Ha édes borról van szó, a tokaji édes borkülönlegességek világszinten is kiemelkedőek, szoktuk mondani. Egy kóstoló természetesen nem döntheti el a hasonló állítások igazságtartalmát, de azért érdekes és ritka alkalom mégis megpróbálni. A Tokaj Magic őszi kóstolóján az édes borok álltak a középpontban, méghozzá egy amolyan "Tokaj a Nagyvilág ellen" párbaj sorozat formájában. Öt borpár formájában egy-egy - hasonló korú - tokaji és külföldi bor került egymás mellé, cukortartalom szerint haladtunk az egyre édesebb tételek felé. A külföldi versenyzők között csak olyan borok szerepeltek, ahol a maradékcukor természetes eredetű és nem nyúltak bele szárítással, erősítéssel vagy bármilyen más formában a végeredmény kialakításába.
Egy száraz belövő tétellel kezdtünk, utána következett az öt borpár vakon, végül egy meglepetés aszúval zártuk a sort.
Tokaj-Hétszőlő Kis-Garai Dry Furmint 2021
Kicsit meleg volt a bor, így valószínűleg nem ideális állapotot tükröznek a kóstolási jegyzetek sem. Alma, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek és egy kevés fehér virág elegyednek illatában. A nagyjából közepes, aránylag laza szövésű testet élénk savak vezetik és a hordó fűszeressége keretezi. Citrusosság, alma és pici édesfűszer jellemzi az ízképet. 5p+
1. pár
Dönnhoff Norheimer Kirschheck Riesling Spätlese 2018 Nahe
60 g/l maradékcukor, 8,5 g/l sav, 8,5% alkohol. Édes citrusok, némi nedves gyapjú, mandarin, idővel grillázs, porcukor jelentkezik illatában. Filigrán, karcsú bor, nem túl édes, az alkohol alacsony, miközben kifejezetten élénk, eleven savak vezetik. Csupa frissesség még most is, lédús gyümölcsökkel, naranccsal, mandarinnal, őszibarackkal. 7p
TR Művek Édes 2019
Furmint és hárslevelű, 9 hónapig hordóban érlelve. 76 g/l maradékcukor, 6 g/l sav, 11,9% alkohol. Intenzív és fejlett illatot produkál, benne trópusi gyümölcssaláta, körtekompót, mangó, szőlő, szegfűszeggel, szegfűborssal, vaníliával. Kóstolva közepesen édes a bor, nem különösebben lendületes, inkább lágy, puhán ölelő a korty. Körtekompót, trópusi gyümölcsök, egy kevés édesfűszer és némi palackbuké jellemzi az aromatikát. 6p
2. pár
Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Auslese 2021 Nahe
110 g/l maradékcukor, 8,5 g/l sav, 8% alkohol. Az illat eleinte aránylag visszafogott, őszibarack, narancs, édes alma és egy kevés töppedt szőlő uralja. Szájban karcsú, fókuszált és szinte vibrál, hála a precíz, feszes savaknak, amelyek szépen ellenpontozzák a maradékcukrot. Édes őszibarack, trópusi gyümölcsök, friss alma, édes citrusok vezetik, nagyon fiatalos és lendületes bor. 7p+
Vayi Cuvée 2017
Muskotály, furmint, hárslevelű és kövérszőlő házasítása, 170 g/l maradékcukor, 10% alkohol. A színe már borostyánba hajlik, az illat is fejlett bort ígér. Érezhetően botrytises volt az alapanyag, aszalt sárgabarack és mangó, füge, mézes tea, finom palackbuké színezi. Sűrű, enyhén hömpölygős anyag, széles sav, magas cukortartalom jellemzi. Gazdag ízvilágában is tetten érhető már a fejlettség, aszalt gyümölcsök, mangó, sárgabarack, füge, méz, édesfűszerek, vanília. 7p
3. pár
Szepsy Szamorodni 2016
60% furmint, 20-20% hárslevelű és sárgamuskotály, 177 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 12% alkohol. Gazdag, mély és még mindig fejlődő illata sárga húsú gyümölcsöket, mangót, sárgabarackot, vaníliát, édesfűszereket idéz. Kóstolva koncentrált, lendületes és krémes is, a magas cukortartalom mellett is szép egyensúllyal. Sárgabarack, mangó, édes citrusok, finom vanília és édesfűszerek adják a díszítést. Gyakorlatilag egy aszú beltartalmával és gazdagságával vetekszik (2016-ban nem készült aszú a pincénél, minden ment a szamorodniba). Gyönyörű bor. 8p
Chateau Suduiraut Sauternes Premier Cru Classé 2019 Bordeaux
94% semillon, 6% sauvignon blanc, 130 g/l maradékcukor, 3,9 g/l sav, 14% alkohol. Az illatban először egy kis virág, töppedt szőlő, trópusi gyümölcs és édesfűszer keveredik, majd egyre erősebb pörkölési aromák jelentkeznek, füstölt sonka, grillázs, édesfűszer veszi át az uralmat. Kóstolva sűrű, telt, ugyanakkor lágy és cukorhangsúlyos, erős hordóhatással és emelkedett alkohollal. Vanília, grillázs, édesfűszerek, méz, füstösség, kandírozott citrusok és trópusi gyümölcsök, a korty végén eléggé határozott kesernye és a - kétségkívül drága - hordó fája. Tapasztaltabb Sauternes-fogyasztók szerint még túl fiatal és sokkal szebb lesz, ahogy fejlődik. Jelen állapotában én nem sok élvezetet találtam benne. 6p
4. pár
Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2020
100% furmint, 143 g/l maradékcukor, 9,2 g/l sav, 13% alkohol. Még nagyon friss, bőven fejlődő aszú, töppedt szőlő, édes citrusok, sárgabarack, virágok, picike illó érezhető. Aránylag karcsú, könnyed és laza szövésű, ugyanakkor kellően lendületes és jó egyensúlya van. Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök, töppedt szőlő, vanília és édesfűszerek elegyednek ízében, intenzitása és lecsengése közepes. Nem tagadhatja le a nehéz évjáratot, nem különösebben koncentrált anyag, de szép egyensúlya van és jól definiált. 7p
Klein Constantia Vin de Constance 2020 Constantia
100% muscat de frontignan, 172 g/l maradékcukor, 6,3 g/l sav, 13,5% alkohol. Tömény, erőteljes muskotályos illat fogad, töppedt szőlővel, rózsával, licsivel, egy kis keleti fűszerrel, bodzalekvárral és némi szappanossággal. Sűrű, koncentrált bor, inkább a cukor felé billen az egyensúlya, kicsit melegít az alkohol is, de a lehengerlő intenzitás kárpótol. Ízben is gazdagon szórja a mély, direkt muskotályos jegyeket, hosszú lecsengéssel. Megosztó bor a karaktere miatt, de én tudtam szeretni. 7p
5. pár
Weinrieder Schneiderberg Riesling Eiswein 2013 Weinviertel
Sárgabaracknektár, mangó, méz, fehér tea és egy kis palackbuké érkezik a pohárból, mutat már fejlettséget az illat. A párosból ez a könnyedebb, lazább szerkezetű bor, az alkohol alacsony, a cukor érezhetően magas, még éppen elegendő a sav hozzá, a lecsengés is ennél a bornál rövidebb. Sárgabarack, mangó, töppedt szőlő, méz, baracklekvár adják az aromákat, a lecsengésben selyemcukor. Szép bor, de egy kicsit már érezni rajta a kort. 7p+
Hímesudvar Tokaji Aszú 2013
Zéta és kövérszőlő aszúszemek, furmint alapbor, 186 g/l maradékcukor, 9 g/l sav, 11,5% alkohol. Kedves virágos, fűszeres, gyümölcsös kavalkád az illat, jázmin, vanília, barackbefőtt, aszalt sárga húsú gyümölcsök, narancshéj, sok fűszer és leheletnyi szappanos érintés. Kóstolva krémes, kissé hömpölygős, de a sav jól megfogja a magas cukortartalmat, egyensúlyban marad a bor. Sokféle aszalt és kandírozott gyümölcs, barackfélék, sárgabaracklekvár, vanília, édesfűszerek a fő díszítőjegyek, a háttérben azért még eléggé érezhető a hordó lenyomata. Tartalmas, koncentrált bor, amely még bőven fejlődőben van. 8p-
Jutott a sor végére is egy ráadás palack. Az egyik külföldi résztvevő kedves felajánlásának köszönhetően megkóstolhattunk egy 1993-as aszút is a Royal Tokajitól. Talán ez volt a második kiadása ennek a bornak, egy kiváló évjáratból.
Royal Tokaji Mézes-Mály 6 Puttonyos Aszú 1993
Sötétbarna színe már kávét vagy kólát idéz, üledék is van benne bőven. Érett illatában aszalványok, füge, datolya, aszalt szilva, kávé, dió, kenyérhéj. Feszes savai remekül megtartják és hosszúra nyújtják a kortyot, de érezhetően koros már a bor és kezd kicsit fellazulni a szövete. Szilvalekvár, aszalványok, tea, némi gyógynövény, tercier aromák színezik. 7p