Kicsit elhanyagoltam az utóbbi időben a legfontosabb osztrák borászatok bemutatásáról szóló sorozatot, bő egy év telt el az utolsó rész óta. Most itt a folytatás, amolyan Südsteiermark-különkiadás formájában, hiszen a mai posztban szereplő három pincészet ezen a borvidéken tevékenykedik.
Három borászatot és három jellemző fajtát választottam ki, egy muskotályt, egy sauvignon blanc-t és egy chardonnay-t.
Südsteiermark különleges borvidék Ausztriában, hiszen lényegében teljesen fehérboros régióról van szó - a kékszőlő területi aránya a 10%-ot sem éri el -, de itt nem a grüner veltliner a nyerő, hanem a nemzetközi fajták. Südsteiermark DAC megjelöléssel csak fehérborok kerülhetnek forgalomba, és legalább 85%-ban az engedélyezett fajtákból kell állnia a tételnek. Ezek a sauvignon blanc, morillon (a chardonnay helyi elnevezése), welschriesling (olaszrizling), pinot blanc, gelber muskateller (sárgamuskotály), pinot gris, traminer és riesling az engedélyezett fajták. Minden más bor Steiermark megjelöléssel kerülhet a polcokra. A borvidék éghajlatát kontinentális és mediterrán hatások érik, a dűlők tengerszint feletti magassága további faktor a klimatikus adottságok kialakulásában. A talaj általában mészkő, agyag és elaprózodott kőtörmelék.Gross & Gross Mitzi Gelber Muskateller 2022
A Weingut Gross alapjait 1907-ben fektették le az első szőlőskertek megvásárlásával, majd az 1990-es években Alois Gross emelte a családi borászatot Ausztria legjobbjai közé. Fiai, Johannes és Michael 2006-ban vették át a birtok vezetését, amely 50 hektár szőlővel rendelkezik. Érdekes módon az elsőként megvásárolt 0,3 hektrányi szőlő a 2. világháború vége óta Szlovénia területéhez tartozik. 2004-ben a Gross család további területeket vásárolt Szlovéniában, mintegy 60 kilométerre az osztrák birtoktól. 2011-ben itt jött létre a szlovén testvérbirtok, a Vino Gross. Jelenleg Johannes az osztrák, Michael a szlovén pincészetet vezeti.
Az illat minimális redukcióval nyit, kiszellőzve friss és intenzív, de nem pacsuli. Hozza a klasszikus muskotályos jegyeket, szőlő, szőlővirág, citromhéj, egy bodza és kis keleti fűszer formájában. Könnyed, eleven bor, üde savak tartják egyenesben, a lecsengés közepesen hosszú, közben finom szövésű és jól iható. Szőlő, citrusok, citromhéj, kevés bodza jellemzi az ízvilágot is, idővel érdekes módon a háttérben felbukkan egy kissé "idegen" füstölt sonka főzőlevét idéző vonal is. Második nap visszafogottabb lesz az illat, míg az íz inkább a citrusosság felé tolódik el. 5pLackner-Tinnacher Gamlitz Sauvignon Blanc 2021
A Weingut Lackner Tinnacher komoly múltra tekinthet vissza, a pince 1770 óta a család felmenőinek tulajdonában van, de Wilma Lackner és Fritz Tinnacher 1978-ban kötött házassága óta viseli a két család nevét. Katharina Tinnacher 2013 óta vezeti a birtokot és 28 hektárnyi organikusan művelt területtel rendelkezik. A borvidéken jellemző fehérszőlő fajtáiból készülnek a spontán erjedő borok, de párlatokat is készítenek a birtokon.
A standard sauvignon blanc átlagnál visszafogottabb, mélyebb, érettebb az illata, van benne már egy kis palackbuké is. Citromtorta, érett gyümölcsök mellett érezhető és leheletnyi animalitás is, de a főszerep az érett gyümölcsöké, a háttérben némi kamilla és mandula. A hordóhasználat csak nagyon diszkrét fűszerességet hoz a háttérbe, a seprőntartással inkább a textúrához tesz hozzá, selymes, enyhén krémes érzetet kölcsönöz a bornak. Érett citrusok, alma, szárított citrushéj az egyik oldalon, enyhe fűszeresség, pici mandula, grillázs és süteményszél a másikon. Enyhe érett, érlelt hangulat szövi át, egyáltalán nem egy szokványos dél-stájer sauvignon blanc. 6p+Polz Ehrenhausen Morillon 2021
A pincészetet Johann Polz alapította 1912-ben és jelenleg a negyedik generáció igazgatja a birtokot, Erich és Christoph Polz vezetésével. Az organikusan művelt mintegy 100 hektárnyi területen számos fajtával foglalkoznak, de a hangsúly természetesen a sauvignon blanc, morillon (chardonnay), grauburgunder (pinot gris), weissburgunder (pinot blanc), gelber muskateller (muscat blanc) fajtákon van. A száraz fehérborokon kívül pezsgő, rosé, vörösbor is készül a pincénél, és komoly reserve készlettel rendelkeznek régi évjáratokból.
Érett gyümölcsös, enyhén őszies hangulat szövi át az illatot. Alma, birsalma, sárgabarack, egy kevés ananász, némi gyógynövény, vajkaramella és gyömbéres keksz érkezik. A korty jól kitöltött, arányos, van szélessége, miközben szépen megtartják a savak, a hordó visszafogottan adagolt és szépen integrálódott. A bor ízvilága az illatra rímel: érett alma, sárgabarack, narancs, birsalma, ananász, gyógynövények, gyömbéres-vajas kekszes aromák elegye. 6p