A Borrajongó

Nagy fehérek a Bortársaság Borsuliban

2017. december 01. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli már évek óta szervez különböző tematikus kóstolókat az érdeklődőknek, mindenféle boros-pezsgős (sőt, újabban időnként sörös, teás) témakörben, néhányról volt beszámoló a blogon is. A Borsuli vezetője, Furják Andrea és Fiáth Attila Master of Wine-jelölt talán tavaly, talán tavalyelőtt találták ki, hogy évente 1-2 alkalommal kivételes borsorokat mutatnak be "Egyszer az életben - Felsőpolc" címmel. Az ezeken szereplő, különböző borvidékekről származó fehér- vagy vörösborok (a jövőben valószínűleg pezsgők is) különleges minőséget képviselnek, és ahogy a kóstoló címe is mutatja, gyakran igen borsos árú tételekről van szó. Az idén novemberben prezentált fehér sor is tartogatott komoly versenyzőket, és szokás szerint egy magyar bor is szerepelt a nemzetközi mezőnyben.

btnagyfeher1.jpg

A borsort ugyan ismertük, innentől kezdve azonban vakon kóstoltunk. Fiáth Attila közben mesélt és igyekezett rávezetni a társaságot, hogy vajon milyen bor is van éppen a poharakban, és miből lehet erre következtetni. Nagy fehér cápákról tehát nem lesz szó, a tengerek híres-hírhedt ragadozója helyett 7+1 fehérbor próbált maradandó élményt okozni a kóstolótársaságnak. 

btnagyfeher5.jpg

Fritz Haag Riesling Trocken 2016 Mosel
Az első bort soron kívül, még nem vakon kapjuk, ez volt az üdvözlő ital. Tiszta, fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos, nyári almás, minimális kőporos vonulattal. A remek savakat kevés maradékcukor kerekíti, a bor elegáns, selymes, jó beltartalommal bír. Zamatos, egyenletes vonalvezetésű és intenzitású, őszibarackkal, almafélékkel, pici fűszerrel és citrussal, érintésnyi élesztős jeggyel. Remek felvezetés! 6p (3950 Ft)

btnagyfeher4.jpg

Laurenz V. Silver Bullet Grüner Veltliner Kamptal Reserve 2013 Kamptal
Fiáth Attila szerint az osztrák borászok Wachau-ban egyre inkább a riesling-re helyezik át a hangsúlyt, míg a szomszédos Kamptal és Kremstal adottságai a veltelininek jobban kedveznek, így arrafelé ez marad(t) a fő fajta.
100% zöldveltelini, acéltartályban, részben héjon erjesztve. Feltételezem, seprőn is volt, és a hordós érlelést sem zárnám ki, ezekre nézve nem találtam információt. 
Az illat nem túl intenzív, de tiszta, fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, nyári almával, pici édesfűszerrel, enyhe krémességgel, a háttérben minimális, éppen csak kezdődő palackérettséggel. A korty jól kitöltött, krémes, élénk savakkal megtámogatott, csak az alkohol melegít egy kicsit a korty végén. Érett citrusok, őszibarack, nyári alma, zöldfűszerek, érintésnyi vanília és tejszín. 7p- (kb. 25 euró)

btnagyfeher3.jpg

Cloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc 2013 Marlborough
Vicces anekdota: egy új-zélandi savuninon blanc-bírálat egyfajta érdekes kínzás a friss MW-knek, 3 nap alatt megkóstolnak pár száz sauvignon blanc-t, kiosztanak rájuk 85-90 pontot, aztán alig várják, hogy hazaérjenek. Persze Új-Zélandon is készülnek már a fő csapásiránytól elütő sauvignon blanc-ok, mint például ez itt.
Saját élesztővel francia hordókban (8% új) erjedt nagyon hosszú ideig (4-5 hónap). Az almasavat részben lebontották, a bor összesen 18 hónapot töltött hordóban finomseprőn. 
Pici csavarzáras fülledtséggel nyit, de gyorsan kiszellőzik. Érett őszibarack, trópusi gyümölcsök, finom zöld jegyek, articsóka, pici zöldfűszer, kevés édesfűszer, színezi illatát. Szájban intenzív, kiegyensúlyozott és hosszú, a savak élénksége, a finom krémesség és a hordó fűszerei remek arányban állnak egymással. Citrusok, grapefruit, őszibarack, némi sárga húsú trópusi gyümölcs, zöldfűszerek, édesfűszerek, halvány zöldes villanások. Formabontó új-zélandi sauvignon blanc, bár a fajta azért ebben a formában sem tagadja meg önmagát. 7p (15500 Ft)

btnagyfeher2.jpg

Balthasar Ress Rüdesheim Berg Rottland Riesling Grosses Gewächs 2014 Rheingau
Németország riesling-termő vidékei közül Rheingau az egyik legjelentősebb, Moselhez hasonlítva az itt készült borok általában testesebbek, erőteljesebbek, koncentráltabbak, kevésbé légiesek. 
Palás, kvarcitos, kavicsos, lösszel fedett terület, a bor saját élesztőkkel erjedt, hordókban érlelődött. 
Fehér virágok, citrusok, őszibarack, almafélék, kevés nedves kő, gyógynövény, enyhe kezdődő petrolosság színezi összetett illatát. Penge savai feszesre húzzák és hosszan kitartják szájban, mégsem válik savhangsúlyossá, részben a kevés maradékcukornak, részben a savak cizelláltságának, részben a komoly beltartalomnak köszönhetően. Különféle citrusok és csonthéjas gyümölcsök, almafélék, őszibarack, citrushéj, citromvelő, kevés vanília és édesfűszer. Nagyon szép. 7p+ (15000 Ft)

btnagyfeher6.jpg

Remelluri Blanco 2012 Rioja
A Remelluri Telmo Rodriguez családának borászata, ahol a legendás spanyol borász is elkezdte karrierjét, majd több saját birtok megalapítása után átvette a Remelluri irányítását is.
A Telmo Rodriguez bora 9 szőlőfajta házasítása, de a benne szereplő szőlőfajták kommunikációjára szándékosan nem is helyeznek hangsúlyt. Acéltartályban, betontartályban, nagy fahordókban erjedt, majd 18 hónapig barrique hordókban érlelődött. 
Neutrális, de tiszta illat, fehér húsú gyümölcsökkel, pici édesfűszerrel, egészen minimális pörkölési jeggyel. Arányos, jól kitöltött, finoman krémes korty, profin használt hordóval, leheletnyi kesernyével és melegítő alkohollal a végén. Nem különösebben intenzív, de összetett és rétegzett bor. Nehéz egy vezető ízjegyet kiragadni: érett citrusok, lime, fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer, krémes, seprős jegyek, vaníliás túrókrém, csipetnyi szegfűszeg. Nem lehengerlő élmény, végül valahogy mégis a hatalmába keríti az embert. Valószínűleg a legjobb spanyol fehérbor, amihez szerencsém volt. 7p (kb. 50 euró)

btnagyfeher7.jpg

Szepsy Úrágya Furmint 2015 Tokaj
A magyar versenyző Mád ikonikus dűlőjéről érkezett egy ikonikus borász tolmácsolásában. Aromajegyei és savszerkezete gyorsan elárulták a fajtát.
Egészen minimális gumi, érett sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, birsalma, trópusi gyümölcsös felhangok, szegfűszeg, szegfűbors, vanília, leheletnyi illó mind illatban, mind ízben. Markáns, kissé rusztikus savak párosulnak az érett gyümölcsökkel, a végén kicsit az alkohol is melegít. A savak miatt azt mondanám, időt kér, de hogy éréssel az ízjegyek milyen irányba változnak, az is kérdés, mert ebből a szempontból már most idősebbnek hat a koránál, ugyanakkor elég összetett. Sajnos ilyen erős mezőnyben sereghajtó maradt. (Nem túl magabiztos) 6p (13000 Ft)

btnagyfeher8.jpg

Domaine William Fevre Chablis Bougros Grand Cru 2014 Bourgogne
Az utolsó 2 bor Fiáth Attila szerint becsapós lehet, mert a Corton-ról származó borok stílusa nem áll olyan távol Chablis-tól.
50-60%-a használt francia hordókban, a maradék tartályban erjedt, a hordós rész 5-6 hónapig érlelődött hordóban, majd házasítás után további 9 hónapot töltött acéltartályban. 
Szép illat: fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, citrusok, enyhe krémesség és mogyoró, remekül adagolt hordó. Szájban elegáns, feszes, példás egyensúllyal. A két chardonnay közül ennek volt tömörebb, koncentráltabb magja. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici citromkrém, finom fűszeresség, finom vanília és mogyoró. Nagyon tetszett. 7p+ (kb. 60 euró)

btnagyfeher9.jpg

Domaine de Montille Corton-Charlemagne Grand Cru 2014 Bourgogne
Nagyrészt 600 literes, kisebb részben 228 literes hordókban (5-20% új) erjedt és érlelődött 1 évig, majd további 4-6 hónapig maradt tartályban. 
Fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, zöldalma, fűszerek, mogyoró elegye adja az illatképet. Gyümölcsei egy picit érettebbek, mint a párhuzamosan kóstolt Chablis-ban. A Chablis-hoz képest karcsúbb, légiesebb, ugyanakkor nagyon elegáns, remek savakkal, kis krémességgel, előbbi inkább a korty elején, utóbbi inkább a második felében érvényesül jobban. Érett citrusok, citromkrém, zöldalma, őszibarack és a gyümölcsöket átölelő diszkrét fűszeresség, minőségi hordó, profi módon használva. Kiegyensúlyozott és nagyon hosszan tart. Pazar. 8p- (42900 Ft)

 

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6813339579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2017.12.01. 23:53:01

Szép napot kívánok!
Szeretném kérdezni, hogy a "saját élesztővel erjedt" szerkezet a pincészet által szelektált élesztőt vagy a spontán erjedést jelenti a fenti boroknál.
Köszönöm!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.12.02. 09:08:00

@Gabssy: Elméletileg a Rottland és a Te Koko is spontán erjedt.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2017.12.02. 12:47:50

@furmintfan: Köszönöm!
Nekem azért fontos ez, mert az egyetemeken is azt tanítják, hogy a spontán erjedés iszonyú kockázat, és hogy spontán erjesztéssel nem lehet stabil, elegáns bort készíteni.
Ugyanez az érv rendszeresen előkerül a "természetes kontra technológiai" vitában, azzal együtt, hogy a spontán erjesztés az illósság melegágya :-).
Az, hogy két ilyen "nagy bor" és "nagy borászat" bevállalja a spontán erjesztést, engem meggyőz arról, hogy a spontán nem tévút, akármennyire is igyekszenek ezt sokan úgy beállítani.
Még egyszer köszönöm!
süti beállítások módosítása