A Borrajongó

Helyi hősök Olaszországból V.

2023. április 28. 06:00 - furmintfan

Az olasz boros sorozat részeként ismét hoztam három bort, egy fehéret, egy rosé-t és egy vöröset, különböző fajtákból, különböző termőhelyekről.

olasztrio202204.jpg
Ezúttal inkább az ország északi és középső területeiről válogattam, könnyedebb, tavasszal és nyáron is jól csúszó borokat.

Tovább
Szólj hozzá!

Édes élet II. - Három magyar édes bor

2023. április 26. 06:00 - furmintfan

A múltkori, külföldi édes borokat felvonultató írás után ezúttal hazai pályáról hoztam édes borokat. Három, különböző borvidékekről - Tokajon kívül -, különböző szőlőfajtákból, különböző évjáratokból készült magyar édes tételt válogattam, amelyek stílusban is eltérnek egymástól.

edessegek2.jpg

A trió tagjai: egy édes rajnai rizling a Badacsonyi borvidékről, egy zeusz a Balatonfüred-Csopaki borvidékről és egy hárslevelű Egerből.

Tovább
1 komment

Osztrák legendák VIII. - Bründlmayer, Wieninger, Ernst Triebaumer

2023. április 22. 08:00 - furmintfan

A sorozat idei első részében ismét három osztrák borászat kerül a fókuszba, három különböző borvidék ismert és elismert termelői, Kamptal-ból, a fővárosból és a Fertő-tó partjáról.

osztraklegendak2023_1.jpg
Kamptal-t a Weingut Bründlmayer képviseli egy zöldveltelinivel, Bécs/Wien borvidékéről egy Wieninger bort hoztam, természetesen egy Gemischter Satz formájában, míg Ernst Triebaumer-től egy dűlős kékfrankost választottam. Ezúttal inkább a belépő kategória környékéről válogattam.

Tovább
2 komment

2023-ban Heimann Zoltán a Borászok Borásza

2023. április 21. 22:25 - furmintfan

2023-ban Heimann Zoltánt választották a Borászok Borászának. Gratulálunk!

335931693_1246901399551165_4166772351286403424_n.jpg

A Borászok Barátja díjat Ripka Gergely barátunk, a Tokaj Guide és a Táncoló Medve blog szerzője kapta, neki is gratulálunk!

 

Heimann Zoltán fotóját a Heimann Családi Birtok facebook-járól metszettem.

Szólj hozzá!

A fény felé - St. Andrea Merengő 2019 és az új arculat bemutatkozása

2023. április 19. 06:00 - furmintfan

Az elmúlt napokban került forgalomba a St. Andrea Merengő aktuális, 2019-es évjárata, méghozzá a hosszú évek alatt megszokott dizájn helyett új címkével. A megújult külső nem csupán a Merengőt, hanem az egész St. Andrea szortimentet érinti, minden bor új "ruhát" kap. Az új Merengő megjelenése és az arculatváltás apropójából a pincészet és a Bortársaság közös sajtótájékoztatót rendezett, ahol többek között a Merengőt is megkóstoltuk. A Bortársaság Kossuth tér melletti boltjának emeletén Lőrincz György, ifj. Lőrincz György és az arculatot megtervező Ipacs Géza mutatta be a borokat és az új címkecsaládot.

standreabortarsasag1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Különös házasság - Gere Phoenix Cuvée 2019

2023. április 17. 06:00 - furmintfan

A hazai nagy pincészeteket kevésbé szokás a kísérletező kedvű birtokok közé sorolni, ami azonban nem jelenti azt, hogy ők kizárólag csak a mélyen kitaposott ösvényeken haladnának. Inkább arról van szó, hogy a jól ismert, bejáratott és széles körben elérhető termékeik mellett kisebb felületet fednek le azok a borok, amelyek valamilyen szempontból szokatlan elemmel rendelkeznek, akár technológiai újításról, akár különleges szőlőfajtáról beszélünk. Villány talán legismertebb borászatánál, a Gere Pincészetnél is találunk olyan szőlőfajtákat, amelyek nem tartoznak a borvidéki fősodorba. Így például tempranillo-ból és fekete járdoványból önálló fajtaborokat palackoznak, és feltűnik egy érdekes jövevény a Phoenix Cuvée-ben is, ez pedig a barbera, ami Piemont egyik jellemző szőlőfajtája.

gerephoenix2019.jpg

A Phoenix Cuvée korábban a Weninger & Gere termékcsalád része volt, az egységes arculat kialakítása után a közös vállalkozásról már csak a hátcímke árulkodik. A bor korábban is több szőlőfajta házasításából állt össze, konkrétumokra már nem emlékszem, ahogy arra sem, hogy a fajtaösszetétel mennyire volt állandó. Egy biztos, a 2019-es Phoenix Cuvée alapja a cabernet franc, különlegessége a barbera, és a honlap szerint merlot-t és kékfrankost is tartalmaz a tétel. Kíváncsi lettem, mennyire mutatja meg magát a barbera ebben az unortodox villányi házasításban, úgyhogy egy palack még tavasszal beugrott a kosárba, majd a múlt héten ki is nyílt.

Tovább
Szólj hozzá!

Priorat-i ikon - Alvaro Palacios bortrió

2023. április 14. 06:30 - furmintfan

Alvaro Palacios Spanyolország egyik legnagyobb hatású borásza, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy Priorat már az ország egyik legrangosabb borvidékévé avanzsált. Palacios nyolc testvérével együtt Rioja-ban nőtt fel, ahol családja Palacios Remondo néven készít borokat. Bordeaux-ban tanult borászatot, majd a diploma megszerzése után a legendás Chateau Petrus-nél dolgozott. Miután visszatért Spanyolországba, hordókkal kezdett kereskedni, közben beutazta a spanyol borvidékeket.
1989-től Alvaro Palacios René Barbier-hez és három másik befektetőhöz csatlakozva elindította az akkor még szinte ismeretlen Priorat-ot a világhírnév felé. Palacios első szőlőültetvényét, a Finca Dofí-t 1990-ben vásárolta meg, birtokát ekkor még Clos Dofí-nak nevezték. 1993-ban talált rá a birtok koronaékszerére, egy északkeleti fekvésű, meredek, palás kőzeteken 1900 és 1940 között ültetett parcella formájában, amelyet - mivel a dűlő tetején ősi kolostor található - L’Ermitának nevezte el.
Eredetileg a hangsúly a francia fajtákon volt, de az első évtized után Palacios történelmi tévedésként aposztrofálta a francia fajták bevezetését és elsősorban a helyi garnacha és cariñena párosára kezdte áthelyezni a fókuszt, ezzel az ültetvények fajtaösszetétele is ebbe az irányba változott.
A borász aktív kezdeményezője volt a burgundi mintát követő területi megjelölések meghonosításának Priorat-ban, ennek megfelelően született meg a birtok központjául szolgáló Gratallops település nevét viselő bor is. A Les Terrasses szintén több dűlő termésének házasítása, kezdetben ez volt a pince kvázi birtokbora, majd a Camins del Priorat megjelenésével feljebb került a portfólióban, lényegében a Les Terrasses hivatott megfogalmazni a pincészet küldetését. A Finca Dofí már egy dűlőszelektált ikonbor, a nagyágyú L’Ermita kistestvére, nagyrészt garnacha-ból.
Néhány éve két, kvázi grand cru szelekció is szerepel a pince portfóliójában. Az egyik új kiemelt terület a Bellmunt település melletti Les Aubagetes, amely kivételes klónállománnyal, 100 éves garnacha tőkékkel rendelkezik, 2015-ből készült innen az első bor. A másik válogatás tétel a Finca Dofí dűlő egyik északi parcellája a La Baixada, amelyet a Les Aubagetes és a L’Ermita ültetvényeiről szelektált garnacha klónokkal ültetett be a borász, innen 2018-ban palackozta az első különálló bort.
Mint látható, a terroir-központú szemlélet és a portfólió leginkább Burgundia hatását tükrözi (ezt egyébként szépen leköveti a külcsín is: a bordeaux-i palackokat burgundi formájú üvegek váltották az utóbbi években). A hangsúly az egyes termőhelyek közötti különbségek bemutatásán és a helyi fajtákon - elsősorban a garnacha-n, másodsorban a cariñena-n van -, a nemzetközi fajták szerepe visszaszorult.

alvaropalaciospriorat.jpg

Három bort kóstoltam meg Priorat ikonjától, a megbízható alapbor kategóriát bőven túlteljesítő Camins del Priorat-ot, a pincészet "ars poetica"-jának tekinthető Les Terrasses-t és az első legendás bort, a Finca Dofí-t.

Tovább
Szólj hozzá!

Dűlőpárok XIV. - Feiler-Artinger Ruster Umriss és Gertberg Pinot Noir 2018

2023. április 13. 06:00 - furmintfan

Az előző évben megkezdett dűlőszelektált borpárokról szóló sorozat idén is folytatódik néhány poszt erejéig. A pinot noir előkerült már a tavalyi évben is, magyar és új-zélandi borpárok szerepeltek akkor, Tokaj, illetve Marlborough szolgáltatta az alapanyagot. A pinot noir ugyan Ausztriában nem olyan gyakori fajta, mint mondjuk a kékfrankos, mégis szinte minden osztrák borvidéken találkozunk vele.

feilerartingerpinotnoir2018.jpg

Nemrég, a KisBécs portfólióbemutatóján Ruszt egyik legfontosabb borászatától kóstoltam meg két dűlőszelektált pinot noir-t, a 2018-as évjáratból, a Weingut Feiler-Artinger ugyanis két dűlőből is készít bort a fajtából.

Tovább
Szólj hozzá!

"Zöld bor" - Niepoort Dócil Vinho Verde Loureiro 2021

2023. április 09. 06:00 - furmintfan

Nehezen tudok elképzelni még egy bort, ami stílusban annyira távol áll Portugália legismertebb alkoholos italától, a portóitól, mint az ország másik híres bora, a Vinho Verde (ezalatt most általánosítva a borvidék közismert fehérborait értve). Míg előbbiről a meleg, az érett gyümölcsök, az érleltség, a magas alkohol, a testesség jut eszembe, utóbbi esetében inkább az óceánra, a hűvös szélre, a penge savakra, a könnyedségre és a frissességre asszociálok.
Az ország északnyugati részén található Vinho Verde az egyik leggazdagabb hagyományokkal rendelkező borrégió Portugáliában és egyben a legnagyobb kiterjedésű is. A helyi szőlő- és borkultúra legalább 2000 éves múltra tekint vissza, majd Vinho Verde-t  hivatalosan 1908-ban ismerték el, amikor törvényben is rögzítették határait, majd 1984-ban DOC státuszt kapott. Az óceán közelsége miatt rendkívül sok a csapadék  - kb. évi 1500 mm - és magas a páratartalom, ennek köszönhető a burjánzó zöld növényzet, amely a borvidék elnevezésében is szerepet játszott. A gránitos alapkőzetet tápanyagban szegény, vékony homok, vagy vályoggal kevert homokos talajréteg fedi, a tengerszint feletti magasság a szárazföld belseje felé haladva emelkedik. Jellemzően helyi szőlőfajtákból készülnek a borok, nagyobbrészt fehér, kisebb részben rosé és vörös, a régió azonban egyértelműen a fehérekről ismert. A Vinho Verde fehérborok üdék, elevenek, általában magas sav- és alacsony alkoholtartalommal rendelkeznek, nem ritkán egy kevés szén-dioxid is frissíti őket, így főleg nyáron népszerű a fogyasztásuk. A legjellemzőbb - és egyben javasolt - fehér szőlőfajták: alvarinho, arinto, avesso, azal-branco, batoca, loureiro és trajadura, de más fajták telepítése is engedélyezett.
A mai fehérbor loureiro fajtából készült, Portugália egyik leghíresebb borászatának égisze alatt. Dirk Niepoort 1964-ben született holland származású portugál apa és német anya gyermekeként, és valószínűleg ő az ország legikonikusabb alakjam ha borról van szó. A Hollandiából érkezett ősök 1842-ben alapították a családi pincészetet, amely természetesen a portói révén vált az egyik legelismertebb portugál birtokká, de Dirk Niepoort szerint ez csak a kirakós egyik része, ő nagy hangsúlyt fektet a száraz borokra. A következő generáció is a borászatban dolgozik, és Niepoort-ék Douro mellett számos másik hazai és külföldi borvidéken is tevékenykednek: Portugálián kívül Spanyolországban, Németországban és Dél-Afrikában is, gyakran más borászokkal közös vállalkozások formájában. A mai bor azonban egy hazai projekt, Vinho Verde-ből, egy loureiro képében.

 niepoortdocilloureirovinhoverde2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Málta - Marsovin

2023. április 07. 06:00 - furmintfan

Máltai borokkal ritkán találkozik az ember Máltán kívül, a sziget borai általában helyben fogynak el. Az ország kis mérete, adottságai és az eddigi, inkább tömegtemelésre beállt pincészetek egyaránt szerepet játszanak ebben. Sok máltai bort én sem kóstoltam eddig, de egy tavaly decemberi látogatás során zsákmányoltam két palackot az ország legnagyobb borászatának kínálatából és ez jó apropó, hogy közelebbről is megismerkedjünk a népszerű turista célországgal a bor szempontjából is.

 marsovin.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Édes élet - Édes stílusgyakorlatok innen-onnan

2023. április 05. 06:00 - furmintfan

Tokaji édes borokról gyakran írunk a blog hasábjain, időnként más magyar borvidékekről is előkerülnek édes borok, a külföldi versenytársakról azonban az utóbbi időben ritkán volt szó. Bár mára szinte közhelyszerű beszédtéma boros körökben, hogy az édes borok piaca egyre inkább szűkül, azért még mindig számtalan stílusban, különféle módszerekkel készülnek édes borok a nagyvilágban.

edessegek.jpg
A teljesség igénye nélkül, most négy különböző, európai országokból származó édes tétel következik, amelyek a közelmúltban fogytak el.

Tovább
Szólj hozzá!

Tokaj Oremus Mandolás vertikális 2013-2020

2023. április 03. 06:00 - furmintfan

Oremus Mandolás vertikálist már kétszer is tartottunk az utóbbi években - 2015-ben és két éve - nekem mindig kedves és hálás téma, a borok szépen érnek, a stílus tudatos és konzekvens, közben azonban folyamatosak a finomhangolások, leírható egy fejlődési ív az évjáratokon keresztül. A birtok életében az utóbbi időkben fontos változások történtek, amelyekről mi is beszámoltunk. Egyrészt új vezetőség érkezett az Oremus-hoz, másrészt forgalomba került az első dűlőszelektált boruk, a Petrács, amelynek voltak már "nem hivatalos" elődei, az egyikkel ebben a sorban is találkoztunk.

oremusmandolas2013-2020.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása