A Borrajongó

Osztrák legendák IX. - Dorli Muhr, Kollwentz

2023. június 26. 06:00 - furmintfan

A legendás osztrák pincészeteket bemutató sorozatban - tavaly az Ott és Laurenz V. borászatokról szóló epizódhoz hasonlóan - most ismét egy olyan poszt jön, ami egyben a borpár(baj)os sorozatba is beilleszthető lenne, de maradjunk az eredeti témánál: fókuszban a szomszédos ország kiemelkedő termelői.

osztraklegendak2023_2.jpg
A mai írás főszereplői abszolút a prémium kategóriában versenyeznek, az adott borvidékeken, de úgy általában az osztrák borászat szempontjából a legkomolyabb húzónevek között tartják őket számon. Két kiváló bort kóstoltam, és csak kapargattam a felszínt, hiszen ezek a két pince legolcsóbb kékfrankosai (20-25 EUR körüli árral, a dűlőválogatott tételekért viszont még inkább a zsebünkbe kell nyúlni), lássuk, mit tudnak Dorli Muhr és a Kollwentz család "alap" kékfrankosai.

dorlimuhrprellenkirchensamtundseideblaufrankisch2019.jpgWeingut Dorli Muhr Prellenkirchen Samt & Seide Blaufränkisch 2019 Carnuntum
Dorli Muhr Carnuntumban született, felmenői 1918-ban kapták a család első szőlőültetvényét Prellenkirchen-ben, akkor ez 0.17 hektárt jelentett. Carnuntum borvidékén vagyunk tehát, a Kárpátok nyugati határán található a birtok, jelenleg 12 hektáron dolgoznak, részben saját, részben bérelt ültetvényekről. A 2002 és 2018 közötti időszakban Muhr-Van Der Niepoort néven kerültek palackba a borok, hiszen Dorli Muhr korábban a portugál-holland borászlegenda felesége volt.
Jóval a házasságuk felbontása után gazdaságilag is különváltak útjaik. A szőlőben 2018 óta organikus művelés folyik, a hangsúly egyértelműen a kékfrankoson van, de syrah, zweigelt és grüner veltliner is készül a birtokon kisebb mennyiségben, ahogy rosé, sőt, erősített, édes vörösbor is került már palackba, egyértelműen portugál hatásra.
Falubor szint, de ha úgy nézzük, mégis dűlőszelekció, a Spitzerberg 10-30 éves tőkéinek termése. Nyílt kádban, spontán erjedt, majd 20 hónapig nagyméretű fahordókban érlelődött.
Izgalmas illata fejlett gyümölcsösséget mutat, meggy és meggylekvár, málna, egyedi virágos jegyek, finom fűszeresség, leheletnyi kámfor, gyógynövényes kézkrém és beszáradt lekvárok egészen egyedi elegye. (Az érettség csak a gyümölcs-karakterre vonatkozik, a bor bőven fejlődhet még.) Burgundi stílusra emlékeztet, kellően intenzív és jól strukturált, fineszes, nem erőből támad, nem akar a földbe döngölni, kiváló arányokkal rendelkezik. Úgy húsos és koncentrált, hogy mégis meg tudja őrizni eleganciáját, példás egyensúlyát. Remek sav, legfeljebb közepes mennyiségű, selymes tannin, finom szövésű korty fogad, érett meggy, málna, piros gyümölcsök vezetik az ízprofilt, a háttérben nagyon finom fűszeresség, leheletnyi só, izgalmas, halvány indiai fűszeres, kurkumás villanások. Döbbenetes belegondolni, hogy biztosan van ennél feljebb is a pince kékfrankosai között, mert már ez is etalon. Most is nagyon szép, érlelni is lehet. 7p

kollwentzleithakalkblaufrankisch2019.jpgKollwentz Leithakalk Blaufränkisch 2019 Burgenland
A Kollwentz család 1775 óta rendelkezik szőlőbirtokokkal Grosshöflein környékén, jelenleg 25 hektáron dolgoznak. Kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc fajtaborok és néhány házasítás mellett rosé, borpárlat, és a már említett fehér fajtákból és scheurebe-ből édes bor is készül a pincénél. Minden bor hordós érlelést kap, számos dűlőszelektált tételt palackoznak.
A Leithakalk Blaufränkisch a Haussatz és Setz nevű, mély mészköves alapkőzettel rendelkező dűlők kékfrankos termése, erjedés után 18 hónapot töltött kis tölgyfahordókban. 14%.
Sötét színű, mély illatú bor, komoly anyagot és koncentrációt sejtet. Illatában az érett erdei gyümölcsös és meggyes aromákat szép édeskés és egzotikus fűszeres, vaníliás aromák foglalják keretbe. Majd étcsoki, hűvös, mentolos aromák is megjelennek, közben enyhe likőrös benyomás sejteti a viszonylag magas alkoholt. Izmos, erős közepes testű bor, a két kékfrankos közül egyértelműen ez a masszívabb, koncentráltabb anyag, a hordó lenyomata is határozott, bár az érett gyümölcsök is tudnak érvényesülni. A közepesnél nagyobb test nagyrészt elbírja az emelkedett alkoholt és az érdesebb tannint is, bár néhány év érlelés még biztosan a javára válna, hogy tökéletesen besimuljon minden. Érett meggy, málna, erdei gyümölcsök, vanília, édesfűszerek töltik ki a dús kortyot. Ambiciózus tétel, a klasszikus "nagy bor", amely egyébként be is tölti küldetését, de inkább a koncentrációra és a hordóra (tegyük hozzá, kiváló minőségű hordóra) helyezi a hangsúlyt, a fajtajelleg így viszont kevésbé jut érvényre benne. 7p-

A két pince legolcsóbb tételei közül válogattam, még ha az árak nem is ezt sugallják, cserébe ezek a "bevezető" borok is komoly minőséget képviselnek. Ha egy párhuzammal élve nagyon le akarnám egyszerűsíteni a dolgot, a két kékfrankos úgy viszonyul egymáshoz, mint Burgundia és Bordeaux. Minden elismerésem mellett szerintem a kékfrankos/blaufränkisch sokkal inkább a Dorli Muhr által képviselt stílusban képes kidomborítani a fajta karakterét. A Kollwentz-vonal inkább a 1990-es, 2000-es években kialakult vonalat viszi tovább, amikor még a bordeaux-i, vagy akár kaliforniai stílust követték az osztrák borászok, ezzel együtt kiváló borról beszélünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8518149014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása