2020 májusában, a COVID-korszak első hónapjaiban, már a lezárások ingerszegény időszakában érdekes megkeresést kaptam, a magyar borvilág sok más szereplőjével együtt. Az akkor induló badacsonyi Jakab Winery-től a tulajdonos, Jakab Péter és a borászati tanácsadó, Bakó Ambrus a pince debütáló 2019-es pinot noir tételét különböző érlelőedényekben tárolta. Ez önmagában nem szokatlan jelenség, az azonban ritka, hogy a borászat betekintést enged a kulisszák mögé és egy online borkóstoló keretében külsősöket is megkérdez a véleményéről. Természetesen engem is nagyon érdekelt a dolog, nem volt kérdés, hogy élek a felkínált lehetőséggel. Kaptunk 7 db 2 decis üvegcsét, 6 különböző hordóból származó mintával és egy plusz mintával, majd egy videokonferencia keretében lezajlott közös kóstolón próbáltuk meg összegezni a tapasztalatokat.
A kóstoló kétségtelenül nagyon érdekes volt, önmagában mintákról nem nagyon szeretek írni, de most így négy és fél év eltelte után, az egyik lepalackozott tétel kóstolgatása közben felelevenítettem az emlékeket.
A 3 hektáros ültetvény Kővágóörsön, a Küszöb-orra hegy nyúlványának dél-keleti oldalán fekszik 246-268 méter magasságban és erdő övezi. A szőlő mintegy 20 évvel ezelőtt Szeremley Huba telepítette, Gál Tibor közreműködésével. Az alapkőzet Balaton-felvidéki vörös homokkő, tengerszint feletti magassága 246-268 m.
A szüret szeptember közepén történt, a teljes bogyózást követően a szőlő műanyag kádakban spontán erjedt, napi 2-3 alkalommal kézi csömöszölés mellett. Három hét múlva kíméletesen préselés következett, majd kénezés nélkül a hordókba töltötték a bort. Az almasavbomlás spontán indult november közepén és január elején fejeződött be, utána a pincében pihentek a tételek a különböző érlelőedényekben.
Az alábbi hordók szerepeltek a kísérletben (mindegyikük MT TH égetést kapott):
-2 db 500 l-es magyar hordó, zempléni tölgyből, két különböző kádártól (Kalla, illetve Kádár Hungary), magyar formával;
-1-1 db 228 l-es François Frères Bourgogne export, VTG (sűrű évgyűrű szerkezet), 3 ill. 4 éves szárítású, francia tölgyfából;
-1-1 db 228 l-es Montgillard Bourgogne export, VTG, 3 ill. 4 éves szárítású, francia, Darney származású tölgyfából;
Kaptunk egy plusz mintát is, ami egy 300 l-es Flexcube edényből származott, így egy hordóhasználat nélküli tételt is meg tudtunk kóstolni.
A teszt eredményeképpen első három helyezett a 4 éves Montgillard, a 3 éves Francois Fréres, a Flexcube és a 3 éves Montgillard lett. Összességében tehát a francia hordóban érlelt tételek szerepeltek jobban és a Flexcube-os tétel tiszta gyümölcsössége is tetszést aratott. Ahogy az online kóstolón Váli Péter megjegyezte, érdemes lehet eljátszani a gondolattal, hogy a Flexcube-os tétel is a végső házasítás része legyen.
A borászat végül HU megjelöléssel egy magyar hordós és FR megjelöléssel egy francia hordós változatot töltött palackba (nem tudom, hogy a Flexcube-ban érlelt hányaddal mi történt, jutott-e abból is a kész borokba), én utóbbiból vásároltam egy palackkal.
Jakab Pinot Noir FR 2019
Az illat alapján úgy tűnik, hogy a bor már szépen belakta a palackot, kezd kiteljesedni a komplexitás, de még mindig fiatalnak mondható. Leginkább érett erdei gyümölcsök uralják, a háttérben eleinte kis földesség, némi édesfűszer és édesgyökér jelentkezik, majd az érett gyümölcsök mellett még kevés balzsamecet jelenik meg. Inkább erőteljes, mint elegáns bor, a fajtának nem a törékeny arcát mutatja. Határozott tannin és jó sav ad keretet a szerkezetnek, a csersavak első nap markánsabbak, második napra szelídülnek, míg a 14% alkoholt gond nélkül elnyeli az erős közepes test. Érett erdei gyümölcsök, áfonya, szeder, szilva, minimális dzsemesség képviseli a gyümölcsös vonalat ízben, ehhez fűszerek, halványabban édesgyökér és balzsamecet csatlakozik, a korty végén enyhe kesernye is jelentkezik. A határozott struktúrának, a testnek és az aromatikának köszönhetően van egyfajta "mediterrán" összhatása a bornak. 6p+ (8600 Ft - DemiJohn, a Radovinnál már kifutott)