A Borrajongó

Etyek és Villány, 2x2 chardonnay - Etyeki Kúria, Szijjártó Előd, Heumann, Ruppert

2024. szeptember 07. 06:00 - furmintfan

Dupla párbaj a mai posztban: két etyeki és két villányi chardonnay sorakozott fel egymás mellett a 2021-es évjáratból. Etyeken a chardonnay a pinot noir és a sauvignon blanc mellett a borvidék egyik legfontosabb fajtája, a már klasszikussá érett Etyeki Kúria mellett az infú titán Szijjártó Előd bora került a sorba. Villány ugyan elsősorban vörösboros vidék, de ma már egyre több pince foglalkozik fehérborokkal, és sokuknál a chardonnay is megtalálható. A Ruppert Borház és a Heumann Pincészet esetében a chardonnay évek óta a választék stabil tagja.

etyekvillanychardonnay1.jpg
A 2021-es évjárat jellemzően savban gazdag fehérborokat adott, reméltem, hogy az elmúlt évek nyomán a savak lekerekedtek, a hordó beépült és csúcsformában kapom el ezt a négy bort.

etyekvillanychardonnay2.jpgEtyeki Kúria Chardonnay 2021
Friss gyümölcsös illatában citrusok vezetnek, ananász, őszibarack kísér, a háttérben diszkrét gyömbéres, fehérborsos fűszeresség és érintésnyi vajas keksz. Karcsú, kisportolt test fogad szájban, dübörögnek a savak, míg a hordóhatás nagyon visszafogott és szinte észrevétlenül olvad a borba. A gyümölcsökön van a hangsúly az ízképben is: citrusok, őszibarack, ananász, alma, narancs, a háttérben meghúzódó fűszerességgel, és a korty legvégén minimális aszpirines kesernyével. A sav a fajtához képest kicsit erőteljesebb, kicsit barátkoznom kellett vele, de cserébe frissen tartja a bort és végig lendületet ad. Három nap alatt meg sem rezzen, végig fiatalos, gyümölcsös marad. 6p

etyekvillanychardonnay3.jpgSzijjártó Előd Chardonnay 2021
Vaníliapuding, vajkrém, édesfűszerek, fehércsoki és mogyoró illata árad a pohárból, gyümölcsök csak jelzésértékkel jelennek meg. Krémes, tartalmas, de a savak szépen teszik a dolgukat, így megvan a megfelelő tartás, nem lustul el a korty. A hordó az ízvilágra is határozottan rányomja a bélyegét, de jobban érvényesülnek a gyümölcsös aromák, mint illatban. Vanília, vaj, édesfűszerek, mogyoró, citrusok, alma, vajas keksz, krémesség határozza meg az ízképet. A kaliforniai hatás letagadhatatlan, de a fás-krémes vonal mellett gyümölcsöket és frissességet is kapunk, így nem lesz közhelyparádé a borból. 6p-

etyekvillanychardonnay4.jpgHeumann Chardonnay 2021
Virágok, fehér húsú gyümölcsök, egy kis vanília érkezik először illatában, majd kicsit bezárkózik, másnapra inkább érett egres, sárga húsú őszibarack, sárgabarack és narancs váltja egymást. Kóstolva jó egyensúlyt mutat, éppen csak leheletnyit krémes, a hordó visszafogott, a savak kellően lendületesek, az alkohol enyhe melegítő hatása csak a finisben mutatkozik. Ízben hasonló pályát ír le, mint illatban: eleinte citrusok, ananász, pici vajas keksz, vanília határozzák meg, majd jön egy zárkózottabb szakasz, hogy utána a sárga húsú gyümölcsök és érett egres felé forduljon az aromaprofil. A három napos kóstolás alatt volt egy pont, amikor némi formahanyatlást is felfedezni véltem, de szépen összekapta magát. 6p-

etyekvillanychardonnay5.jpgRuppert Chardonnay 2021
Első nap szép és mértéktartó illattal fogad: érett gyümölcsök, ananász, barackfélék, pici édesfűszer, vanília, gyömbér. A Heumann után kerekebb, szélesebb, savai puhább érzetűek, pont ideális mennyiségben dolgoznak az erős közepes test alá. A textúra enyhén krémes, az egyensúly pont jó, nem lusta a bor, nem is tolakodnak előre a savak. Érett fehér húsú gyümölcsök, ananász, némi citrus és banán, vanília, tejkaramell adják az aromákat. Másnapra aztán megkopik a frissessége, mind illatban, mind ízben fáradtabb képet mutat. Első nap ez a bor volt a kedvencem, remekül eltalált egyensúlyt produkált, mind szerkezetét, mind aromatikáját tekintve, sajnos a viszonylag gyors formahanyatlás beárnyékolta a jó kezdést. 5p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9918470879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása