásárolják a termést. Rias Baixas-ban adja magát az albariño, a fajtából pedig több tétel is készül. A borászat az arrafelé gyakran előforduló páfrány spanyol neve után kapta a sajátját, és ugyanígy hívják a zászlóshajó fehérbort is. Ebből bontottam egy palackkal a hétvégén.

Tovább
Szólj hozzá!

Kürti frankos – Strekov 1075 Frankovka 2018

2022. július 19. 06:00 - ungert

Szlovákia Kürt nevű községe földrajzi méreteinél nagyobb jelentőséggel bír Közép-Európa boréletében. A borvidéken többnyire magyarok készítenek jóféle, de legalábbis mindig érdekes borokat, többnyire természetazonosan. Ennek a lokális iskolának egyik, nem csak európai viszonylatokban jegyzett képviselője Sütő Zsolt, aki tizenkét hektárnyi szőlőjéből készít borokat a saját elképzelései és meggyőződése szerint. Róla, illetve borairól már többször is írtunk, így aki a részletesebb háttérre kíváncsi, kattintson az előbbi linkek valamelyikére.

Az ismerkedést ezúttal a régebb óta a borhűtőmben fekvő kékfrankossal folytattam 2018-ból, amely karakteres, autentikus lenyomata a stílusnak és a fajta egyediségének, ezáltal pedig méltó alanya is a hosszabbra nyúlt bloggerhallgatásom megtörésének is.

1658136582822.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Fine wines - Nemzetközi fehérborok a Borsuliban

2022. július 18. 06:00 - furmintfan

Májusban számoltam be a Bortársaság Borsuli nagy nemzetközi vörösborokat felvonultató (egyébként még áprilisban tartott) borestjéről, kézenfekvő volt, hogy az időjárás melegebbre fordultával a kóstoló fehérboros párja következzen. Igazság szerint korábban is volt már egy nagy fehérboros esemény a Borsuliban, de annak már majdnem 5 éve és egyszeri alkalom volt, ideje volt egy újabbnak. A vörösboros kóstolón elhangzott szempontok alapján magas presztízzsel rendelkező borvidékek, bevált szőlőfajtáiból készült, komplex, érlelhető, bizonyítottan kiváló minőségű borok szerepeltek a kóstolón. A számos borvidéket, fajtát és borstílust felvonultató sorban francia, német, olasz, új-zélandi borok kaptak helyet (francia túlsúllyal), de ezúttal hazai nevezett is volt: egy mádi furmint képviselte hazánkat, a borvidék legismertebb termelőjétől és egyik ikonikus dűlőjéből.

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Wachau-i egyveleg

2022. július 14. 06:00 - furmintfan

A múlt hét egy részét Ausztriában töltöttem, 2016 és 2018 után végre ismét eljutottam Wachau-ba. A szűk három nap sok gyaloglással és kóstolással telt, előzetes tervezés nélkül is intenzívre sikerült a program. Nem egyeztettem időpontot borászatnál, így spontán lehetett alakítani a napirendet, kóstolási lehetőség pedig szerencsére a pincéken kívül is akad. Számos birtok  rendelkezik saját étteremmel, heuriger-rel, vagy kóstolóhelyiséggel, de természetesen a többi étteremben, vinotékában, borbárban is lehet dúskálni a helyi borászok palackjai között.
Nagy nevekkel és új, vagy legalábbis számomra kevésbé ismert termelők boraival egyaránt találkoztam, utóbbiak között akadtak igen kellemes meglepetések is. Többnyire a friss, 2021-es évjárat termését kóstoltam, de néhány érettebb tétel is a kezeim közé került. Az évjáratot a hivatalos források egész Ausztriában álomszerűnek írják le, 2015 óta a legjobbnak. A kóstolt borok alapján pozitív az összbenyomás, 1-2 bornál éreztem egy kis savhangsúlyt.

wachau202207_2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Régi gyökerek, új hajtások - Veszprémi Érsekségi Pincészet

2022. július 11. 06:00 - furmintfan

Európában az egyház és az egyházi birtokok a történelem során mindig fontos szerepet játszottak a szőlőművelés és a borkészítés terén. Magyarországon sem volt ez másként, ám a 2. világháború után hatalomra jutó kommunista rezsim igyekezett ellehetetleníteni az egyházak működését és elkobozta az egyházi birtokokat. A rendszerváltást követően megváltozott körülmények között már adott volt a lehetőség a pincészetek feltámasztására, ennek szép példája a Pannonhalmi Főapátság borászata. Most úgy tűnik, egy újabb egyházi tulajdonban álló szőlőbirtok születhet újjá: a Veszprémi Érsekségi Pincészet.

img_0255.jpg

(Fotó: Benesch Antal)

Tovább
Szólj hozzá!

Chardonnay-körkép 2017-ből, nemzetközi kitekintéssel

2022. július 06. 06:00 - furmintfan

Ígértem több chardonnay-s posztot erre az évre, most íme, itt van a legterjedelmesebb. Még korábban összegereblyéztem egy 2017-es sort, nagyobbrészt magyar borokból, néhány nemzetközi kihívóval kiegészítve, összesen 14 palack gyűlt össze.

chardonnay2017_15.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

4 Syrah Rosé 2021-ből

2022. július 04. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi években már megszokott nyári rosé-s posztok után idén már tényleg nem terveztem előre külön rosé-tesztet, de egy négyesfogat formájában most mégis itt van egyféle folytatás. A múlt héten beköszöntő hőségben nem volt kedvem a pohár után nyúlni, kivéve, ha víz volt benne, egyébként is kézenfekvő volt alkohol-stopot tartani. Aztán hétvégén csak előkerült a borospohár is, és nyáron a rosé(-fröccs) a sláger, úgyhogy adta magát a téma.

syrahrose2021_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Libanon, Bekaa Valley - Chateau Musar

2022. július 01. 06:00 - furmintfan

A Rejtőzködő borvidékek sorozat mai epizódja egy legendás borászatról és egy érdekes termőhelyről szól. A Chateau Musar minden bizonnyal a legismertebb, leghíresebb libanoni borászat, ők tették fel az országot a borvilág térképére, róluk lesz ma szó bővebben.

chateaumusar.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása