A Borrajongó

Még két rajnai rizling 2022-ből - Feind Berekszél és Kősziklás Rajnai Rizling 2022

2024. szeptember 03. 06:00 - furmintfan

Ismét hazai pályáról származó 2022-es rajnai rizlingeket kóstoltam egymás mellett (1., 2., 3., 4.), ezúttal csak úgy ad hoc jelleggel párban. Utólag úgy tűnik, hogy egy egész terjedelmes sor is összejöhetett volna ezekből a borokból, de végül részletekben fogytak el. Ezúttal egy neszmélyi és egy észak-balatoni bor került egymás mellé, a két borvidék 1-1 nagy termelőjétől.

feindberekszelkosziklasrajnairizling2022.jpg

Feind Berekszél Rajnai Rizling 2022
A bor illata őszibarackot, citrusokat, idéz, a háttérben némi virág (akác, barackvirág), citromhéj és enyhe petrolosság. Kóstolva száraz érzetű, szikár, penge savakra épül a karcsú test. Ízében a citrusfélék dominálnak, citrom és lime formájában, némi fehér húsú gyümölcs és finom fanyarság kísér. Második nap kicsit barátságosabbá vált, a savérzet mintha finomabbá vált volna, több fehér húsú gyümölcs, barackféle jelent meg az ízprofilban. 6p-

Kősziklás Rajnai Rizling 2022
Fajtajelleges illatában sárga húsú őszibarack, sárgabarack, édes citrusok és petrolos jegyek forrnak egybe. A lendületes savak és a kevés maradékcukor játékossá, kedvessé teszi és off-dry érzetet kölcsönöz a bornak, talán leheletnyi krémesség is puhít rajta. Édes citrusok, barackfélék, narancs, halvány petrolos aláfestés alakítja az ízvilágot. 6p

Első nap a Feind kissé marconának és kissé savhangsúlyosnak tűnt a maradékcukornak köszönhetően barátságosabb Kősziklás mellett. Második nap már a balatoni is egységesebb, kedvesebb arcát mutatta, de a neszmélyi stílusa egy kicsivel még mindig közelebb áll hozzám.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5818472835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása