Nem sok vörösbor került a poharamba a nagy nyári melegben, de lassan talán ismét itt lesz az ideje a fehérborok és rosék mellett teljessé tenni a palettát. Kezdésnek itt egy tartalmas cabernet franc az aszófői Lázár Pincétől. Megmondom őszintén, nekem teljesen újként csengett a név, pedig ahogy kicsit utánajártam, kik is ők, úgy tűnik, hogy a család régi borkészítési hagyományokkal rendelkezik. Lázár János (nem a politikus) vezeti jelenleg a pincét, édesapja a hegyközség korábbi vezetője és a Balatoni Borok Versenyének elindítója és szervezője volt, emellett természetesen borászként is tevékenykedett.
A pince jelenleg 11 hektár saját szőlőterületen gazdálkodik, olaszrizling, cserszegi fűszeres, chardonnay, sárgamuskotály, kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon terem az ültevényeken. Érdekes, hogy a leírások alapján úgy tűnik, hogy a borok kizárólag reduktívan készülnek, ahogy az általam kóstolt vörösbor is.
Lázár Pincészet Vörösmál Cabernet Franc 2020
Meleg hangulatot áraszt az aromatika, érett piros és kék bogyós gyümölcsök, némi gyógynövény, késhegynyi fűszerpaprika jelenik meg illatában és ízében is. Kóstolva erős közepes testű bort kapunk, a korty tágas, széles savak támogatják, míg tannint jóformán nem is érezni. Az emelkedett alkohol nem lóg ki, ugyanakkor enyhe édességérzetet, likőrösséget kölcsönöz a bornak, ráerősítve a mediterrán karakterre. Második nap illatban enyhe avaros, gombás fuvallatok is megjelennek, míg azben inkább szegfűszeges, szegfűborsos aromák vétetik észre magukat a már említett érett gyümölcsös, gyógynövényes fősodor mellett. Érett alapanyagról árulkodik a bor és kétségtelen, hogy a tartályos erjesztésnek köszönhetően sima, de szerintem egy jól megválasztott hordó még egy dimenzióval gazdagítaná. 6p (4090 Ft - Nullahetvenöt)