A Borrajongó

Három balatoni syrah 2019-ből - 2HA, Feind, Homola

2024. szeptember 16. 06:00 - furmintfan

A hirtelen beköszöntő ősszel együtt itthon előkerültek a vörösborok is a hétvégén. Három syrah-t válogattam a Balaton környékéről, a 2019-es évjáratból. Két borvidék - Balatonfüred-Csopak és Badacsony - képviseltette magát a mini sorban, de nem feltétlenül csak emiatt vártam a szőlőfajta háromféle interpretációját, különböző stílusokat, hanem az egyes borászatok miatt is. A sejtés lényegében beigazolódott, a borok is hozták az elvárt színvonalat, úgyhogy jó kezdésnek bizonyult a balatoni syrah trió az őszi-téli vörösboros szezonhoz.

homolasyrah2hashorazfeindsyrah2019.jpg

2HA Shiraz 2019
Kezdetben egyszerre kelt meleg és hűvös érzetet az illata, az érett sötét bogyós gyümölcsös és gyógynövényes jegyek elegyének köszönhetően. Az áfonyás, feketeribizlis jegyek mellett finoman menta és eukaliptusz sejlik fel, majd idővel egyre inkább balzsamecet, fenyőtű és halványan virágföld zárkózik a gyümölcsök mellé. A közepes test mellé dinamikus savakat és bársonyos, finoman feltapadó tannint kapunk, az alkohol moderált, a korty lendületes. Az érett feketeribizli és áfonya intenzíven jelentkezik ízben is, a háttérben balzsamecet, halványan gyógynövények és fűszerek. A balzsamecetes, érett gyümölcsös aromák kölcsönöznek a bornak egy kis olaszos hangulatot, bár előbbi már a határon billeg. Nagyjából most érhette el a platóját és egy darabig még tanyázhat is ott. 6p+ (kifutott, már a 2020-as évjárat kapható - Radovin)

Homola Pincészet Syrah 2019
A három bor közül ez hoz leginkább "északias" stílust, kicsivel visszafogottabb és hűvösebb karakterű, mint a másik két bor. Illatában érett kék áfonya, szeder, a háttérben meghúzódva vanília, keleti fűszerek. A korty lédús és élmentes a közepes testet finoman masszírozó tannin és kerek sav övezi, a textúra kellemes, selymesen ölelő. Ízében is érett bogyós gyümölcsök, frissen facsart áfonyalé vezet, szederrel, szedermálnával, diszkrét, de izgalmas egzotikus fűszerességgel, pici borssal, a végén egy kis meggymagos fanyarsággal. Tartalmas, elegáns bor, remek egyensúllyal és vonzó aromatikával. Szerintem ez a palack már elérte a csúcsát, de szerintem ezt a formáját még pár évig meg tudja őrizni. 7p- (5900 Ft - Bortársaság, új címkével)

Feind Syrah 2019
Pörkölési aromák dominálnak illatában füstölt sonka, vadhús formájában, a háttérben némi szárított virág, pici édesfűszer és egy kevés érett gyümölcs sejlik fel, a füstösség csak harmadik napra szelídül meg. A trió legmarkánsabb felépítésű és legteltebb tagja, a tannin és az alkohol is itt a legtöbb, de mindkettőt fel tudja venni a bor közepesnél vastagabb teste. A savak aránylag lágyak a másik két borhoz képest, a korty is krémesebb, omlósabb. Ízben is a füstös, füstölt húsos, édesfűszeres jegyek viszik a prímet eleinte, idővel egyre több édesfűszer is jelentkezik, majd harmadik nap a füst felszáll és kiderül, hogy érett gyümölcsöket - meggy, málna, szilva -  is rejteget a bor. Komoly bornak szánták, van is benne kraft és tartalék is, de a hordót kicsit túltolták és még mindig ráül a borra. 6p (4990 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5818492080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása