A Borrajongó

Evolúció - Balassa Furmint 2018 és 2021

2022. július 25. 06:00 - furmintfan

Balassa István "Marty McFly" becenévre hallgató "kacsás" furmintja, az újrahangolt, birtokbor a 2019-es évjárattal debütált. A fogyasztói trendekhez alkalmazkodva ez a tokaji furmint egy könnyedebb megfogalmazása, több dűlő terméséből készül, nagyjából a negyede-harmada tartályban erjed és érlelődik, a palackra csavarzár kerül. Az előd, a 2018-as Furmint is egy kvázi birtokbor volt, de a tartalmasabb, izmosabb fajtából, ráadásul egy meleg évjáratból. A 2021-es Balassa Furmint most jelent meg, a 2018-asból pedig az utolsó palackom felbontását terveztem már egy ideje, így most egymás mellett néztem meg a két bort megvizsgálva egyúttal a Balassa Furmint evolúcióját.

balassafurmint20182021.jpg

Az új "kacsás" Balassa Furmint mindkét eddigi évjárata előkerült a blogon a "Tegnap ittam" sorozat keretében, a 2019-es debütáló borról én írtam, a 2020-as második szériát ungert kóstolta össze a hasonló elvek mentén készülő - bár teljesen hordómentes - Gizella Furmint-Hárslevelűvel. A 2019-es évjárat nekem egy hangyányival talán jobban tetszett, mint a 2020-as (egyvelegben itt írtam róla), kíváncsian vártam, mit hoz a 2021-es kiadás.

A 2018-as Balassa Furmintot szintén ungert énekelte meg egy külön poszt keretében, nálam itt szerepelt, azóta - azt hiszem - nem is kóstoltam. A 2018-as bor olyan értelemben egyedülállónak mondható, hogy a megelőző években csak dűlős furmintokkal jelentkezett a borász, 2019-től pedig már érkezett is az újraértelmezett, könnyedebbre vett utód. Kétségtelen, hogy utóbbi jobban megfelel a mai közízlésnek, de szerintem a 2018-as bor is több figyelmet érdemelt volna. Stílusban ez kétségtelenül inkább a dűlős borokra hasonlít, komolyabb beltartalom és szerkezet, határozott, de nem túlzó hordóhasználat jellemzi, és a jelek szerint szépen is érik.

balassafurmint2021.jpgBalassa Furmint 2021
Az illat rögtön adja magát, kristálytiszta és kifejező: édes citrusok tűnnek fel először, majd rögtön jön a vilmoskörte, a fehér húsú őszibarack és a citromhéj. A közepesnél picivel karcsúbb testhez mérten kellően tartalmas és arányos, az élénk savak mellett a mérleg másik serpenyőjében egy kevés maradékcukor. A 13,5% alkohol fel sem tűnik a viszonylagos könnyedség ellenére, ahogy a hordót sem igazán érezni. A lédús, zamatos korty is a gyümölcsökről szól, visszaidézve az illat édes citrusos, körtés, őszibarackos díszítőjegyeit, egy kevés zöldalmával. Másnap-harmadnap valamivel csökken az intenzitás, a barackos-körtés aromák kicsit a háttérbe szorulnak, a citrusos, zöldalmás jegyek válnak uralkodóvá, kicsit hangsúlyosabbnak tűnnek a savak. Szerintem ez az eddigi legjobban eltalált "kacsás" Balassa Furmint. 6p (2990 Ft - Bortársaság)


balassafurmint2018.jpgBalassa Furmint 2018
Bontáskor picikét fülledt, és egy tűzköves, gyufafüstös vonal finoman meg is marad benne, de ez inkább egy kis burgundi hangulatot kölcsönöz a bornak. Eleinte fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, őszibarack, mogyoró, szerecsendiós fűszeresség dominál, másnap egyre nagyobb teret kapnak az érettebb, sárga húsú és trópusi gyümölcsök, egy cseppnyi mézzel. Ízben hűen követi az illatot, az erős közepes testet - a meleg év ellenére is - lendületes sav, jól adagolt hordó, kevéske maradékcukor határolja. Az alkohol nem tűnik fel, a korty tartalmas, finoman krémes, ezt finoman kiegyensúlyozza a hordó nagyon enyhe cseressége. A lecsengésben az édesre érett gyümölcsöké a főszerep, egy kevés vaníliával, mézzel kísérve. Első nap amolyan "Tokaj találkozik Burgundiával" érzésem volt, második naptól határozottabban érvényesülnek a Balassa borokkal gyakran azonosított buja, érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök jegyek. Szép bor, valószínűleg csúcsformája környékén, még évekre elegendő tartalékkal. 7p

2020 novemberében ezt írtam a 2018-asról:
Balassa Furmint 2018
Illatában eleinte pici tűzkő, majd szép hordóhatás és érett gyümölcsök elegye: fűszerek, pici kesudió, mogyoró, szegfűszeg, szegfűbors, virágok és érett fehér húsú gyümölcsök. A korty alapvetően arányos, 2018-as furmintokhoz képest picit ridegebb, rusztikusabb érzetű, széles savval, jól adagolt hordóval. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, a lezárás felé haladva egyre intenzívebb fűszeresség, pici gyömbér és vanília jellemzi. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3717885289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása