A múlt héten a Heimann Családi Birtok - állítólag első - sajtótájékoztatóval összekötött borkóstolóján jártam a Bortársaság Parlament emeleti kóstolótermében. Az esemény apropója több új bor megjelenése volt, hamarosan a polcokra érkezik a Barbár 2020-as évjárata, a pincészet első bio minősítésű borai, a Heimann & Fiai első bikavér bora, valamint a Barbár fiatalabb testvére, a Barbarossa. A kóstolón volt szó bioművelésről, a két borcsaládról és természetesen az új borokról is.
Az eseményen ifj. Heimann Zoltán vitte a szót, Heimann Ágnes és idősebb Heimann Zoltán időnként kiegészítette, saját meglátásaival egészítette ki a mondanivalót - ahogy Heimannék szokták mondani, ők "brácsáztak".
A Heimann családban példaértékűen egy teljesen tudatos, organikus folyamatként ment végbe, megy végbe a generációváltás és a stafétabot átadása. Idősebb Heimann Zoltán nyugdíjba vonult a birtok éléről, de természetesen továbbra is kiveszi a részét annak életéből. Ifjabb Heimann Zoltán mára a szőlészet irányítását is átvette, a borokat Heimann Ágnessel készítik, de mint tudjuk, 2018-ban megszületett ifjabb Zoltán saját borcsaládja, a Heimann és Fiai. A szortiment így két részre bontható, vannak a Heimann klasszikusok - amelyet Heimann Ágnes és Heimann Zoltán alapozott meg - és vannak a Heimann és Fiai borok, kékfrankos és kadarka fókusszal, sok innovációval és kísérletezéssel.
Ifjabb Heimann Zoltánnak már külföldi tanulmányai befejezése óta dédelgetett álma az ültetvények bio művelésre való átállítása, amelyet fokozatosan valósítottak meg. 2014-ben kezdték el az első kísérleteket, 2019-től a birtok felén kezdték el a bio művelést. 2023-ból készültek el az első bio minősítésű borok, viognier, kadarka és kékfrankos fajtákból, de 2025-től a tervek szerint az egész birtok összes területére megszerzik a tanúsítványt. Heimannék elmondása szerint a bioművelés manapság már szinte kötelező minimum, a külföldi kereskedők is elvárják, hogy tanúsítvánnyal rendelkezzen a birtok. Céljuk a monokultúra helyett egy sokszínű, élettel teli szőlőskert megteremtése.
Végül az új borról, a Barbarossa-ról is essen néhány szó. Heimannék 5 éve dolgoznak azon, hogy a család legfontosabb márkájának, a Barbárnak legyen egy "kistestvére", bár helyesebb a második bor kifejezés. A házasításba a Barbárhoz hasonlóan cabernet franc, merlot, kékfrankos és tannat fajtákat használtak, kiegészítve egy kis syrah-val. A Barbár alapját a Porkoláb-völgy kitett, szeles, korai érésű, nagyon ízgazdag és tömör ízeket adó területei adják, míg a Barbarossa zömében a Bati Kereszt dűlőben termett szőlőből készül. A védettebb, későbbi érésű terület üdébb gyümölcsízt, kicsivel könnyebb struktúrát és gyorsabb érést eredményez. Sokat gondolkoztak a megfelelő néven, végül ifj. Heimann Zoltán javaslata, a Barbarossa lett a megoldás.
Október 5-én Heimannék a szekszárdi birtokon is bemutatják az új borokat.
Heimann Viognier BIO 2023
Az illat fajtajelleges: körte, alma, egy kevés trópusi gyümölcs, virág és zselécukor színezi. Kóstolva is jól definiált, tiszta gyümölcsös aromákat hordoz, egy kevés mézzel és zselécukorral megtámogatva. Közepesnél könnyedebb test, viszonylag enyhe savak, lágy, puha tapintású korty jellemzi. 5p
Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka BIO 2023
Három klón termése (P115, P0123, P131), hordót nem látott, betonkádban érlelődött. Cseresznye, ribizli, eper, csipkebogyó, egy kevés zöldfűszer uralja a friss illatot. Filigrán, légiesen könnyű bor, jól eltalált arányokkal, friss ízekkel. Egészen minimális kocsányos tannin, alacsony alkohol és fürge sav jellemzi a szerkezetet. Ízében visszatérnek az illatból megismert piros gyümölcsök és a zöldfűszeres kíséret. 6p-
Heimann & Fiai Szekszárd Bikavér 2022
65% kékfrankos, 5% kadarka, a maradékot dél-francia fajták adják. Meggy, érett erdei gyümölcsök és fűszerek elegyednek illatában. A közepes testhez lendületes savak és bársonyos tannin tartoznak, az alkohol moderált, a textúra kellemes. Meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres aromákkal találkozunk szájban is, egy kis meggymagos fanyarsággal. 6p+
Heimann Barbár 2019 Magnum
Cabernet franc, kékfrankos, merlot és tannat házasítása. Fejlett, nemes illat fogad a pohárban, sötét bogyós gyümölcsökkel, fekete olívabogyóval, étcsokoládéval, leheletnyi bőrrel. Telt, vastag anyag, jó koncentrációt mutat, de nem nehézkes. Az alkohol jól elveszik benne, a tannin omlós, szépen integrált, a korty puha tapintású, finoman krémes. Érett sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, szilva, finom fűszeresség, étcsoki érkezik ízben is. 7p+
Heimann Barbár 2020
Cabernet franc, kékfrankos, merlot és tannat házasítása. Az illata elképesztően intenzív, szinte valamilyen aromatikus fajtát idéz, rengeteg virágos, egzotikus fűszeres, friss gyümölcsös jeggyel. Ibolya és más kék virágok, erdei gyümölcsök, kék szőlő. A 2019-es után valamivel karcsúbb, könnyedebb és lendületesebb karakterű bor, még nagyon fiatal, de már most is élmény fogyasztani. Ízben is nagyon élénk és fiatalos, tobzódik a friss gyümölcs, virágos, fűszeres aromákban. 7p+
Heimann Barbarossa 2022
Cabernet franc, kékfrankos, tannat ,merlot és syrah házasítása. Gazdagon gyümölcsös, meggyes, málnás, áfonyás, erdei gyümölcsös illatába pici bors, virág és minimális földesség vegyül. A Barbárok után egy fokkal karcsúbb, lazább szövésű bor, erős közepes testtel, jól eltalált egyensúllyal. A szerkezet határozott, arányos, a tannin érett, bársonyos, a savak szépen dolgoznak a bor alá. Erdei gyümölcsök fekete cseresznye, fűszerek, pici gyógynövény adják az ízprofilt. 7p-
Október 5-én Szekszárdon, a Heimann Családi Birtokon is bemutatják a 2020-as Barbárt és a 2022-es Barbarossát.
A borokat a Bortársaság forgalmazza, a Viognier 2023, a Heimann és Fiai Bikavér 2022, a Barbár 2020 és a Barbarossa 2022 is hamarosan megjelenik a polcokon.
A sajtótájékoztatóval összekötött kóstolóra a Heimann Családi Birtok hívott meg, ezúton is köszönöm szépen!