A Borrajongó

Régi gyökerek, új hajtások - Veszprémi Érsekségi Pincészet

2022. július 11. 06:00 - furmintfan

Európában az egyház és az egyházi birtokok a történelem során mindig fontos szerepet játszottak a szőlőművelés és a borkészítés terén. Magyarországon sem volt ez másként, ám a 2. világháború után hatalomra jutó kommunista rezsim igyekezett ellehetetleníteni az egyházak működését és elkobozta az egyházi birtokokat. A rendszerváltást követően megváltozott körülmények között már adott volt a lehetőség a pincészetek feltámasztására, ennek szép példája a Pannonhalmi Főapátság borászata. Most úgy tűnik, egy újabb egyházi tulajdonban álló szőlőbirtok születhet újjá: a Veszprémi Érsekségi Pincészet.

img_0255.jpg

(Fotó: Benesch Antal)

A veszprémi érsekség (anno még püspökség) a 13. század óta foglalkozik szőlő műveléssel, és borkészítéssel. A püspökség 1277-ben kapta meg mindszetkállai birtokát (Püspök-domb) az érsekség egy területcsere keretében, amely azóta is folyamatosan a tulajdonában áll. A domb teraszain növekvő gyalogtőkék művelését az 1980-as évek végén abbahagyták, a szőlőtermesztés a gépekkel is elérhető domb környéki területekre korlátozódott. Az 1900-as évek végén egy felsőörsi területtel bővült a birtok, ez is folyamatosan művelés alatt állt. Mindkét birtoktesten 1-1 présházban, hagyományos módszerekkel készültek a borok.
A két területen összesen mintegy 7 hektár szőlő terem, túlnyomórészt olaszrizling, de van egy kevés kék szőlő és néhány sor ottonel muskotály is. A tervek szerint elsősorban világfajtákkal szeretnének foglalkozni a birtokon, a mindszentkállai birtoktesten a régi szőlőket várhatóan kivágják és újratelepítik majd, valamint igyekeznek helyrehozni a Püspök-domb elhagyott teraszait. Természetesen egy új, modern feldolgozó megépítése is szerepel a tervek között. Egyelőre hiányzik még a honlap, alakulóban van az arculat is, de a megújulás jegyében lepalackozott első borok ígéretesek.
A borászati munkákat Benesch Antal vezeti, aki többek között a Pannonhalmi Főapátságnál és több külföldi birtoknál gyűjtötte a tapasztalatokat, mielőtt a Veszprémi Érsekségi Pincészethez érkezett. Tőle kaptam egy csomagot a pincészet 2021-es boraiból.

veszpremierseksegipinceszet2021.jpg
Veszprémi Érsekségi Pincészet Birtok Fehér 2021
Rajnai rizling (50%), olaszrizling (45%) és ottonel muskotály (5%) házasítása. Fehér húsú gyümölcsök, édes alma, némi citrus és fehér virág, kamilla érezhető illatban, a muskotály szőlős karaktere finoman a háttérben marad. Feszes savak vezetik a könnyed kortyot, citrusok, fehér húsú gyümölcsök adják a díszítést, érintésnyi zöldfűszerrel, halvány fenolos kesernyével. Küldetését betölti, korrekt alapbor. 4p+

Veszprémi Érsekségi Pincészet Olaszrizling 2021
Mindszentkállai terület termése, tartályban, pezsgőélesztővel erjesztve. Tiszta, a fajtához képest egészen intenzív és gyümölcsös illatát virágok, alma, körte, őszibarack és csepp méz díszítik. A könnyed, de megfelelően kitöltött kortyot lendületes savak kapják szárnyra és tartják egyenesben. A friss fehér húsú gyümölcsök ízben is viszik a prímet, a háttérben némi zöldfűszer és gyógynövény, valamint halvány sós-krétás érzet kíséri a kortyot. A finisben mandulás kesernye helyett csak frissítő fanyarság érezhető. Szerettem. 5p

Veszprémi Érsekségi Pincészet Sauvignon Blanc 2021
Két terület - Balatonederics és Mindszentkálla - termése. Üde, fajtajelleges illatában szépen elegyednek a tipikus "zöldes" és gyümölcsös jegyek változó hangsúllyal: alma, érett egres, citrusok, őszibarack, némi trópusi gyümölcs, virágok, bodza, vágott fű. Kóstolva tartalmas és lendületes, a savak az enyhe krémességgel jó egyensúlyt alakítanak ki (talán egészen minimális maradékcukor is segít), a textúra selymes tapintású. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, egres, egy kevés trópusi gyümölcs és tv paprika színezi a hosszan tartó kortyot. Hazai viszonylatban is remek sauvignon blanc. 6p

Veszprémi Érsekségi Pincészet Rajnai Rizling 2021
Első nap meglehetősen zárkózott, halványan sejlenek fel a fehér húsú gyümölcsök egy kevés kőporral, majd másnap életre kel az illat, és hozza a klasszikus őszibarackos, almás motívumokat, halvány hűvös, mentás aláfestéssel. Szikár savak adják a szerkezet gerincét, pici maradékcukor és a korty magjában minimális krémesség is érezhető. Citrusok, őszibarack, alma, körte, egy kevés egres jellemzi az ízvilágot. A savak mellett egy kis fenolos kesernye is érezhető, így picit szárít a korty vége. Picivel több gyümölccsel és kevesebb kesernyével magasabbra juthatott volna, de ígéretes kezdés. 5p

Veszprémi Érsekségi Pincészet Birtok Rozé 2021
90% pinot noir és 10% kékfrankos. Viszonylag sötét színű rosé fogad a pohárban, illatában eleinte egy kis tutti-frutti és vaníliakrém, majd egyre inkább piros bogyós gyümölcsök dominálnak. Kerek sav és a műfajhoz mérten jó test, picikét emelkedett alkohol jellemzi a bort, a savak inkább a korty második felében kelnek életre. Édes piros bogyós gyümölcsök, egy kevés citrusosság és - inkább első nap - pici tutti-frutti adják az aromákat. Populárisra hangolt, de az átlagnál komolyabb beltartalmú rosé. 4p

Benesch Antalnak köszönet a borokért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7517873603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása