A Borrajongó

Fine wines - Nemzetközi vörösborok a Borsuliban

2022. május 04. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli a kóstolásba bevezető foglalkozások és a fajta vagy régió szerinti tematikus estek mellett időnként afféle "felsőpolcos" eseményeket is meghirdet, amelyeken válogatott borok vagy pezsgők kerülnek terítékre. Jó pár évvel ezelőtt jártam már egy "nagy fehérek" kóstolón, idén tavasszal a vörösborokon volt a sor. A mezőnyben olyan tételek szerepeltek, amelyek magas presztízzsel rendelkező - akár több évszázados hagyományokra visszatekintő, vagy az Újvilág esetében gyorsan az élvonalba kerülő - borvidékek jól bejáratott szőlőfajtáiból készültek, elismert termelő pincéjében, és a magas minőséggel együtt komplexitást és hosszú érlelési potenciált is hordoznak, így valóban megérdemlik a "fine wine" rangot.

bortarsasagfinewinesnemzetkozivoros1.jpg

A névsor önmagában is csábító volt, de ahogy minden más mellett a borok ára is folyamatosan egyre feljebb kúszik, úgy tűnt ez a kóstoló egyre gazdaságosabb megoldásnak. Furják Andrea, a Bortársaság Borsuli vezetője hét neves borvidékről válogatta össze az estére a prémium tételeket, Európa és az Újvilág 4:3 arányban képviseltette magát a mezőnyben. Egy komolyabb spanyol versenyzőt egy kicsit hiányoltam, de a felhozatalra nem lehetett panasz.

bortarsasagfinewinesnemzetkozivoros2.jpgCloudy Bay Pinot Noir 2019 Marlborough
Új-Zéland egyik legismertebb birtoka a sauvignon blanc mellett a pinot noir-ra is nagy hangsúlyt fektet, Marlborough-ban és Central Otago-ban is foglalkoznak a fajtával. A márciusi kézi szüretet követően a nagyobb részben bogyózott (7% egész fürt) termés acéltartályokban erjedt, majd 11 hónapon át érett francia (35%-ban új) tölgyfahordóban.
Erőteljes, vonzó illat fogad érett sötét bogyós gyümölcsökkel, szilvával, szederrel, hibiszkusszal, szárított virágokkal és egzotikus fűszerekkel. Ízben szépen továbbviszi ugyanezt a vonalat még gazdagabb gyümölcsösséggel (szeder, málna, fekete cseresznye, szilva), a háttérben finom sós-umamis villanásokkal. A nagyjából közepes test tartalmas, lédús kortyot rejt, amelyet szép sav és selymes tannin keretez. 7p (14900 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozivoros3.jpgPhilippe Pacalet Gevrey-Chambertin 2016 Bourgogne
Philippe Pacalet Burgundia egyik legendás figurája, a természetes borkészítés egyik helyi mestere. Hat változatos talajú parcella, biodinamikusan művelt, átlagosan 45 éves tőkéinek termése. A borkészítésben a minimális beavatkozás, egész fürtös feldolgozás, spontán erjesztés, öreg hordóban történő érlelés, kénmentesség a kulcsszavak.
Kicsit fülledten indul, avar, gomba, érett piros bogyós gyümölcsök színezik illatát, majd zöldfűszerek, pici szárított paradicsom és egy halvány virágföldes, muskátlis vonal csatlakozik. A hűvös karakterű, húsos korty szikár savakra és mennyiségre nem túl sok, de határozott, kocsányos tanninra támaszkodik, van benne egy kis rusztikusság. Piros bogyós gyümölcsök - cseresznye, csipkebogyó, meggy, szamóca - mellett zöldfűszerek, ribizliszár, érintésnyi só adják az aromákat ízben. 7p- (23300 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozivoros4.jpgPrunotto Barolo 2017 Piemonte
A több, mint 100 éve működő családi pincészet egy szövetkezetből nőtte ki magát, majd a Prunotto család után a Colla család birtokába került, 1994 óta pedig már az Antinori borbirodalom része. 100%-ban bogyózott termés 8 napig volt héjon tartva, erjedést és követően 18 hónapig különböző méretű hordókban érlelődött a bor.
Narancshéj, virágok, cseresznye, szamóca, enyhe földesség elegyedik az egyedi, izgalmas illatban. Tömör gerinc alkotja a szerkezeti váz alapját, a savak feszesek, a tannin mennyiségre közepes, mindkettő jól integrált, finom tapintású, a bor sem túl robosztus, közepes testű, így az összhatás is elegáns, szép a bor egyensúlya. Piros gyümölcsök uralják, finom narancshéjas, fűszeres aromák színezik  az ízképet, és halvány sósságot is érezni a korty mélyén. 7p (16900 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozivoros5.jpgAntinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2017 Toscana
A legendás olasz família már 26 generáció óta foglalkozik borkészítéssel, Olaszországban és a más országokban számos birtokkal rendelkeznek, a montalcino-i birtoktest a Pian delle Vigne, amelynek mintegy 185 hektárjából 65 hektáron terem szőlő. A bogyózott termést acéltartályokban erjesztették, majd az almasavbomlás után 30-80 hektoliteres hordókban érlelték 2 évig, végül további palackos érlelés következett.
Az illat nagyjából közepes intenzitású, szarvasgomba, aránylag visszafogott, érett piros gyümölcsök - meggy, cseresznye - halvány virágos-fűszeres motívumok színezik, a tipikusnak mondható balzsamecet itt csak nyomokban fedezhető fel. Kóstolva nagyobb intenzitást mutat, alapvetően követve az illatban megismert díszítőelemeket. Érezhetően meleg év szülötte, elég telt, koncentrált anyag, feszes savakkal, határozott tanninnal és emelkedett, bár nem túlzó alkohollal. Masszívabb felépítésű, mint a 2016-os, de kevésbé részletgazdag és elegáns. Jó bor, de kóstoltam már kiválóbb és tipikusabb brunello-kat és konkrétan ebből a tételből is volt szerencsém szebb évjárathoz. 7p- (19900 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozivoros6.jpgKaiken Mai Malbec 2018 Mendoza
A Kaiken a Montes argentin pincészete, a Mai pedig a pince csúcsbora. 100% malbec Mendoza-ban, Luján de Cuyo és Vistalba települések mellett, 1050 méter magasságban termő közel 100 éves tőkékről.  Egy hét áztatás után betontartályokban erjedt a bor, majd fele részben új, 500 literes francia hordókban, ezt követően további egy évig palackban érlelődött.
Az illat tömény és mély, koncentrált fekete bogyós gyümölcs aromákkal, pici gyógynövénnyel és mentával. Telt, vastag, de nem nehézkes, a széles sav szépen egyenesben tartja a kortyot, a tannin besimul a bor szövetébe. Sűrű és telt, a közhelyes szörpös, szirupos újvilági klisés buktatókat mégis elkerüli és a hordót is okosan adagolták, így harmonikus benyomást kelt. Koncentrált szeder, áfonya, fekete ribizli aromák vezetnek ízben, a háttérben pici bors, menta, gyógynövények, csipetnyi só. 7p (17900 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozivoros7.jpgChateau Sociando-Mallet Haut-Medoc 2017 Bordeaux
A birtok elődjét már a 17. században is megemlítik, majd többször gazdát cserélt. 1969-ben vásárolta meg Jean Gautreau borkereskedő, aki alaposan kibővítette és felfuttatta a pincészetet. Jean Gautreau 2019-ben bekövetkezett halálával lányára, Sylvie-re szállt át a chateau. A zászlósbor cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása, acél- és betontartályokban erjedt, majd 12 hónapig új francia hordókban érlelődött.
Érett erdei gyümölcsök, meggy, szép fűszereség, cédrus, grafit fedezhető fel a jól definiált, de elegánsan mértéktartó illatban. Izmos, közepes testű bor, szép az egyensúly, jó savak vezetik, remekül illeszkedik a hordó, integrált a tannin, egységes a szerkezet. Ízében is az érett sötét bogyós gyümölcsök dominálnak, meggyel, finom fűszerességel körítve. 7p (20500 Ft - Bortársaság)

bortarsasagfinewinesnemzetkozivoros8.jpgMontes Alpha M 2018 Colchagua Valley
80% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 5% merlot és 5% petit verdot házasítása a Colchagua-völgyben található Apalta-dűlő meredek lejtőiről. Az erjedés acéltartályokban történt, majd a bor 18 hónapig érlelődött francia hordókban.
Az illat lehengerlő és egyben nagyon meglepő: szeder, erdei gyümölcsök, mangó, sárga húsú őszibarack, gázolaj és zöldfűszerek egészen elképesztő kavalkádja. Szájban nagy test és komoly koncentráció fogad, a korty sűrű, gazdag, tömény, elnyeli a savakat, a tannint és az emelkedett alkoholt is. Ízvilága ugyanazt a kirobbanó intenzitást, buja, tobzódó koncentrált gyümölcsösséget képviseli, leginkább sötét bogyós erdei gyümölcsök formájában. kétségtelenül izgalmas és komoly bor, bár nekem személy szerint már inkább hatásvadász, mint kifinomult. 7p (26500 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2817810821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása