A spanyolországi Rueda DO legfontosabb szőlőfajtája a verdejo, amelyet néha a hasonló karakterű sauvignon blanc-nal, illetve egy másik spanyol szőlőfajtával, a viurával, vagy macabeoval is házasítanak. Így történik ez az Uves Felices projekt keretében Angel Lorenzo Cachazo borásszal közösen elkészített Fenomenal nevű bora esetében is, ahogy Telmo Rodríguez is évek óta házasít egy kevés viurát a verdejo mellé a Basa nevű tételhez. Ennek a két bornak a 2022-es évjáratát néztem meg egymás mellett.
Telmo Rodríguez Basa 2022 Rueda
90% verdejo, 10% viura házasítása. Friss, vonzó illatában citrusfélék, alma, ananász, sárgadinnye és egy kis virágosság keveredik. Filigrán savai anélkül tartják frissen, lendületesen, hogy túl élesség vagy karcossá válnának, a végeredmény egy eleven, zamatos, vitális bor. A lédús kortyban citrusok, őszibarack, ananász, sárgadinnye mellett enyhe mandulás kesernye is megjelenik. A két bor közül ez a frissebb, elevenebb. 6p (4950 Ft - Bortársaság, már a 2023-as évjárat kapható)
Angel Lorenzo Cachazo - Uvas Felices Fenomenal 2022 Rueda
85% verdejo és 15% viura házasítása. Már színe is érettebb karakterű bort sejtet és ezt az illat is igazolja. Érett alma, sárga húsú és trópusi gyümölcsök, sárgabarack, mangó, pici banán és méz színezi. A korty jól kitöltött, mintha maradt volna benne minimális cukor is, enyhe édességérzet vonul végig a boron, majd a közepes hosszúságú lecsengés némi kesernyével zárul. Ízét az illathoz hasonlóan érett sárga húsú és trópusi gyümölcsös jegyek, barackfélék, méz határozzák meg. Kicsivel már elhagyta a csúcsát ez a palack. 6p- (3990 Ft - FineWines)
Egy évvel ezelőtti formájához képest csak a Fenomenal változott, ezzel együtt, illetve ennek ellenére mindkét bor élvezetes volt.. A Basa egyértelműen energikusabb, fiatalosabb most, szépen őrzi frissességét. A Fenomenal-ban érés az érett sárga húsú és trópusi gyümölcsös jegyeket erősítette fel benne, míg a friss citrusosság gyakorlatilag eltűnt.