A Borrajongó

Fine wines - Nemzetközi fehérborok a Borsuliban

2022. július 18. 06:00 - furmintfan

Májusban számoltam be a Bortársaság Borsuli nagy nemzetközi vörösborokat felvonultató (egyébként még áprilisban tartott) borestjéről, kézenfekvő volt, hogy az időjárás melegebbre fordultával a kóstoló fehérboros párja következzen. Igazság szerint korábban is volt már egy nagy fehérboros esemény a Borsuliban, de annak már majdnem 5 éve és egyszeri alkalom volt, ideje volt egy újabbnak. A vörösboros kóstolón elhangzott szempontok alapján magas presztízzsel rendelkező borvidékek, bevált szőlőfajtáiból készült, komplex, érlelhető, bizonyítottan kiváló minőségű borok szerepeltek a kóstolón. A számos borvidéket, fajtát és borstílust felvonultató sorban francia, német, olasz, új-zélandi borok kaptak helyet (francia túlsúllyal), de ezúttal hazai nevezett is volt: egy mádi furmint képviselte hazánkat, a borvidék legismertebb termelőjétől és egyik ikonikus dűlőjéből.

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher1.jpg

Komoly sor volt, összességében - még a szerteágazó borstílusokkal együtt is - ez a sor közelebb állt a szívemhez, mint az egyébként szintén izgalmas és szép tavaszi vörösboros mezőny (az időközben az inflációhoz igazodó palackárak miatt pedig talán még inkább megérte).

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2.jpgPascal Jolivet Fumé Blanc Pouilly-Fumé 2021 Loire
Az illatnak kellett egy kis idő, hogy összeálljon, de egyre szebb. Hűvös, eleinte inkább némi vágott fű, zöldpaprika és citrus, majd egyre több virág és fehér húsú gyümölcs jelenik meg benne. Nyúlánk, feszes bor, de az élénk savak ellenére is puha a textúrája, van elég lendület, de nincs éle a savgerincnek. Ízben erőteljesebb, mint illatban és várni sem kell, egyből robban a korty, bár a második felétől csökken az intenzitás. Zöld és sárga alma, citrusok, vágott fű, zöldpaprika adják az aromákat, enyhe krétás-sós aláfestéssel. A lecsengés nagyjából közepes, vagy picit hosszabb. 7p- (11900 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher3.jpgFritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Trocken Grosses Gewächs 2018 Mosel
Petrolos, kőporos, gyógyvizes jegyekkel nyit, majd egyre inkább almafélék, gyógynövények, narancsvirág veszik át az uralmat, bár egyfajta palás-köves motívum végig megmarad. Precíz savai kiegyensúlyozottá és fókuszálttá teszik, felületük ugyanakkor csiszolt. Erőteljes, koncentrált, feszes bor, tömör mag és szikár savgerinc alkotja a megbonthatatlannak tűnő szerkezet vázát és felel a nagyon hosszú lecsengésért. Citrusok, almafélék, enyhe sós-köves és gyógynövényes villanások felelnek az ízvilágért, a korty végén némi almahéjas fanyarsággal. 7p+ (Kb. 30 EUR)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher4.jpgDomaine Rémi Niero Les Ravines Condrieu 2019 Rhone
Izgalmas illata sokat változik a pohárban, először jönnek a - viognier-re jellemző - trópusi gyümölcsös, sárgadinnyés, zselécukros jegyek, majd egy kis krémesség, virágok, édesfűszer, csipetnyi ánizs. Kóstolva telt, vaskos, kissé olajos konzisztenciájú, a fajtának megfelelően savai aránylag lágyak, az emelkedett alkohol végig melegíti a szájüreget, a hordó visszafogott, jól integrált. Szájban is cikáznak az ízek, a zselécukros, sárgadinnyés fajtajegyek határozott sóssággal, finom fűszeres-virágos aromákkal és egy kevés gyógynövénnyel elegyednek. Kicsikét farnehéz, de nagyon karakteres, egyedi bor. 7p- (Kb. 35 EUR)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher5.jpgCastello della Sala Cervaro della Sala 2020 Umbria
A bor illatát az egyébként kétségkívül remek minőségű hordó határozza meg édesfűszeres, vaníliás, enyhén mogyorós jegyeivel, némi banán és édes fehér húsú gyümölcs kíséretében. Kóstolva egy erős közepes testű bort kapunk, aránylag lágyabb érzetű, de nem lusta savakkal, határozott hordóval, visszafogott krémességgel. Ízben is a hordó édesfűszeres aromái viszik a prímet, levegőzve azért egyre több gyümölcs is érezhető: vanília, mogyoró, pörkölési aromák, alma, sárgadinnye, ananász és banán. Az édes gyümölcs, a hordó és a krémesség együttesének köszönhetően van egy kis újvilági beütése. Fiatal még, egyelőre a fa rátelepszik a borra, kíváncsi lennék, mennyire tudja integrálni az évek múlásával. (Egy Cervaro-t kóstoltam korábban, az ennél idősebb korában is sokkal fásabb volt.) 6p (24500 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher6.jpgCloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc 2019 Marlborough
Gazdag illata egyszerre hordozza egy érettebben szedett sauvignon blanc fajtajegyeit és a borkészítésből adódó fűszeres aromákat: barackfélék, egy kis trópusi gyümölcs, édes citrusok, citromfű, kígyóuborka, vanília. Kóstolva szép egyensúlyt és finom textúrát mutat, remek savak és szépen adagolt hordó foglalja keretbe a lédús, leheletnyi krémességgel kerekített kortyot. Édes citrusok, sárga húsú őszibarack, mangó, finom fűszeresség alkotja az ízképet. Mintha kicsit elegánsabb lenne, mint a korábbi kiadások, visszafogottabb hordóval és krémességgel. 7p+ (24500 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher7.jpgSzepsy Úrágya Furmint 2017 Tokaj
Nem túl intenzív, de összetett illatában egy kevés fehér húsú gyümölcs, körte és birsalma, valamint hűvös gyógynövényes, mentás motívumok keverednek sós, tűzköves jegyekkel és egy kevés olajos maggal, mogyoróval. A közepesnél nagyobb testet szikár savak támogatják, a 14% alkohol nem tűnik fel a borban, a hordó sem tolakodik az előtérbe. Érzetre csontszáraz, a gyümölcsösség visszafogott, citrusok és fehér húsúak képében jelenik meg, közben határozott sósság kíséri végig a kortyot, a háttérben pedig a hordó finoman fűszeres, mogyorós aromái is megjelennek. A lecsengés hosszú, a korty végén van egy enyhe szárító hatás. Jól strukturált, izmos, karakteres furmint. 7p (16800 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher8.jpgDomaine de Montille Les Porusots Meursault Premier Cru 2019 Bourgogne
Mogyoró, fűszerek, citrusok, tűzkő, egy kevés őszibarack, érintésnyi ananász bukkan fel illatában. A szerkezet egységes, remek egyensúlyt mutat, kiváló minőségű hordó, csiszolt savak, finom textúra, gyümölcsök és fűszerek egymás mellett. Érett citrusok, citromtorta, finom fűszeresség, pici mogyoró, leheletnyi sósság alkotja az ízképet, az intenzitás kiegyensúlyozott, a lecsengés hosszú. Komoly, elegáns bor, pályája elején. 7p+/8p- (44000 Ft - Bortársaság)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1717884291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása