A Borrajongó

Spanyolország fehérben II. - Albariño

2021. július 09. 06:00 - furmintfan

A múltkori verdejo-kör után a legutóbbi spanyol boros kóstolón a már beharangozott albariño volt a téma, egy 2019-es sorral a középpontban, néhány bónusz tétellel kiegészítve.
Az albariño talán a legismertebb spanyol fehér szőlőfajta, amely az Ibériai-félsziget északnyugati részén, Galíciában őshonos, Rias Baixas borvidékén az ültetvények kb. 90%-át foglalja el. A fajtát nem szorítja keretek közé az országhatár, így Portugália északi részén is elterjedt, ott alvarinho néven ismert - a louriero mellett a Vinho Verde-k jellemző fajtája -,  Európán kívül Kaliforniában és Új-Zéland több borvidékén is termesztik.
A fajta boraira jellemző a magas savtartalom, az Atlanti-óceán partján gyakran finom sósság társul a jellemző citrusos, őszibarackos aromákhoz, ezek összességében remek ételkísérővé teszik az albariño-kat, főleg halakat és tenger gyümölcseit tartalmazó fogások mellé. A könnyű, acéltartályban erjesztett és legfeljebb rövid ideig érlelt borok mellett, néha seprőfelkeveréssel vagy hordós érleléssel gazdagabb, teltebb tételeket is készítenek belőle.
Rias Baixas DO egyike Spanyolország fiatalabb eredetvédett borvidékeinek, hiszen csak 1988-ban kapott DO-státuszt, de az ambiciózus termelőknek és az albariño-nak köszönhetően egyre nagyobb hírnévnek és elismerésnek örvend. A borvidék az Atlanti-óceán partja közelében húzódik, Santiago de Compostela-tól délre kezdődik és a portugál határig nyúlik. Rias Baixas öt alrégióra tagolódik (Val do Salnés, Condado do Tea, O Rosal, Soutomaior, Ribera do Ulla), ezek közül a part mentén található Val de Salnés és O Rosal a két legjelentősebb. Az óceán közelsége miatt természetesen óceáni éghajlat uralkodik, a csapadékmennyiség magas, gyakori a köd. A szőlőfajta vastag héjának köszönhetően a legtöbb betegséggel szemben ellenálló, és jól érzi magát a megfelelő vízelvezetésű homokos, kavicsos, gránitos talajon. A Rias Baixas megjelöléssel készült borok legalább 70%-ban kell albariño-t tartalmazzanak, az esetleges házasításban szereplő többi fajta jellemzően a treixadura, a torrontes, a loureiro és az aino blanco. A Rias Baixas Albariño megjelöléssel palackozott borok viszont 100%-ban albariño-ból készülnek.
 albarino1.jpg

A mi sorunkban hét bor szerepelt, négy évjáratból, kaptunk ízelítőt mindkét stílusból, a fajta frissebb és érleltebb változataiból egyaránt. Őszintén szólva én a két spanyol fehér boros téma közül az albariño-sortól vártam többet, ehhez képest távolról sem voltam elégedett, lássuk, mit mutattak a borok.

albarino2.jpgEulogio Pomares Bodegas Zarate Zarate Val do Salnes Albariño 2020
Üde, fiatalos illat, zöldalmával, körtével, virágokkal. Az ízvilág is az illatra rímel: zöldalma, körte, citrusok, nagyon halvány sósság. Könnyed, kristálytiszta jól iható bor, ropogós savakkal, aránylag egyszerű, de arányos szerkezettel. 5p (5500 Ft - Wein&Co)

albarino3.jpgMartin Codax Alba Martin Albariño 2019
Visszafogott illat, benne zöldalma, citrusok és szőlő. Könnyed, laza szövésű, jól iható bor, savai jól kezdenek, de a vártnál hamarabb kifutnak a lendületből. Ízben intenzívebb, mint illatban és van egy kis sauvignon blanc-os beütése, citrusos, zöldalmás, enyhén csalános, füves aláfestéssel. 5p (4400 Ft - Vino Castillo)

albarino4.jpgPaco & Lola Albariño 2019
Gazdagabb és intenzívebb gyümölcsösség jön a pohárból: citrusok, őszibarack, ananász, egy kis trópusi hangulat, pici citromhéj. A korty kissé édeskésen nyit, de a savaknak, valamint az enyhe grapefruit-os, barackmagos zárásnak köszönhetően száraz érzettel zár. Közben dinamikus, kicsit rusztikus érzetű savak dolgoznak a lédús gyümölcsök és a közepesnél valamivel karcsúbb test alá. Édes citrusok, ananász, sárgadinnye, körte, őszibarack adják az aromákat, a már említett fanyar zárásig. Nem volt egyöntetű a sikere - volt aki túl soknak vagy mesterkéltnek találta -, de nekem bejött. 6p- (5300 Ft - Vino Castillo)

albarino6.jpgBodegas Nora Nora Albariño 2019
Ismét egy érettebb gyümölcsökkel operáló illat: narancs, ananász, trópusi gyümölcsök, egy kevés maracuja, majd némi zöldfűszer jelenik meg, és a seprőn tartásnak köszönhető krémes jegyeket is érezni. A korty is szélesebb, krémesebb, dúsabb érzetű, érett gyümölcsös, narancsos, ananászos, édes citrusos aromákkal, enyhe sóssággal. 6p (5200 Ft - FilltheWinebox)

albarino5.jpgPazo de San Mauro Albariño 2019
Határozottan öregedő illat: érett barack, birsalma, reszelt alma, sütőtök és vanília, némi érett grapefruit-tal.  Sajnos az előrehaladott állapot és a kezdődő oxidáció ízben is nyomot hagy, fáradó gyümölcsök, lustácska, ellaposódó korty, krémes textúra, a végén kesernye. Ez a bor nagyon hamar elindult lefelé a lejtőn, engem csúnyán (és idejekorán) öregedő tokaji furmintra emlékeztetett. Talán csak kifogtunk egy rossz palackot, mindenesetre ez a bor csalódás volt a rioja-i Marques de Vargas fiókpincészetétől. 4p (6000 Ft - Pannon Borbolt)

albarino7.jpgMaetierra Bodegas Atlantis Albariño 2018
Sajnos ezt benéztem, úgy emlékeztem egy 2019-es palackom van otthon, de csak kóstoláskor vált gyanússá, hogy ez egy idősebb bor lehet, és valóban, mert 2018-as. Ennek megfelelően sötétebb árnyalatokban játszik, az illat is érettebb. Sárga húsú gyümölcsök, érett alma, ananász, körte, némi licsi. A korty kerek, a savak eleinte megtartják, de picit rövid a lecsengés. Az érett gyümölcsöket - ananász, körte, sárga húsú gyümölcsök - kezdetben enyhe édesség kíséri, majd kortyközéptől határozott kesernye vet árnyékot rájuk. Egy éve biztosan jobb lehetett. 4p+ (3200 Ft - Radovin)

albarino8.jpgPaco & Lola Vintage Albariño 2015
Szépen érő illat, érett fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, ananász, körtével. Kóstolva jól kitöltött, finoman krémes, széles savakkal operál, ízében citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, ananász. Már lement az első kóstoló kör, amikor még csak gyanús volt, hogy a háttérben lappang valami, de visszakóstolásra tönkre is tette a bort a gyorsan erőre kapó TCA. Ameddig nem hajtotta uralma alá a bort a dugóhiba, szerettük. 6p  (9900 Ft - Vino Castillo)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716610470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása