A Borrajongó

Chardonnay-körkép 2017-ből, nemzetközi kitekintéssel

2022. július 06. 06:00 - furmintfan

Ígértem több chardonnay-s posztot erre az évre, most íme, itt van a legterjedelmesebb. Még korábban összegereblyéztem egy 2017-es sort, nagyobbrészt magyar borokból, néhány nemzetközi kihívóval kiegészítve, összesen 14 palack gyűlt össze.

chardonnay2017_15.jpg

A tíz magyar tétel érdekesen vegyes képet mutatott termőhelyi szempontból, a nagyvilágot két óvilági és két újvilági bor képviselte. A hazai mezőny Eger, Tokaj, Etyek, Villány és a Balaton (3 különböző borvidéke) boraiból állt, talán a villányiak magas száma lehet meglepő. A külföldi versenyzőket igyekeztem úgy válogatni, hogy árban ne rugaszkodjunk el nagyon a hazai csapat drágább palackjaitól. A nemzetközi kontroll-csoportból nem maradhatott ki Burgundia, ráadásul egy "jóárasított" premier cru-t sikerült betenni a sorba. Európából ezen kívül még Ausztria, közelebbről Burgenland egyik legkiválóbb chardonnay-termővidéke, Leithaberg DAC lépett a ringbe egy borral. Az Újvilág részéről Chile és Új-Zéland egy-egy nagybirtoka szállt be egy-egy tétellel.


chardonnay2017_01.jpgGervai Pince Chardonnay 2017
Fejlett és meglepő illat, vakon valószínűleg nem találtam volna el, mit is kóstolok. Túlérett narancs és mandarin a vezető jegy, a háttérben sárgabarack, méz, finom érettség, idővel leheletnyi dió. A korty öblös, puha tapintású, kerek savakkal, enyhe édességérzettel, amely még jobban kiemeli az illatra rímelő gazdag, érett gyümölcsösséget. Érett-túlérett narancs, mandarin, pink grapefruit, valamint sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mangó öltözteti a dús kortyot, a végén pici méz és selyemcukor. Szokatlan és érdekes bor, szépen fejlett állapotban. 6p-

chardonnay2017_08.jpgHernyák Birtok Chardonnay 2017
Mogyorókrém, alma, sárga szilva, sárgabarack, némi kávé, sós karamell elegyedik illatában, amelyben néhol éreztem egy kis bizonytalanságot is (a twintop dugó félig átázott, de ettől eltekintve úgy tűnt, hogy rendben van). A sorban viszonylag karcsúbb testű versenyzőnek számít, az alkohol alacsony, a sav jól megtartja az enyhén krémes kortyot, a végén viszont érezni a fát és egy kevés kesernyét. A mogyorós, karamellás, kávés, sárga gyümölcsös jegyek ízben is visszatérnek. 5p-

chardonnay2017_05.jpgHomola Pincészet Chardonnay 2017
Sárga szilva és sárga alma uralja először az illatot, idővel csatlakozik némi kétszersült és pörkölt mag. A test közepesnél karcsúbb, a korty kerek, de kellően élénk, egyenes savakkal megtoldott, egészen minimális krémes érzettel. Sárga szilva, alma, némi citrus, kétszersült, érintésnyi gyömbér és édesfűszer adják az aromákat. Jól elkészített, korrekt bor, még ha nem is marad emlékezetes. 5p

chardonnay2017_03.jpgJackfall Bormanufaktúra Chardonnay 2017
Picit tompa az illat, leginkább az édesfűszeres-krémes-fás jegyek uralják: vanília, vaj, vajkaramella, pirítós, majd másnap-harmadnap kezd szétesni. Telt, vastag anyag, lágy és széles savval, krémes textúrával, enyhe cserességgel, a vége felé kicsit el is laposodik. Vaníliakrém, vajas pirítós, vajkaramella, süteményszél, némi érett alma és körte adják az aromákat, a finisben enyhe kesernye. A korábbi évjáratokat jobban szerettem, a kissé direkt és kevésbé szofisztikált fahatás és a viszonylag gyors formahanyatlás most rontott az összbenyomáson. 5p-

chardonnay2017_10.jpgKovács Nimród Battonage Chardonnay 2017
Vajas pirítós, pörkölt magvak, egy kis fűszer alakítja az illatot, sárga húsú gyümölcsök csak halványan pislákolnak. A korty kerek és krémes, széles, aránylag lágyabb savakra támaszkodik, de nem lustul el. A hordó, az almasavbontás és seprőfelkeverés hármasa határozza meg a  bor karakterét. Édesfűszerek, némi pörkölt mag, dió, vaníliakrém, toast mellett ízben több a gyümölcs: alma, narancs, sárga húsúak formájában. 6p-

chardonnay2017_02.jpgLégli Szőlőbirtok Landord Chardonnay 2017
Az illat meglehetősen visszafogott, érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, egy kevés banán, pici édesfűszer óvakodik elő a pohárból. Erős közepes test, kerek savak, jól adagolt és intengrált hordó, kissé emelkedett alkohol jellemzi a szerkezetet. Fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, pici grapefruit, késhegynyi édesfűszer és vanília, a korty végén némi kesernye. Egy hangyányival magasabb intenzitással és alacsonyabb alkohollal feljebb jutott volna pontszámban, de se volt rossz. 6p-

chardonnay2017_04.jpgRácz Miklós Tamás Chardonnay 2017
Kakukktojásnak tűnt a sorban, ugyanis olyan, mintha nem is látott volna fát. Egészen pici redukcióval nyit, majd tiszta fehér húsú gyümölcsös jegyek veszik át az uralmat, főleg alma formájában, némi érett citrussal. Karcsú, sallangmentes, finom szövésű bor, remek sav és alacsony alkohol keretezi a rendezett, tükörsimán sikló kortyot, amelyet alma, némi citrus és őszibarack díszít, halványan gyömbérrel és finom fanyarsággal. Nem mondanám különösebben komplexnek, de eleganciájával, tisztaságával finom részleteivel és kiváló egyensúlyával engem megvett. 6p

chardonnay2017_07.jpgRuppert Borház Chardonnay 2017
Az illat kicsit lassan nyílik meg, vaníliakrém, majd gyömbér, vajas keksz, mogyoró, sárga húsú őszibarack és mangó érkezik. A korty kerek, jól kitöltött, finom textúrával rendelkezik, a széles savak pont jól megtartják a közepesnél nagyobb testet, a hordó nem telepszik rá túlzottan a gyümölcsökre, jól megtalálják az egyensúlyt a szerkezeti elemek. Őszibarack, mangó, narancs, vajas keksz, gyömbér, vanília, pici vajkaramella alkotja az ízképet. A magyar borok közül szerintem itt találták el legjobban az arányokat, van elég gyümölcs, a hordó és a krémes hatás nem túlzó, minden a helyén van. 6p+

chardonnay2017_09.jpgSauska Birs Chardonnay 2017
A hordó édeskés, keleties fűszeres jegyei - vanília, kardamom - mögött csak nagyon kevés gyümölcs érezhető. Izmos test, jó savak, enyhe cseresség, határozott hordóhatás jellemzi a szerkezetet. A fa kétségkívül remek minőségű, uralja is a bort, bár inkább fűszerességével, mint csersavval vagy faízzel. A fűszerek - vanília, gyömbér, szegfűbors, kardamom - viszik tehát a prímet ízben, egy kevés őszibarack és narancs száll be a gyümölcsök részéről. 6p

chardonnay2017_06.jpgVilla Tolnay Panorama Chardonnay 2017
A kezdeti fülledtség gyorsan távozik, utána egyértelműen a hordó uralja az illatot fűszeres, mogyorós, kesudiós jegyeivel, a háttérben egy kevés őszibarack képviseli a gyümölcsös vonalat, de csak nagyon halványan. A közepes testhez jó koncentráció és sav, enyhe csak krémesség és határozott hordóhatás társul. A határozott fűszeres, mogyorós, kesudiós motívumok mellett citrusok és fehér húsú gyümölcsök is feltűnnek, de elsősorban nem ezekről szól az ízkép. Hasonló a helyzet, mint a Sauska esetében: a hordó kiváló minőségű és nagyon rányomja a bélyegét a borra. 6p

chardonnay2017_12.jpgDomaine Joblot En Veau Givry 1er Cru 2017
Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, pici édesfűszer, vanília, kesudió és karamell érezhető illatban. Szájban kellően élénk, de finom felületű savainak és a jól integrált hordónak köszönhetően sima tapintású, jó egyensúlyt mutat, talán egyedül az alkohol hoz egy kis melegséget a lecsengésbe. Alma, őszibarack, édes citrusok, finom fűszeresség és egy kevés pörkölt mag, kesudió adják az aromákat. Fejlett, burgundi viszonylatban meglepően meleg hangulatot keltő bor, szépen egyben van, bár bevallom, kicsit többet vártam. 6p+

chardonnay2017_14.jpgMontes Alpha Chardonnay 2017
Aconcagua Costa, Casablanca Vineyard adja a termőhelyet. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, trópusiak, pici vaníliakrém, gyömbér színezi az illatot, amelybe halvány zöldes villanások is társulnak. Közepesnél nagyobb a test, amelyhez kerek, puha tapintású savakat, tökéletesen besimult hordót, enyhe édességérzetet és emelkedett alkoholt kapunk. Trópusi gyümölcsök - ananász, mangó, banán - viszik a prímet ízben is, vanília, gyömbér, halvány zöldes tónusok kíséretében. Populáris, kissé harsány darab, nem annyira az én stílusom, de hibája nincs. 6p

chardonnay2017_13.jpgVilla Maria Hawkes Bay Cellar Selection Chardonnay 2017
Kezdetben picit fülledt és  visszafogott az illata, majd citrusok, fehér húsú gyümölcsök, édes és egzotikus fűszerek érkeznek szép sorban, némi tűzkővel, puskaporral. Az élénkségért feszes, kissé szögletes savak felelnek, a korty magjában épp csak pici krémesség észlelhető, a hordó visszafogott, integrált, a textúra viszont összességében véve lehetne finomabb. Citrusok, őszibarack, egy kevés vajas keksz, édesfűszer és vajkaramella alkotja az ízprofilt. 6p

chardonnay2017_11.jpgWeingut Esterházy Leithaberg Chardonnay 2017
Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, diszkrét fűszeresség és enyhe vajasság fedezhető fel a mértéktartó illatban. A sav kellően élénk, nem hagyja ellustulni a bort, de nem is él külön életet, szépen vezeti a kortyot. Az alkohol csak enyhe melegséget hoz a képbe, a textúra pont annyira krémes, amennyire kell. A hordó lenyomata szájban határozottabb, mint orrban, de nem túlzó és jó minőségű fát tükröz. Érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, őszibarack, pici mogyoró és édesfűszer díszíti a bort. 6p+


A sor többnyire kiegyensúlyozott minőséget produkált, néhány bor lógott ki egy kicsit lefelé, a mezőny fölé pedig igazából egy sem magasodott igazán. Ha a magyarok közül valamit újra hazavihetnék, a Ruppert és a Rácz Miklós Tamás borokat választanám, a Sauska és a Villa Tolnay is érezhetően komoly anyag, de nem tudom, mikorra tudják megemészteni a hordót. A külföldi tételek fölénye nem volt annyira egyértelmű, bár a különböző stílusok mellett is egyenletesebb volt a színvonaluk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4717865841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása