A Borrajongó

Édes élet - Édes stílusgyakorlatok innen-onnan

2023. április 05. 06:00 - furmintfan

Tokaji édes borokról gyakran írunk a blog hasábjain, időnként más magyar borvidékekről is előkerülnek édes borok, a külföldi versenytársakról azonban az utóbbi időben ritkán volt szó. Bár mára szinte közhelyszerű beszédtéma boros körökben, hogy az édes borok piaca egyre inkább szűkül, azért még mindig számtalan stílusban, különféle módszerekkel készülnek édes borok a nagyvilágban.

edessegek.jpg
A teljesség igénye nélkül, most négy különböző, európai országokból származó édes tétel következik, amelyek a közelmúltban fogytak el.

leitzrottlandrudesheimerrieslingauslese2015.jpgLeitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Auslese 2015 Rheingau
Az illat hűvös, citrusok, narancs, narancshéj, menta, sárgabarack, némi trópusi gyümölcs színezi. A vártnál talán kicsivel hamarabb kikezdte a levegő, harmadik nap már megjelennek nugátos, gombás aromák, ízben azonban továbbra is remekül tartotta magát. A vastag, sűrűn hömpölygő kortyot egyszerre magas és széles savak támasztják meg, a maradékcukor is elég magasnak tűnik, az alkohol viszonylag alacsony (9%). Narancslekvár, kandírozott citrushéj, hűvös gyógynövényes jegyek, menta, egy kevés mézeskalács a fő díszítőjegyek, a lecsengés hosszú. 7p+

huberrieslingeiswein2016.jpgHuber Riesling Eiswein 2016 Österreich
225 g/l maradékcukor, 7,2 g/l sav, 6% alkohol. A pohárba kitöltve nagyon sűrű, meglepően világos bor fogad. Az illat hűvös és aránylag visszafogott, leginkább koncentráltan őszibarackos, csipet dohánnyal. Sűrű, olajos-krémes konzisztenciájú a korty, a cukor érezhetően nagyon magas, a sav nem is nagyon tud lépést tartani vele, a korty vége kissé lágy és már szinte sziruposan édes. Kandírozott citrusok, ananász, őszibarack és mandarin uralják az ízvilágot, a korty vége felé zöld teás jegyek is feltűnnek. Nagyon koncentrált, intenzív és gazdag bor, de az egyensúly az édesség felé billen, míg az alacsony alkohol kicsit a "borszerűségből" vesz el. 7p

chateaumenotasauternes2020.jpgChateau Menota Sauternes 2020 Bordeaux
Sémillon és muscadelle házasítása. Aszalt gyümölcsök, sárgabaracklekvár, narancsolaj, pici vanília és karamell, enyhe illó színezi az illatot. Kóstolva jó koncentrációt mutat, elég telt, a korty enyhén krémes. A cukortartalom elég magas lehet és bár van mellette sav, az egyensúly az édesség felé billen. Sárgabaracklekvár, aszalt barack, trópusi gyümölcsök, vanília, süteményszél, narancshéj alakítják az ízképet, az illó is érezhető a háttérben, a korty végén némi kesernye zár. Más a szerkezet, mint egy tokaji édes bornál, a savak kevésbé élénkek, az édesség ellensúlyozásához a narancshéjas kesernyésség segít. 6p

cavinomuscatofsamos.jpgCavino Muscat of Samos NV Samos
Hidegen eléggé visszafogott az illata, szőlőlekvár, töppedt szőlő, méz, pici gomba és gyógynövény elegyedik benne. Vastag, sűrű és krémes, a magas alkohol, a sok cukor és az aránylag lágy sav együtt farnehézzé teszi a bort. Töppedt szőlő, szőlőlekvár, egyedi mézes jegyek adják az aromákat szájban is, a lecsengésben egy kis kesernyével és az alkohol fűtő hatásával. 5p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1118083320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása