A Borrajongó

Kürti gyümölcs – Strekov 1075 Fred #7 (2019)

2021. március 04. 05:00 - ungert

A kürti borvidék több szempontból is érdekes színfoltja nem csak a szlovák-, de a szélesebb értelemben vett boréletnek is. Egyrészt több magyar borász is készít ezen a területen olyan organikus borokat, melyek karakterükből kifolyólag nem csak a filozófiát fogyasztóknak szólnak, hanem abszolút mércével mérve is élvezetesek, finomak. Ezzel a teljesítménnyel úgy tudják hitelesen és természetazonosan képviselni Szlovákia legerősebb, legszínesebb és talán legszebb borvidékét, hogy abból mi, a határon innen is sokat tanulhatunk. Másrészt pedig fontos a filozófia is, melyről már korábban fordítottunk is cikket Sütő Zsolttól, a Strekov 1075 borászától, ezért önismétlés helyett inkább a múltidézést javasolnám.

Bár a bizonytalanul hosszú időre lezárt határok el is szakítanak minket az utazás, a találkozás és a helyben kóstolás pótolhatatlan élményeitől, a boros kartonok azért még nemzetközi viszonylatban is viszonylag megbízhatóan közlekednek még ezekben a vészterhes időkben. Legalábbis a pár hete megrendelt és befutott Strekov-egységcsomagom ezt bizonyította. Ennek az egyik első darabját, a pince alap vörösházasítását szondáztam meg a minap a kertben, egy napos, munkaidő utáni késő délután.

bf881187-c4ee-4f41-a3ad-94313126436c.JPEG

Innen tudom, hogy a Fred nevű bor hetedik, kettőezer-tizenkilences verzióját 60 százalék alibernet, 25 százalék kékoportó és 15 százalék Dunaj alkotja, amely hármastól nem feltétlenül jön meg a kedv a vásárláshoz és a kóstoláshoz, ezt aláírom. Az alapanyag természetesen minősített, organikus művelésű tőkékről származik. A három fajta külön-külön, tölgyhordóban erjedt és érett, majd egy közösen eltöltött hónap után került palackokba. Saját élesztővel erjedt, és szűrést sem kapott, a kéntartalma pedig 47 milligramm literenként.

A koronazár-eltávolítás és a töltés utáni sűrű, sötét lilás szín nem lepett meg, az alkotó fajták színgazdagsága közismert. Az illat tiszta, zavarmentes gyümölcsbomba, de nem a túlérett, hanem a friss, ropogós, inkább fanyar fajtából. Epres, málnás és meggyes. Szájban az elvárásoknak megfelelően egyenes, tiszta és frissítő, de az élénk savak mellé az érintésnyinél jóval több csersav is társul. Lendületes, gyümölcscentrikus és őszinte bor meglepő kanyarok nélkül, a direkt gyümölcsökre és a primer élvezetekre hangolva. Ezzel pedig tökéletesen be is tölti a neki szánt szerepet. A néhány héttel ezelőtt megénekelt Nestarec-bort juttatta az eszembe. Masszív 5 pont, de a négyezer forint körüli árcímkéjével talán nem a legjobb vétel. (11,55 €, vinodeivini.sk)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8416449396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása